Su TKS susijungė Rusijos erdvėlaivis su pirmąja filmavimo grupe | KaunoDiena.lt

SU TKS SUSIJUNGĖ RUSIJOS ERDVĖLAIVIS SU PIRMĄJA FILMAVIMO GRUPE

Rusijos erdvėlaivis su filmavimo grupe, kursiančia pirmąjį vaidybinį filmą orbitoje, antradienį sėkmingai susijungė su Tarptautine kosmine stotimi (TKS).

Rusų kosmoso agentūros „Roskosmos“ duomenimis, pilotuojamas erdvėlaivis „Sojuz“ vidurdienį Lietuvos laiku atsiskyrė nuo raketos nešėjos ir 12. 22 val. Grinvičo (15.22 val. Lietuvos) laiku susijungė su TKS.

Erdvėlaivis „Sojuz“ su juostos „Iššūkis“ (Vyzov) filmavimo grupe – režisieriumi Klimu Šipenka, aktore Julija Peresild ir įgulos vadu Antonu Škaplerovu – pakilo 11.55 val. Maskvos (ir Lietuvos) laiku iš Baikonuro kosmodromo.

Pasak „Roskosmos“, įgula į Žemę sugrįš spalio 17 dieną.

Jei iniciatyva bus sėkminga, rusų įgula pralenks Holivudo projektą, apie kurį anksčiau šiais metais paskelbė filmo „Neįmanoma misija“ (Mission: Impossible) žvaigždė Tomas Cruise'as (Tomas Kruzas) kartu su NASA ir Elono Musko (Ilono Masko) bendrove „SpaceX“.

„Roskosmos“ atskleidė, kad filmo siužetas – kuris, kaip ir projekto biudžetas, daugiausia buvo laikomas paslaptyje – vaizduoja chirurgę, siunčiamą į TKS gelbėti kosmonauto.

Per išvakarėse surengtą virtualią spaudos konferenciją skafandrą apsivilkęs K. Šipenka filmą pavadino „eksperimentu“.

„Kai kas pavyks, kai kas – ne“, – pripažino jis.

Skrydis surengtas iššūkių kupinu metu Rusijos kosmoso pramonei: jai sunkiai sekasi užsitikrinti valstybės finansavimą, nes Kremlius pirmenybę teikia karinėms išlaidoms.

Palyginti su sovietmečiu, kai Maskva paleido pirmąjį palydovą „Sputnik“ ir į kosmosą pasiuntė pirmąjį žmogų Jurijų Gagariną, Rusija šiuo metu ne taip sėkmingai diegia naujoves.

Šiuo metu TKS dirba balandį atvykę rusų kosmonautai Olegas Novickis ir Piotras Dubrovas, JAV astronautas Markas Vande Hei (Markas Vandė Hajus). Vėliau prie jų prisijungė NASA astronautai Megan McArthur (Megan Makartur) ir Shane'as Kimbrough (Šeinas Kimbro), Europos kosmoso agentūros (ESA) astronautas Thomas Pesquet (Tomas Peskė) ir japonų astronautas Akihiko Hoshide (Akihidas Hošidė).

GALERIJA

  • Su TKS susijungė Rusijos erdvėlaivis su pirmąja filmavimo grupe
  • Su TKS susijungė Rusijos erdvėlaivis su pirmąja filmavimo grupe
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS