NVSPL: Lietuvoje naujų koronaviruso mutacijų atvejų kol kas neužfiksuota | KaunoDiena.lt

NVSPL: LIETUVOJE NAUJŲ KORONAVIRUSO MUTACIJŲ ATVEJŲ KOL KAS NEUŽFIKSUOTA

  • 0

Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija (NVSPL) informuoja, kad šią savaitę sekoskaitos tyrimus koronaviruso (COVID-19) mutacijoms nustatyti planuoja pradėti Santaros klinikos, o praėjusią savaitę Kauno klinikose viruso atmainų nenustatyta.

Kaip praneša NVSPL, tuo tarpu atsakymai Lietuvą iš European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) laboratorijos, į kurią praėjusią savaitę išsiųsti beveik 200 ėminių,  turėtų pasiekti greitu metu.

Praėjusią savaitę Kauno klinikų laboratorijoje sėkmingai ištirta 15 genomų, iki šiol iš viso čia atlikti 32 genomo tyrimai, o ateityje įstaigos atliekamų tyrimų skaičiai turėtų augti.

Šiomis dienomis sekoskaitos tyrimus turėtų pradėti atlikinėti ir Santaros klinikos – vyksta paskutiniai parengiamieji darbai. Planuojama, jog per savaitę čia bus atliekama 384 tyrimai, o vėliau, esant poreikiui, šis skaičius galės augti.

Vilniaus universiteto (VU) ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) laboratorijos ruošiasi startuoti artimiausiu metu. Šiuo metu jos diegia technologinius sprendimus, kurie reikalingi tokiems tyrimams atlikti, vyksta diskusijos dėl tyrimų organizavimo, duomenų standartizavimo, imties sudarymo.

NVSPL vadovo Dano Bakšos nuomone, Lietuva sėkmingai startuoja atliekant šiuos tyrimus koronaviruso mutacijoms nustatyti.

„Tai be galo svarbu, nes tik nuolatinis jų atlikimas ir augančios tyrimų apimtys pagreitins naujų atmainų nustatymą šalyje. O tai neabejotinai leis greičiau imtis reikiamų priemonių stabdant tolimesnį šio klastingo viruso plitimą. Kol kas tai yra pati pradžia, jei eigoje matysime, kad galime patobulinti procesus, būtinai teiksime pasiūlymus“, – sako D. Bakša.

NVSPL atkreipia dėmesį, kad kartą per savaitę skelbs apibendrintą informaciją apie atliekamų sekoskaitos tyrimų rezultatus Lietuvoje. Jei paaiškėtų, kad nustatytos naujos viruso atmainos, apie tai būtų informuojama anksčiau.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS