Rusijos planuojamam pasiųsti į kosmosą androidui teks „pasiaurinti pečius“ | KaunoDiena.lt

RUSIJOS PLANUOJAMAM PASIŲSTI Į KOSMOSĄ ANDROIDUI TEKS „PASIAURINTI PEČIUS“

  • 0

Specialistai turės susiaurinti Rusijoje sukurto roboto androido FEDOR pečius, kad jį būtų galima rugpjūtį pasiųsti į Tarptautinę kosminę stotį (TKS), nes dabar šis aparatas sunkiai pralenda pro erdvėlaivio „Sojuz“ liuką, naujienų agentūrai „Interfax“ penktadienį sakė informuoti kosminės pramonės šaltiniai.

„FEDOR rengiamas skrydžiui erdvėlaiviu „Sojuz MS-14“. Erdvėlaivio skrydis bus nepilotuojamas, bandomasis. Nutarta, kad būtų protinga jį panaudoti pasiųsti robotą į kosmosą kaip įgulos narį“, – sakė „Interfax“ pašnekovas.

Šaltiniai sakė agentūrai, kad jau buvo patikrinta, ar FEDOR tilps į erdvėlaivio krėslą.

„Jis buvo pamatuotas. Dabar [robotas] pertvarkomas, nes jis kritiškai pralenda pro liuką. Nesvarumo sąlygomis kosmonautams reikės be jokių pagalbinių priemonių pernešti robotą iš erdvėlaivio į Tarptautinę kosminę stotį“, – nurodė vienas iš jų.

Pasak šaltinio, roboto pečiai pasirodė esantys „platoki, todėl jis bus modernizuotas, kad atitiktų nustatytus matmenis“.

Be to, šis aparatas privalo Rusijos kosmoso agentūros „Roskosmos“ nustatytus griežtus saugumo reikalavimus mokslinei įrangai.

„Kadangi jis pateks į TKS, bus atlikta virtinė bandymų. Svarbu ne tiesiog pasodinti į krėslą, prisegti ir paleisti į kosmosą. Be kita ko, visos [FEDOR] elektros sistemos bus maitinamos elementų, leidžiamų naudoti kosmose“, – aiškino šaltinis.

„Roskosmos“ pilotuojamųjų skrydžių programos vykdomasis direktorius Sergejus Krikaliovas pirmadienį patvirtino, kad planuojama pirmąkart pasiųsti į kosmosą robotą androidą.

„Kaip žinote, jis skris laivu, kuris šiuo metu planuojamas kaip eksperimentas“, – pareigūnas sakė per spaudos konferenciją.

Per eksperimentinį skrydį planuojama tirti roboto sistemų darbą.

„Tai labai įdomi technikos kryptis, leidžianti išplėsti žmogaus galimybes, bet šiuo atveju tai bus tik eksperimentas“, – sakė S. Krikaliovas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS