Mokslininkai rado naują būdą, kaip „užvesti“ tokamako reaktorių | KaunoDiena.lt

MOKSLININKAI RADO NAUJĄ BŪDĄ, KAIP „UŽVESTI“ TOKAMAKO REAKTORIŲ

Mokslininkai iš „Princeton Plasma Physics Laboratory“ (PPPL) skelbia radę naują būdą, kaip tokamako reaktoriuje pradėti stabilią branduolinės sintezės reakciją.

Su naujuoju metodu ir visomis tyrimo detalėmis plačiau galite susipažinti moksliniame žurnale „Physics of Plasmas“.

Naujasis metodas paverčia dujas į „super karštą plazmą, taip sudarydamas sintezės reakciją ir reikalauja gerokai mažiau techninės įrangos“.

Tokamakai yra plačiausiai paplitę eksperimentiniai branduolinės sintezės reaktoriai. Ir jų centre yra didelis centrinis magnetas, padedantis generuoti plazmą.

Naujoji PPPL mokslininkų technika vadinama „trumpalaikiu bendraašiu sraigtiniu įpurškimu“ ir tokamakui nereikia šio centrinio magneto, kad sukurtų stabilią sintezės reakciją.

Taip pat pastebima, kad atsiranda ganėtinai daug laisvos vietos, kadangi nereikia šio centrinio magneto ir visos, su juo susijusios įrangos.

„Šio tyrimo naujienos yra geros“, – teigia Max’o Planck’o instituto tyrėjas Kenneth’as Hammond’as. Jis taip pat mano, kad naujoji technika gali būti pritaikyta ne tik laboratorijos sąlygomis, bet ir gerokai didesniu mastu. „Didelių įrenginių paleidimo prognozės atrodo perspektyvios“, - pridūrė Kenneth’as Hammond’as.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS