JAV aviacijos priežiūros tarnyba dėl incidento sustabdė „Virgin Galactic“ skrydžius | KaunoDiena.lt

JAV AVIACIJOS PRIEŽIŪROS TARNYBA DĖL INCIDENTO SUSTABDĖ „VIRGIN GALACTIC“ SKRYDŽIUS

JAV Federalinė aviacijos administracija ketvirtadienį paskelbė įšaldanti bendrovės „Virgin Galactic“ kosminius skrydžius, kol bus tiriama, kodėl liepos 11-ąją įmonės įkūrėją Richardą Bransoną (Ričardą Bransoną) skraidinęs aparatas nukrypo nuo planuotos trajektorijos.

„FAA prižiūri „Virgin Galactic“ tyrimą dėl liepos 11-osios rikto su [erdvėlaiviu] „SpaceShipTwo“, įvykusio virš kosminio uosto „America“ Naujojoje Meksikoje“, – sakoma trumpame agentūros pranešime.

„Virgin Galactic“ negali skraidinti aparato „SpaceShipTwo“, kol FAA patvirtins galutinį rikto tyrimą arba nutars, kad su šiuo riktu susijusios problemos nedaro poveikio visuomenės saugumui“, – nurodė agentūra.

Anksčiau „Virgin Galactic“ paskelbė planuojanti surengti naują skrydį iki kosmoso ribos, kuriame dalyvautų trys italų mokslininkai.

FAA informavo, kad per liepos 11-osios skrydį raketoplanas „SpaceShipTwo“, kuriuo skrido R. Bransonas ir penki „Virgin Galactic“ darbuotojai, nukrypo nuo kurso, leisdamasis Naujojoje Meksikoje. Dėl šio nukrypimo aparatas išskrido iš oro dispečerių nustatytos saugios zonos.

„Virgin Galactic“ pripažino, kad erdvėlaivis 1 min. 41 sek. išbuvo žemiau nustatytos saugios oro erdvės zonos. Atsiskyręs nuo nešančiojo lėktuvo raketoplanas skriejo iš viso apie 15 minučių ir buvo pasiekęs 86 km aukštį.

Bendrovė nurodė, kad aparatas nuo kurso nukrypo dėl stipraus vėjo dideliame aukštyje, ir pabrėžė, kad jo abu pilotai „tinkamai sureagavo“. Anot „Virgin Galactic“, tąsyk įvyko „saugus ir sėkmingas bandomasis skrydis, per kurį buvo laikomasi mūsų skrydžio procedūrų ir mokymų protokolų“.

„Dėl trajektorijos pasikeitimo keleiviams ir įgulai jokiu metu nebuvo kilęs joks pavojus“, – pabrėžė bendrovė ir pridūrė laikanti saugumą aukščiausiu prioritetu.

R. Bransonas sugebėjo aplenkti savo varžovą milijardierių Jeffą Bezosą (Džefą Bezosą), internetinės prekybos milžinės „Amazon“ ir kosminių skrydžių bendrovės „Blue Origin“ įkūrėją, pakilęs į kosmosą devyniomis dienomis anksčiau už jį. J. Bezoso raketa startavo liepos 20-ąją Vakarų Teksase, skraidindama šio projekto sumanytoją ir tris kitus žmones.

„Virgin Galactic“ ir „Blue Origin“ varžosi dėl galimybių pardavinėti skrydžius į kosmosą turistams, mokslininkams ir bet kuriems kitiems žmonėms, trokštantiems patirti kelias nesvarumo minutes. „Virgin Galactic“ raketoplanai paleidžiami nuo nešančiojo lėktuvo, o „Blue Origin“ kapsulę iškelia daugkartinio naudojimo raketa „New Shepard“.

„Virgin Galactic“ siekė rugsėjo pabaigoje arba spalio pradžioje surengti naują skrydį, kuriame dalyvautų du Italijos karinių oro pajėgų nariai, Italijos nacionalinės tyrimų tarybos inžinierius, „Virgin Galactic“ vyriausiasis astronautų instruktorius ir du pilotai. Bendrovė tikisi nuo ateinančių metų pradėti skraidinti bilietus įsigijusius žmones.

Tuo metu „Blue Origin“ dar nepaskelbė savo naujo pilotuojamo skrydžio datos, tik nurodė, jog jis įvyks „greitai“.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Potvyniai

Kiek teršia?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS