Indija paleido raketą į Mėnulį | KaunoDiena.lt

INDIJA PALEIDO RAKETĄ Į MĖNULĮ

  • 5

Indija penktadienį paleido raketą, vykdydama misiją nutupdyti nepilotuojamą mėnuleigį Žemės palydovo paviršiuje, ir tai yra antrasis jos bandymas tapti tik ketvirtąja tai padariusia šalimi.

Tūkstančiams entuziastų plojant ir džiūgaujant, raketa su erdvėlaiviu „Chandrayaan-3“ pakilo iš Šryharikotos pietinėje Andhra Pradešo valstijoje.

Daugiausiai gyventojų pasaulyje turinti valstybė vykdo ekonomišką kosminės erdvės programą ir sparčiai artėja prie pasaulinių kosmoso galingųjų nustatytų orientyrų.

Tik Rusijai, Jungtinėms Valstijoms ir Kinijai anksčiau yra pavykę nuleisti Mėnulyje tyrimų aparatą.

Prieš ketverius metus pirmasis Indijos bandymas tai padaryti baigėsi nesėkme, kai likus kelioms akimirkoms iki nusileidimo ryšys su aparatu nutrūko.

Jei likusi Indijos misijos dalis vyks pagal planą, rugpjūčio 23–24 dienomis „Chandrayaan-3“, kurio pavadinimas sanskrito kalba reiškia Mėnulio vežimą, saugiai nusileis netoli mažai tyrinėto Mėnulio pietinio ašigalio.

Šiuo metu Prancūzijoje viešintis Indijos premjeras Narendra Modi (Narendra Modis) tviteryje parašė, kad misija neša „mūsų tautos viltis ir svajones“.

Indijos kosmoso tyrimų organizacijos (ISRO) sukurtas „Chandrayaan-3“ apima nusileidimo modulį „Vikram“, kurio pavadinimas sanskrito kalba reiškia drąsą, ir mėnuleigį „Pragyan“, pavadintą išmintį reiškiančiu sanskrito žodžiu.

Po nusileidimo mėnuleigis nuvažiuos nuo „Vikram“ ir tyrinės netoliese esančią teritoriją, rinkdamas ir siųsdamas į Žemę vaizdus.

Mėnuleigio misijos trukmė – viena Mėnulio diena arba 14 Žemės dienų.

GALERIJA

  • Tūkstančiams entuziastų plojant ir džiūgaujant, raketa su erdvėlaiviu „Chandrayaan-3“ pakilo iš Šryharikotos pietinėje Andhra Pradešo valstijoje.
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Na taip,nes savo

Indijoje miliardai lūšnynų amaro greitai neišsiteks, liko du keliai -EU arba Mėnulis.

lūšnynus

geriau išsikuoptų tie indai, ne milijonus taškytų bereikalingai.

Anonimas

Paleisim ožio pelenus, kad neterštų Žemes.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS