Kada buvo sukurtos šiandien mūsų dažniausiai naudojamos baterijos? | KaunoDiena.lt

KADA BUVO SUKURTOS ŠIANDIEN MŪSŲ DAŽNIAUSIAI NAUDOJAMOS BATERIJOS?

  • 0

Kartais net nesusimąstome, kiek daug mūsų iki šiol naudojamų technologijų yra labai senos. Pavyzdžiui, iki šiol nemažai mūsų smulkiosios elektronikos naudoja standartines cilindro formos baterijas. Populiariausios – AAA, AA ir D standarto baterijos, kurios, žinoma, su laiku gerokai patobulėjo, tačiau kartu išliko panašios. Ar galėtumėte atspėti, kada jos sukurtos?

D standarto baterija

Tikriausiai dar prisimenate laikus, kai daugelis žibintuvėlių naudojo štai tokias dideles ir storas baterijas. Tai – D standarto elementai, kurie ir šiandien naudojami gana plačiai. Pats standartas – tai tik baterijos forma ir panaudojimas, o štai jos talpa priklauso nuo naudojamos technologijos.

Populiariausios šarminės baterijos gali pasigirti maždaug 10000 mAh talpa, pigesnės – gerokai mažesne. Skaičiuojama, kad tik mažiau nei 8 % namuose naudojamų baterijų yra D standarto, tačiau anksčiau buvo tikrai ne taip. D standarto baterijos buvo sukurtos dar 1898 metais ir iš karto buvo pramintos žibintuvėlių baterijomis. Standartinis dydis lėmė, kad baterijas galėjo gaminti keli gamintojai, o elektronikos naudotojams nereikėjo ieškoti specifinių elementų specifiniams prietaisams.

AA standarto baterijos

Tai – itin populiarios baterijos, dažniausiai 1,5 V. Jos yra pakankamai lengvos ir kompaktiškos, todėl nemažai gamintojų D standarto baterijas iškeitė į AA elementus – jos tapo naujomis žibintuvėlių baterijomis. Tikriausiai dar pamenate laikus, kai AA baterijas naudojo dauguma namų elektronikos prietaisų. Dabar taip tikrai nebėra, tačiau maždaug 60 % šarminių baterijų pardavimų vis dar susišluoja būtent AA standartas.

Ir tai yra kiek keista, nes AA baterijos buvo sukurtos dar 1907 metais. Beveik iš karto šios baterijos paplito po įvairius elektronikos prietaisus, tačiau rimčiau prigijo tik po 1947 metų, kuomet buvo standartizuotos JAV. Jas naudojo pulteliai, ausinukai, žaislai, žibintuvėliai ir daugybė kitų prietaisų. Šiuolaikinių šarminių AA baterijų talpa svyruoja nuo 1700-2850 mAh. Žinoma, tikriausiai pastebėjote, kad vis daugiau jūsų naudojamų baterijų yra AAA standarto.

AAA standarto baterijos

AAA standarto baterijos yra vis populiaresnės. Tikriausiai dar prisimenate, kai įsigijote naują televizorių ir nustebote, kad jo pultelis naudoja ne AA, o AAA standarto baterijas. Galima net pamanyti, kad tai – naujas išradimas, skirtas energijai ir gamtai tausoti, tačiau taip tikrai nėra.

AAA standarto baterijos buvo išrastos 1911 metais, o standartizuotos – 1959-aisiais. Šiais laikais jos sudaro apie 30 % visų šarminių baterijų pardavimų ir jų populiarumas vis auga. Viena šarminė AAA baterija pasižymi maždaug 860–1200 mAh talpa, tačiau sveria maždaug 3 kartu mažiau nei AA standarto elementai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS