N. Modi šlovės valandos: erdvėlaivis „Chandrayaan-3“ sėkmingai nusileido mėnulyje | KaunoDiena.lt

N. MODI ŠLOVĖS VALANDOS: ERDVĖLAIVIS „CHANDRAYAAN-3“ SĖKMINGAI NUSILEIDO MĖNULYJE

Kai Mėnulį pasiekė modulis „Chandrayaan-3“, Indija tapo ketvirtąja šalimi (po SSRS, JAV ir Kinijos), kuriai pavyko nusileisti Žemės palydove, ir pirmąja, kurios transporto priemonė nuskrido į šios planetos pietinį ašigalį. Triumfo spinduliuose maudosi ne tik Indijos kosmoso tyrėjai, bet ir premjeras Narendra Modi.

Kuklios išlaidos

„Istorinė diena Indijos kosmoso sektoriui“, – reaguodamas į Indijos kosmoso tyrimų organizacijos (ISRO) pergalę socialiniame tinkle „X“ parašė N. Modi, kuriam pastarieji metai nešykštėjo sėkmės. „Šia džiugia proga norėčiau kreiptis į viso pasaulio žmones, – agentūra AFP-BNS citavo N. Modi. – Sėkminga Indijos misija į Mėnulį ne vien Indijos reikalas. Ši sėkmė priklauso visai žmonijai.“

Prieš pusantro mėnesio prasidėjusi misija „Chandrayaan-3“ tapo visos Indijos dėmesį prikausčiusiu projektu. Politikai inicijavo hinduistines maldos apeigas, moksleiviai lemiamas nusileidimo akimirkas stebėjo per tiesiogines transliacijas klasėse.

Skirtingai nei politizuotas Rusijos kosminis projektas „Luna-25“, kurio pastangos aplenkti indiškąjį aparatą baigėsi fiasko, „Chandrayaan-3“ įvykdė savo užduotį – pasiekti netyrinėtą Mėnulio sritį. Šalis, 2014-aisiais tapusi pirmąja Azijos valstybe, iškėlusia palydovą į orbitą aplink Marsą, įgis dar didesnį pasitikėjimą tęsti ir dar vieną projektą – kitais metais paleisti trijų dienų pilotuojamą misiją aplink Žemės orbitą.

Tarp kitų „Chandrayaan-3“ pranašumų ekspertai vadina ir palyginti nedidelę kainą – 75 mln. JAV dolerių, t. y. mažiau nei pusė sekmadienį sudužusio Rusijos erdvėlaivio. Ankstesnės Indijos misijos į Mėnulį ir Marsą taip pat buvo vykdomos kukliomis sąnaudomis.

Kaip rašo AFP-BNS, analitikai teigia, kad Indija gali išlaikyti mažas sąnaudas kopijuodama ir pritaikydama esamas kosmoso technologijas, taip pat turėdama daug aukštos kvalifikacijos inžinierių, kurie uždirba gerokai mažiau nei kolegos užsienyje.

Mažinti išlaidas Naujasis Delis ketina ir ateityje: manoma, kad, Tamil Nadu valstijoje pastačius naują kosmodromą, skrydžiai bus dar pigesni.

Vertybės ir skaičiai

Kosminės Indijos ambicijos kontrastuoja su kasdienybe seniai tapusiomis technologinėmis nelaimėmis. Tą patį trečiadienį šalies šiaurės rytuose sugriuvo nebaigtas statyti geležinkelio tiltas, nusinešdamas apie 30 gyvybių. Birželį Mizoramo valstijoje susidūrus trims traukiniams žuvo kone 300 žmonių, 850 buvo sužeista. Tačiau premjeras N. Modi gali jaustis užtikrintai. 2019 m. laimėjęs rinkimus jis toliau renka sėkmės taškus ir gerina savo įvaizdį.

Šiemet pavasarį gyventojų skaičiumi Kiniją aplenkusi Indija kol kas yra trečioji pagal dydį Azijos ekonomika, tačiau turi potencialo dar labiau plėstis ir, neabejojama, netrukus, aplenkusi Vokietiją, taps ketvirta ekonomika pasaulyje.

Nuo pat pirmųjų Rusijos invazijos į Ukrainą dienų N. Modi balansuoja tarp laisvojo pasaulio vertybių ir racionalaus išskaičiavimo. Nors yra didžiausios demokratinės šalies lyderis, jis aiškiai nepasmerkė Rusijos invazijos į Ukrainą.

