Izraelio mokslininkai pademonstravo pirmąją 3D spausdintuvu sukurtą širdį | KaunoDiena.lt

IZRAELIO MOKSLININKAI PADEMONSTRAVO PIRMĄJĄ 3D SPAUSDINTUVU SUKURTĄ ŠIRDĮ

  • 1

Izraelio mokslininkai pirmadienį pademonstravo pirmąją trimačio spausdinimo technologija sukurtą širdį su žmogaus audiniais ir kraujagyslėmis, kurią vadina pirmuoju ir „svarbiu medicininiu proveržiu“, gerinančiu transplantacijos galimybes.

Sukurta širdis, maždaug tokio dydžio kaip triušio širdis, žymi „pirmąjį kartą, kai kas nors kur nors sėkmingai suprojektavo ir išspausdino visą širdį su ląstelėmis, kraujagyslėmis, skilveliais ir kameromis“, sakė projektui vadovavęs Talas Dviras iš Tel Avivo universiteto.

„Žmonėms ir praeityje yra pavykę 3D spausdintuvu atspausdinti širdies struktūrą, tačiau be ląstelių ar kraujagyslių“, – sakė jis.

Vis dėlto mokslininkai sako, kad laukia dar daug iššūkių, kol atsiras visiškai funkcionuojančių, transplantacijoms tinkamų tokiu būdu sukurtų žmogaus širdžių.

Tyrimo išvados buvo paskelbtos mokslo žurnale „Advanced Science“, o pirmadienį Tel Avivo universitete žurnalistams buvo pademonstruota 3D spausdintuvu sukurta maždaug vyšnios dydžio širdis.

Dabar mokslininkai turi „išmokyti“ atspausdintas širdis „elgtis“ taip, kaip tikrosios. Tuomet planuojama transplantuoti jas gyvūnams, sakė T. Dviras.

„Galbūt po 10 metų geriausiose pasaulio ligoninėse bus organų spausdintuvų ir šios procedūros bus įprastos“, – sakė jis, bet pridūrė, kad ligoninės tikriausiai pradės nuo paprastesnių už širdį organų.

„Rašalo“ gamyba

Pranešime apie šiuos tyrimus Tel Avivo universitetas pavadino tai „svarbiu medicinos proveržiu“.

3D spausdintuvo „rašalui“ pagaminti biopsijos būdu buvo paimta pacientų riebalinio audinio.

Iš pradžių buvo sukurta konkrečiam pacientui tinkančių širdies lopų, o paskui – ir visa širdis, sakoma pareiškime.

Paties paciento audinių naudojimas yra svarbus norint panaikinti riziką, kad implantas išprovokuos imuninį atsaką ir bus organizmo atmestas, sakė T. Dviras.

Pasak jo, tarp likusių problemų yra klausimas, kaip padauginti ląstelių ir gauti pakankamai audinių normalaus dydžio širdžiai sukurti.

Dabartiniai 3D spausdintuvai taip pat yra ribotos raiškos, ir kitas iššūkis bus išsiaiškinti, kaip išspausdinti visas mažas kraujagysles.

Trimačio spausdinimo technologija atvėrė naujų galimybių daugelyje sričių, išprovokuodama ir lūkesčių, ir kontroversijų.

Technologija plėtojosi apimdama 3D spausdintuvais pagamintus dalykus viskam – nuo namų iki ginklų.

Scanpix nuotr.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

zelemuncikas

Saugokitės,žydas ateina su 3D širdimi

SUSIJUSIOS NAUJIENOS