Po nesėkmingo bandomojo skrydžio „Boeing“ dar kartą paleis savo naująjį erdvėlaivį | KaunoDiena.lt

PO NESĖKMINGO BANDOMOJO SKRYDŽIO „BOEING“ DAR KARTĄ PALEIS SAVO NAUJĄJĮ ERDVĖLAIVĮ

JAV bendrovė „Boeing“ pirmadienį pranešė pakartosianti savo kosminės kapsulės, pritaikytos astronautams skraidinti, bandomąjį skrydį – po praeitais metais nesėkmingo šio aparato debiuto, anot NASA, vos nesibaigusio avarija.

„Boeing“ atstovas Jerry Drellingas (Džeris Drelingas) sakė, kad bendrovė nori paleisti antrąją kapsulę „Starliner“, šįkart irgi be įgulos, galbūt ateinantį rudenį. Jeigu šis bandymas būtų sėkmingas, kitas skrydis galėtų būti pilotuojamas.

„Starliner“ pirmąjį skrydį pernai gruodį temdė programinės įrangos klaidos. Kapsulė įskriejo į klaidingą orbitą ir negalėjo pasiekti Tarptautinės kosminės stoties (TKS) kaip planuota. Vėliau tyrėjai nustatė, kad skrydžio metu dėl klaidų buvo dukart susiklosčiusios padėtys, kai erdvėlaivis galėjo būti sunaikintas.

„Dar vienas skrydis be įgulos leis mums užbaigti visus badomojo skrydžio uždavinius ir įvertinti antrojo „Starliner“ aparato veikimą, bet mokesčių mokėtojams tai nieko nekainuos“, – sakoma bendrovės pranešime.

„Boeing“ anksčiau šiais metais pranešė, kad bendrovė iš savo ketvirtojo ketvirčio pajamų išskaičiavo 410 mln. dolerių, kad apmokėtų potencialų pakartotinį skrydį.

NASA pateikė užsakymą „Boeing“ ir bendrovei „SpaceX“ sukurti priemones gabenti astronautams į TKS ir iš jos, kad sumažėtų brangiai kainuojanti JAV kosminės agentūros priklausomybė nuo Rusijos erdvėlaivių, kuriais šiuo metu yra skraidinami amerikiečiai įgulų nariai.

Ateinantį mėnesį „SpaceX“ planuoja nuskraidinti į orbitą du NASA astronautus savo pilotuojama kapsule „Crew Dragon“. Tai būtų pirmasis pilotuojamas skrydis iš Kanaveralo kyšulio Floridoje nuo NASA daugkartinio naudojimo erdvėlaivių „Space Shuttle“ programos pabaigos 2011 metais.

„SpaceX“ tikisi, kad pilotuojamas skrydis įvyks gegužės viduryje arba pabaigoje.

Pirmasis „Crew Dragon“ kapsulės bandomasis skrydis buvo sėkmingai surengtas prieš metus.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Astronomas geofizikas inž. ROMUALDAS ZUBINAS

BOENG - PALEIDIMAS - SKRIDIMAS - AVARIJA,!??? PRAŠAU MOKSLININKŲ PAVERSTI TAI Į PADARYTĄ ŽALĄ - GAMTAI? ATMOSFERAI? VANDENIUI?! GYVŪNIJAI - ŽMONIJAI???

SUSIJUSIOS NAUJIENOS