Nepaisydama JAV ir Europos spaudimo, Indija atsisakė prisijungti prie Vakarų sankcijų Rusijos importui ir sėkmingai išnaudojo ūmai be žaliavos pirkėjų likusią Maskvą. Indijos valstybinio banko „Bank of Baroda“ duomenimis, pernai Indija pirko dešimtkart daugiau rusiškos naftos nei įprastai. 2021 m. Rusijos nafta sudarė tik 2 proc. Indijos importuojamos naftos, dabar šis rodiklis siekia beveik 20 proc. Tai Naujajam Deliui leido sutaupyti apie 5 mlrd. dolerių.

Nei toks savitas požiūris į sankcijas karą pradėjusiam agresoriui, nei įtampa dėl žmogaus teisių padėties Indijoje kol kas netrukdo N. Modi. Vakarų šalys, pirmiausia JAV, bando patraukti savo pusėn Indiją kaip karinę ir ekonominę atsvarą Kinijai.

N. Modi pasitikėjimas savimi išryškėjo tiek šiomis dienomis vykusiame BRICS lyderių susitikime, tiek birželį vykusio vizito į JAV metu, kai jis atkartojo Vašingtono susirūpinimą dėl Kinijos, pasisakydamas už laisvą, atvirą ir įtraukų Indijos ir Ramiojo vandenynų regioną.

Į rugsėjo pradžioje vyksiantį Didžiojo dvidešimtuko (G20), kuriam šiemet pirmininkauja Indija, lyderių susitikimą N. Modi nepakvietė Ukrainos atstovų, taip dar kartą parodydamas, kad turi savą geopolitinę viziją ir savus prioritetus.

Malonės rinkėjams

Nuo 2014 m. premjero pareigas einantis politikas laikomas įtakingiausiu per pastaruosius dešimtmečius Indijos premjeru.

Nacionalistinės partijos „Bharatiya Janata Party“ politikas dovanoja savo rinkėjams tokios abejotinos prasmės projektus kaip didžiausia pasaulyje skulptūra – legendinį nepriklausomybės kovotoją Vallabhbhai Patelį vaizduojanti 340 m kompozicija Gudžarate ar paminklas Bangaloro įkūrėjui Kempe Gowdai, į Pasaulio rekordų knygą įrašytas kaip pirmoji ir aukščiausia bronzinė miesto įkūrėjo statula.

Kartu su akivaizdžiais N. Modi kulto ženklais ūmai pagausėjusios aukštas pareigas pasaulyje užimančių indų kilmės asmenų gretos (JAV viceprezidentė Kamala Harris, Didžiosios Britanijos premjeras Rishi Sunakas, Pasaulio banko vadovas Ajay Banga, į respublikonų kandidatus pretenduojanti Nikki Haley) didina Indijos piliečių pasididžiavimą savo šalimi.

N. Modi mokesčių politika, dėmesys infrastruktūrai, skaitmenizacija – visa tai negali nebūti patrauklu inžinieriams, programuotojams, vadybininkams, tarnautojams, kurių šalyje priskaičiuojama daugiau kaip 100 mln. Indija šiandien – milžiniška statybų aikštelė, kurioje amerikiečiai ir taivaniečiai stato mikroschemų gamyklas. Gimtajai premjero valstijai Gudžaratui pranašaujamas pasaulio vandenilio technologijų centro vaidmuo.

Užsienio investuotojai Indiją laiko patrauklia dėl didelio gyventojų skaičiaus, augančios ekonomikos, gausėjančios vidurinės klasės, ribotos politinio stabilumo rizikos ir, ypač palyginti su Kinija, aiškiau prognozuojamos valstybės politikos.

Tačiau tokie verslo projektai, juolab proveržis kosmoso tyrinėjimų srityje, išskirtinis skrydis į Mėnulį, nustelbia žemiškas Indijos problemas. Nors N. Modi savo šalį vadina demokratijos lopšiu, Spaudos laisvės reitinge Indija užima tik 161 vietą iš 180-ies.

Indijos žiniasklaida pilna su pasaulio galingiausiais pozuojančio N. Modi nuotraukų, jis pats noriai kalba apie sparčiausiai augančią planetos ekonomiką, tačiau nedarbo lygis Indijoje – didžiausias per 45 metus, gyvybiškai svarbių reformų laukia sveikatos priežiūros ir švietimo sistemos. Kad ir kokį demografinį rodiklį vertintume – kūdikių mirtingumą ar vidutinę tikėtiną gyvenimo trukmę, tarp didžiųjų šalių blogiau už Indiją atrodo tik Pakistanas ir Nigerija.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

o kur internete

filimukas apie nusileidima ,ar nuotraukos apie tai ?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS