Mokslininkė atskleidė, kaip užtikrinti žmonių atsparumą virusams | KaunoDiena.lt

MOKSLININKĖ ATSKLEIDĖ, KAIP UŽTIKRINTI ŽMONIŲ ATSPARUMĄ VIRUSAMS

  • 2

Virusai žmonijos istorijoje yra sukėlę labai dideles epidemijas. Vien raupai XX a. nužudė beveik 300 mln. žmonių. O kur dar gripas, hepatitas, poliomielitas, tymai...

„Virusai yra neatskiriama mūsų gyvenimo dalis. Jie užkrečia ne tik žmones, bet ir gyvūnus, virusų turi augalai ir net bakterijos. Tai mūsų evoliucijos dalis“, – sako Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro mokslininkė prof. dr. Aurelija Žvirblienė.

Daugelio kadaise mirtinai pavojingų virusinių ligų nebebijome, nes mus apsaugo skiepai. Vakcina, imituodama ligos sukėlėją, sužadina mūsų imunitetą. Tokiu būdu gynybinės organizmo ląstelės tarsi per karines pratybas išmoksta virusą atpažinti ir, įvykus tikram puolimui, sunaikinti. Kai paplinta naujas virusas, nuo kurio vakcinos dar nėra, žmogaus imunitetui tenka veikti be išankstinio pasiruošimo. Visa laimė, kad tam jis turi nemažai ginklų.

Daugiau – laidos įraše: 

Laida „Mokslo sriuba“ – tai ne pelno siekianti jaunų žmonių iniciatyva, kuriama bendradarbiaujant su Baltijos pažangių technologijų institutu. „Mokslo sriubą“ galima ragauti kiekvieną sekmadienį 14.05 val. per LRT Plius.

GALERIJA

  • Mokslininkė atskleidė, kaip užtikrinti žmonių atsparumą virusams
  • Mokslininkė atskleidė, kaip užtikrinti žmonių atsparumą virusams
Laidos stop kadrai
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

kaukė

to ....... prieš mirtį )

.......

Graži moteris, norėčiau pasimylėt.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS