Nobelio ekonomikos premija atiteko dviems amerikiečiams | KaunoDiena.lt

NOBELIO EKONOMIKOS PREMIJA ATITEKO DVIEMS AMERIKIEČIAMS

Šių metų Nobelio ekonomikos premijos laureatais tapo amerikiečiai Paulas R. Milgromas ir Robertas B. Wilsonas už aukciono teorijos tobulinimą ir naujų aukcionų formatų išradimą.

Aukcionus rengia bene visos pasaulio šalys, o jie daro įtaką mūsų kasdieniam gyvenimui. P. Milgromo ir R. Wilsono darbai atnešė naudos visiems aukcionų dalyviams – tiek pardavėjams, tiek pirkėjams, tiek ir mokesčių mokėtojams.

R. Wilsonas parodė, kodėl racionalūs pirkėjai aukcionuose už prekes siūlo mažesnes sumas, nei mano daiktą esant vertą – jie baiminasi sumokėti per daug ir netekti pinigų.

Tuo tarpu P. Milgromas suformulavo bendresnę aukcionų teoriją, pagal kurią priklausomai nuo pirkėjo skaičiuojamos daiktų vertės kinta.

Viso pasaulio gyventojai šiuo metu aukcionuose parduoda ir perka ne tik įprastus daiktus, bet ir, pavyzdžiui, radijo ryšio dažnius. Šių metų Nobelio ekonomikos premijos laureatai išrado naujus aukcionų formatus, kurie leidžia vienu metu parduoti kelis susijusius objektus, didžiausią dėmesį skiriant visuomenės gerovei, o ne maksimaliam pelnui.

Nobelio premiją sudaro aukso medalis ir 10 mln. Švedijos kronų (apie 950 tūkst. eurų).

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Astronomas Romualdas Zubinas E.p. rzubinas@gmail.com

LIETUVIS INŽINIERIUS ROMUALDAS ZUBINAS, SENIAUSIOS ŽEMĖJE LIETUVIŲ KALBOS DĖKA, ATRADO TREČIĄJĮ IR KETVIRTĄJĮ ŽEMĖS AŠIES FIZINIUS JUDĖJIMUS KURIE PAAIŠKINA - KAS IR KODĖL ŽEMĖJE VYKO? KAS IR KODĖL ŽEMĖJE VYKSTA? KAS IR KODĖL ŽEMĖJE VYKS ATEITYJE!!! ŠLOVĖ SENIAUSIAI ŽEMĖJE LIETUVIŲ KALBAI, KURIAI JAU PER 450 TŪKSTANČIŲ METŲ!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS