Kas būtų, jeigu… atskaitos tašku parinktume šviesos greitį? | KaunoDiena.lt

KAS BŪTŲ, JEIGU… ATSKAITOS TAŠKU PARINKTUME ŠVIESOS GREITĮ?

  • 0

Neretai suvokti tam tikrus dydžius yra beveik neįmanoma: jų skaitinės vertės būna nepaprastai didelės. Tokiais atvejais praverčia vizualizacija. Kad ir ši, padedanti suvokti, koks iš tikrųjų yra šviesos greitis.

„Visua.ly“ sukūrė infogramą, kurioje pagrindinis sumanymas – labai paprastas: šviesos greitis lyginamas su kitų mums gerai žinomų dalykų greičiais. Tai – viena iš retų progų apčiuopti, koks baisus tai dydis.

Infogramos autoriai pasirinko ciferblato pavidalo grafiką, kuris kažkuo panašus į automobilių spidometro ar tachometro ciferblatą. Šviesos greičio reikšmė – visas ratas. Tačiau jei tokiame infografike mėgintume pažymėti greičiausio pasaulyje žmogus Usaino Bolto išvystomą greitį (44,7 km/val.), jo čia nė nebūtų matyti.

Greičiausio Žemės sausumos gyvūno – gepardo – greitis (120­ km/val.) šviesos greičio skalėje jau kiek labiau apčiuopiamas. Greičiu garsėjantis superautomobilis „Bugatti Veyron“ (430 km/val.) šviesos greičio kontekste už gepardą – ne ką greitesnis: jo greičio stulpelis aukštesnis keliomis milimetro padalomis.

Tas pats – ir su greituoju traukiniu (500 km/val.) – jo pranašumas prieš minėtą automobilį ar gepardą – juokingas. Dar yra garso greitis (1 225 km/val.). Kad ir koks milžiniškas iš įprastinio atskaitos taško atrodytų greičio skirtumas tarp visų penkių išvardintų subjektų, visi jie šviesos greičio skalėje telpa į vieną – žemiausią – padalą.

Tačiau žmonija yra sukūrusi greitesnių dalykėlių: pvz., bepilotis kosminis erdvėlaivis „HTV2 Jet“ (21 000 km/val.), į Plutoną skriejantis zondas „New Horizons“ (58 500 km/val.). Ir vis dėlto, kai pažvelgi į infografiko paskutinį indikatorių (šviesos greitis žymimas pilkšvai melsva spalva), supranti, kad kažkas ne taip: negi „HTV2 Jet“ greitis siekia net 1/3 šviesos greičio?

Tada reikia atkreipti dėmesį į svarbiausią dalyką šioje diagramoje – į baltą snaigę (žvaigždutę). Ji paprastai reiškia – „Yra papildomų sąlygų“. Ji šiuo atveju – tik viena. Kokia? Ogi tokia: kad šiame ciferblate būtų galima pažymėti šviesos greitį (1 078 968 000 km/val.), ratą reikėtų apsukti… 18 135 kartus.

"Visua.ly" sukūrė infogramą, kurioje pagrindinis sumanymas – labai paprastas: šviesos greitis lyginamas su kitų mums gerai žinomų dalykų greičiais. 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS