Lietuvių tautosaka ir žodynai – jau internete | KaunoDiena.lt

LIETUVIŲ TAUTOSAKA IR ŽODYNAI – JAU INTERNETE

  • 1

Įvairūs tautosakos kūriniai, lituanistinės duomenų bazės su vietovardžiais ir pavardėmis, taip pat žodynai nuo šiol bus prieinami internete.

Kuriant lietuvių kalbos išteklių informacinę sistemą, šie duomenys įkelti į internetinį portalą lkiis.lki.lt, pranešė Lietuvių kalbos institutas.

„Šiuo metu tai didžiausias vientisas lituanistinių žinių telkinys pasauliniame interneto tinkle, kuris ir toliau bus plėtojamas. Labai svarbu, kad portalas vartotojams suteikia galimybę ieškoti ir atskirose lietuvių kalbos išteklių kategorijose, ir bendrai per visas kategorijas. Šitokia visaapimanti paieškos sistema man leidžia be perdėjimo LKIIS pavadinti lietuvių kalbos google’iu“, – pranešime teigė Lietuvių kalbos instituto direktorė Jolanta Zabarskaitė.

Svetainės lankytojai ras elektronines kartotekas su lietuviškomis mįslėmis, liaudies dainomis, partizanų pokario dainomis bei kita tautosaka, Lietuvių kalbos žodyno informaciją. Čia bus galima rasti vienkalbius Dabartinės lietuvių kalbos, Sisteminį lietuvių kalbos, Sinonimų, Antonimų, Frazeologijos, Palyginimų žodynus, taip pat daugiakalbius lietuvių–anglų, anglų–lietuvių, lietuvių–vokiečių, vokiečių–lietuvių, lietuvių–lenkų, lenkų–lietuvių, lietuvių–latvių, latvių–lietuvių, lotynų–lietuvių, senovės graikų–lietuvių žodynus.

Vartotojams pristatomos ir lituanistinės duomenų bazės su lietuviškomis pavardėmis, esamais ir istoriniais vietovardžiais, tarmėmis.

Žmonės, kuriems lietuvių kalba nėra gimtoji, galės pasinaudoti nuotolinio lietuvių kalbos mokymo moduliu, taip pat čia bus mokomieji lietuvių kalbos žaidimai „Kristijonas Donelaitis. Rašyba“ ir „Barbora Radvilaitė. Kalbos turtai“, originalus lietuviškas šriftas „Palemonas“.

Lietuvių kalbos išteklių sistema kurta trejus metus ir buvo finansuojama iš Ekonomikos augimo veiksmų programos.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

asdf

Turbūt patys dėl savęs darėsi tą žodyną. Naudotis juo neįmanoma.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS