Pirmieji per 13 metų kandidatai į Japonijos astronautus – chirurgė ir klimato mokslininkas | KaunoDiena.lt

PIRMIEJI PER 13 METŲ KANDIDATAI Į JAPONIJOS ASTRONAUTUS – CHIRURGĖ IR KLIMATO MOKSLININKAS

  • 2

Japonijos aerokosminių tyrimų agentūra (JAXA) antradienį paskelbė pirmuosius naujus kandidatus į astronautus per daugiau nei 13 metų: iš daugiau nei 4 000 paraiškas pateikusių asmenų buvo atrinkti chirurgė ir klimato mokslininkas.

28 metų Ayu Yoneda (Aju Joneda), Japonijos Raudonojo Kryžiaus medicinos centro Tokijuje chirurgė, taps tik trečiąja moterimi, kuri dalyvaus kosminių mokymų programoje. Visi šeši dabartiniai Japonijos astronautai yra vyrai.

Prie jos prisijungs 46 metų Makoto Suwa (Makotas Suva), Pasaulio banko vyresnysis nelaimių rizikos valdymo specialistas, kuris pateko į atranką po nesėkmingo pirmo bandymo prieš daugiau nei dešimtmetį.

A. Yoneda sakė, kad sužinojusi, jog buvo atrinkta, buvo „pakylėta ir nustebinta“.

„Jaučiau atsakomybę ir misiją“, – sakė ji žurnalistams.

M. Suwa, kalbėdamas vaizdo ryšiu iš Jungtinių Valstijų, sakė buvęs toks susijaudinęs, kad negalėjo užmigti.

Iš 4 127 kandidatų atrinkti asmenys dabar pradės dvejus metus truksiančią mokymo programą ir, jei viskas klostysis sėkmingai, galės dalyvauti Tarptautinės kosminės stoties misijose ir tapti pirmaisiais Japonijos astronautais, pasiekusiais Mėnulį.

Praėjusiais metais Japonija ir Jungtinės Valstijos paskelbė, kad bendradarbiaus rengdamos planą, pagal kurį iki šio dešimtmečio pabaigos Mėnulyje turėtų apsilankyti japonų astronautas.

M. Suwa užaugo Cukuboje, mieste, kuriame įsikūrę keli mokslinių tyrimų institutai ir JAXA objektai.

Būdamas senovės klimato ekspertas, jis tikisi sužinoti, kaip evoliucionavo Marso klimatas.

„Studijuodami Mėnulį, Marsą, mes ne tik sužinome apie pačius dangaus kūnus, bet ir apie savo planetą“, – sakė jis.

A. Yonedos svajonę tapti astronaute paskatino manga komiksas apie pirmąją Japonijos astronautę moterį Chiaki Mukai (Čiaki Mukai), kuri taip pat buvo chirurgė.

Ji tikisi ištirti, kaip kelionės į kosmosą veikia žmonių sveikatą.

„Išvysime erą, kai daug žmonių keliaus į kosmosą. Tų kelionių trukmė ir atstumas pailgės“, – sakė ji.

„Kaip gydytoja manau, kad galiu prisidėti prie to, kad sužinočiau, kas vyksta su žmogaus kūnu kosmose“, – pridūrė ji.

2021 metais JAXA panaikino reikalavimą kandidatams į astronautus turėti aukštąjį mokslinį arba inžinerinį išsilavinimą, o tarp naujausių kandidatų buvo prekybos agentų ir konsultantų.

JAXA pirmininkas Hiroshi Yamakawa (Hirošis Jamakava) sakė, kad tikisi, jog maždaug po penkerių metų bus surengtas dar vienas atrankos etapas ir pavyks rasti astronautų, kurie galėtų priartinti kosmoso programas prie visuomenės.

„Astronautų atsakomybė ne tik pasikeis, bet ir išsiplės, – sakė H. Yamakawa. – Svarbu, kad ir toliau vykdytume politiką, pagal kurią priimame paraiškas iš įvairių žmonių.“

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Nuomonė

Moterims nėr ko ten skristi, iš jų kosmose jokios naudos, tik kelia isterijas ir dar vežasi kalnus įklotų, kurių paskui nėra kur dėti.

Domas

Beprotybe. I tokius skrydzius turi skristi patyre mokslininkai o ne vaikai, ka tik baige studijas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS