Japonijos mokslininkai atsiprašė dėl „robotę valytoją“ vaizduojančios iliustracijos | KaunoDiena.lt

JAPONIJOS MOKSLININKAI ATSIPRAŠĖ DĖL „ROBOTĘ VALYTOJĄ“ VAIZDUOJANČIOS ILIUSTRACIJOS

  • 0

Viena Japonijos mokslo draugija atsiprašė dėl savo žurnalo viršelyje išspausdinto paveikslėlio, turinčio perteikti dirbtinio intelekto idėją – kuriame vaizduojama mergina valytoja, prie kurios nugaros prijungtas kabelis.

Japonijos dirbtinio intelekto draugija (JSAI) tikėjosi labiau sudominti potencialius skaitytojus, parinkę neįprastą iliustraciją savo žurnalo pirmojo šių metų numerio viršeliui.

Anksčiau to žurnalo, leidžiamo jau kelis dešimtmečius, viršeliuose paprastai būdavo spausdinamas tekstas ir painios diagramos, tačiau šįkart jame buvo pavaizduota daili „anime“ stiliaus mergina, laikanti šluotą ir knygą, o prie jos nugaros buvo prijungtas storas kabelis.

JSAI ketvirtadienį pripažino, kad jos pastangos išpopuliarinti mažu tiražu leidžiamą žurnalą galbūt nebuvo labai vykusios, ir atsiprašė visų, kas pasijuto įžeisti.

„Viršelio dizainu neketinta diskriminuoti moterų“, – sakoma draugijos tinklalapyje paskelbtame pranešime.

Ta iliustracija „suteikė ... vietos interpretacijai, kad moters darbas – valyti“, pridūrė mokslininkai.

„Labai gailimės, kad me, vieša mokslo organizacija, šio žingsnio rūpestingiau neapgalvojome“, – sakoma pranešime, kuris buvo paskelbtas žurnalo vyriausiojo redaktoriaus ir jo pavaduotojo, kurie abu yra mokslininkai, vardu.

Tačiau JSAI pažymėjo, kad dirbtinį intelektą nelengva pavaizduoti, nes jis neturi jokio fizinio pavidalo.

„Pavaizduoti bet kokį ateities robotą, kuris naudos dirbtinį intelektą kasdienėms užduotims vykdyti – sunki užduotis“, – pareiškė draugija, pridūrusi, kad toliau nagrinės šią problemą.

Žurnalas, kurio tiražas – 3–3,5 tūkst. egzempliorių, leidžiamas kas du mėnesiu, o jo sausio numerio viršelio dizainas buvo atrinktas iš maždaug 100 pasiūlymų, pateiktų per JSAI surengtą viešą konkursą.

Nors Japonijos visuomenės požiūris keičiasi, ypač tarp jaunimo, namų ruoša daugumos japonų namuose tebėra moterų pareiga.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS