Kad asmenukė nevirstų vaikystės trauma ar nusikaltėlių masalu | KaunoDiena.lt

KAD ASMENUKĖ NEVIRSTŲ VAIKYSTĖS TRAUMA AR NUSIKALTĖLIŲ MASALU

  • 0

Daugelis vaikų šiandien internete pasirodo dar gerokai iki pradėdami vaikščioti ar net tikrojo atėjimo į šį pasaulį. Užsimezgusios gyvybės džiaugsmo pripildyta ultragarso nuotrauka ir pirmieji vaikelio žingsniai jau spėjo tapti savotiška mūsų socialinių tinklų naujienų sienos klasika. Tačiau „Telia“ vaikų saugumo internete ekspertė Indrė Bimbirytė-Yun perspėja, kad dalijimasis atžalų atvaizdais su visu pasauliu jas stato į pavojų, ir pateikia penkias rekomendacijas, kaip tai daryti saugiau.

Kelia riziką

Čekijos ir Ispanijos mokslininkai nustatė, kad net 70–80 proc. tėvų šiais laikais virtualiojoje erdvėje dalijasi dideliu kiekiu turinio, susijusio su jų vaikais. Šiam fenomenui apibūdinti netgi buvo sugalvotas terminas „Sharenting“, kuris į anglų kalbos žodyną buvo oficialiai įtrauktas dar 2016 m.

„Mažamečių atvaizdų skelbimas viešai kelia dvi pagrindines rizikas. Visų pirma, JAV tyrėjų duomenimis, net aštuoni iš dešimties vaikų išnaudojimo nusikaltimų prasideda socialiniuose tinkluose. Antra – jau dabar du penktadaliai Z kartos atstovų nepatenkinti savo skaitmeniniu pėdsaku, tad belieka pagalvoti, kiek už šias nuotraukas tėvams ateityje bus „dėkingi“ gimusieji pastaraisiais metais. Turint omenyje šiuos faktus, kiekviena vaiko asmenukė turi būti kruopščiai apgalvota ir jokiu būdu neatskleisti tokių privačių duomenų, kaip buvimo ar gyvenamoji vieta, mažylio mokymo įstaiga“, – teigia I. Bimbirytė-Yun.

Išjunkite vietos nustatymą

Šiuolaikiniai išmanieji, išsaugodami kadrą, prie jo prisega ir nuotraukos fiksavimo lokaciją. Tai labai patogu, jei po kiek laiko telefono atmintyje norite surasti brangias kelionės akimirkas arba vėliau dar kartą aplankyti prisiminimuose įsirėžusias vietoves. Deja, vaikų išnaudotojams ši papildoma informacija kartais gali būti patrauklesnė nei pats mažylio atvaizdas.

„Prieš paspaudžiant nuotraukos įkėlimo mygtuką naudinga ištrinti ir nuotraukos metaduomenis, kuriuose automatiškai išsaugoma kadro fiksavimo lokacija, laikas ir netgi tam tikra nuotraukos autoriaus identifikacija. Akivaizdu, kad tokį failą atsisiuntę nusikaltėliai gali bandyti patikusio mažamečio tykoti dažnai fiksuojamose vietose ar net bandyti jį pagrobti. Nuotraukos metaduomenis „Android“ platformoje pašalinti padės „Photo Exif Editor“, o „iOS“ – „ViewExif“ programėlė“, – pataria saugumo internete ekspertė.

Mažamečių atvaizdų skelbimas viešai kelia dvi pagrindines rizikas.

Jei minėtais įrankiais naudotis nepatogu, užuot draugams ar artimiesiems siuntus savo atžalos atvaizdo originalą, galima pasidalyti jo ekrano nuotrauka, kurios failas turės kur kas mažiau jautrių duomenų ir kels daug mažesnę riziką patekęs į svetimas rankas.

Užtušuokite logotipus

Darželis, mokykla ir sporto treniruotės užima didelę šiuolaikinio vaiko gyvenimo dalį. Tai neabejotinai atsispindi ir jaunuolio nuotraukų albume. Tradicinis Rugsėjo 1-osios portretas mokyklos fone, kadras iš krepšinio varžybų, dėvint aprangą su sporto mokyklos atributika, ir klasės nuotrauka pasipuošus tvarkinga mokykline uniforma – visa ši simbolika piktavaliams naudinga, kaip ir vaiko buvimo vietos nuoroda. Dėl to keliant mažųjų nuotraukas į viešąją erdvę reikėtų užtušuoti ugdymo įstaigų ir uniformų logotipus arba kadrą apkirpti taip, kad jie nebūtų matomi.

Anot ekspertės, fiksuojant vaikų asmenukes ne tik vertėtų vengti jų fone atskleisti gatvės pavadinimą ir namo numerį, bet ir pagalvoti apie aplinkinius. Fotografuojant per masinius mokyklos renginius ar gimtadienio šventes, būtina įsitikinti, kad kiti tėvai neprieštarauja, kad jų mažylio atvaizdas atsiras jūsų asmeniniame archyve ar juo labiau bus paskelbtas viešai. Jei nesate tikri dėl jų nuomonės, geriausia stambiu planu fiksuoti tik savo atžalą.

Reikėtų atsiklausti

Net jei sukomponavote vaiko nuotrauką viešam dalijimuisi laikydamiesi visų saugumo rekomendacijų, viską gali sugadinti jos aprašas. Dažnai nenorėdami palikti tuščio langelio ar tiesiog siekdami sulaukti daugiau patiktukų iš aplinkinių, tėvai naudoja tokias populiarias grotažymes, kaip #vaikai, #seima, #naujagimis, #pirmosiosmaudynes ir pan. Deja, jos neretai suveikia kaip pagalba piktavaliams, kurie pagal šias žymes gali lengvai surasti atsitiktinių mažylių atvaizdų ir vėliau pradėti jais slapta domėtis.

Neretai, užfiksavus mielą mažojo nuotrauką, ja socialinėje erdvėje pasidalijama nė nemirktelėjus. Tačiau beveik niekada nesusimąstoma, kokių padarinių šis veiksmas turės ateityje. Skelbiant vaiko atvaizdus viešai, reikėtų ne tik atkreipti dėmesį į galimą interesų konfliktą, bet ir nepatingėti paklausti paties mažylio nuomonės, jei jis jau geba ją išreikšti.

„Mielą kiškučio kostiumą per pasirodymą vaikų darželyje dėvinčios atžalos nuotrauka, kuri tėvų socialinių tinklų naujienų sienoje sulauks daugybės patiktukų ir teigiamų komentarų, po kelerių metų tarp vaiko bendraamžių gali tapti kibernetinių patyčių objektu. Situacija dar jautresnė paauglių atveju, nes jie dažnai kompleksuoja dėl brendimo metu besikeičiančio kūno, todėl net patys nekalčiausi tėvų užfiksuoti ir viešai pasidalyti kadrai gali sukelti didelį nepasitenkinimą ar netgi psichologiškai traumuoti“, – įspėja ekspertė.

I. Bimbirytės-Yun manymu, toli gražu ne visoms kasdienio gyvenimo akimirkoms lemta atsidurti viešumoje, todėl, negavus jaunuolio sutikimo, geriausia savo interesų nekelti aukščiau vaiko ir šias nuotraukas tiesiog pasilikti privačiame albume.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS