Santaros klinikos ištyrė 81 kaupinį dėl COVID-19, penki iš jų buvo teigiami | KaunoDiena.lt

SANTAROS KLINIKOS IŠTYRĖ 81 KAUPINĮ DĖL COVID-19, PENKI IŠ JŲ BUVO TEIGIAMI

  • 0

Santaros klinikose šią savaitę pradėjus taikyti naują kaupinių tyrimų dėl COVID-19 metodą ištirtas 81 kaupinys, jame buvo 293 žmonių ėminiai, teigiami buvo penki kaupiniai.

Teigiamuose kaupiniuose koronavirusas nustatytas šešiems asmenims, penktadienį pranešė Santaros klinikos.

Šie kaupiniai tirti bendradarbiaujant su Vilniaus miesto savivaldybe.

Pasak klinikų, naujasis metodas padės užtikrinti Santaros klinikose gydomų pacientų saugumą, saugesnį ugdymo institucijų atvėrimą, greitesnę COVID-19 protrūkių kontrolę.

Kaupinių metodas jau taikomas Santaros klinikų darbuotojams bei pacientams profilaktiškai tirti. Taip pat planuojama tęsti moksleivių bei jų namų ūkių profilaktinį testavimą.

Jis nuo tradicinio metodo skiriasi tuo, kad imamas priekinės nosies landos dalies, o ne nosiaryklės ėminys. Ši procedūra yra daug paprastesnė ir beveik nesukelia nemalonių pojūčių tiriamajam.

Kaip teigia Santaros klinikų Biobanko vyresnioji medicinos biologė Dovilė Ežerskytė, taikant kaupinių metodą į vieną mėgintuvėlį su terpe, kurioje virusas išlieka gyvybingas keletą parų, sudedami penkių asmenų nosies landos ėminių tamponėliai. Laboratorijoje iš šios terpės atliekamas įprastas PGR tyrimas, naudojant reagentus, kuriuos jų gamintojai jau yra išbandę ir patvirtinę naudoti su nosies landos ėminiais.

Pasak Santaros klinikų Laboratorinės medicinos centro vadovo Daliaus Vitkaus, kaupinio tyrimas pranašesnis už įprastą tuo, kad, atliekant profilaktinį tyrimą iš vieno terpės mėgintuvėlio, iš karto ištiriami penki tiriamieji. Gavus neigiamą kaupinio rezultatą, patvirtinama, kad nė vienam iš penkių asmenų, kurių nosies landos tepinėliai buvo sudėti į tą patį mėgintuvėlį, SARS-CoV-2 virusas neaptiktas.

Jeigu kaupinio tyrimo metu gaunamas teigiamas rezultatas, visi penki asmenys turi būti kuo greičiau ištirti pakartotinai individualiai, siekiant išsiaiškinti, kurie iš jų yra užsikrėtę.

Santaros klinikų Hematologijos, onkologijos ir transfuziologijos centro vadovas Laimonas Griškevičius sako, kad kaupinių PGR kelis kartus padidina laboratorijų galimybes profilaktiškai ištirti asmenis. Pavyzdžiui, 1000 individualių asmenų tyrimų per parą atliekanti laboratorija per tą patį laiką gali profilaktiškai ištirti 5000 asmenų, kartu keliskart mažėja profilaktinio tyrimo kaina.

„Nors naujų susirgimo COVID-19 liga atvejų nustatoma vis mažiau, išlieka viruso plitimo rizika. Plačiai pritaikius profilaktinius kaupinių PGR tyrimus ugdymo, sveikatos priežiūros, verslo institucijose, būtų padidintas tiek darbuotojų, moksleivių, pacientų, tiek ir verslo klientų saugumas, veiksmingiau stabdomas SARS-CoV-2 viruso plitimas, būtų įmanoma saugiau atsisakyti karantino ribojimų, įspėti apie naujos COVID-19 bangos pavojų”, – aiškina L. Griškevičius.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS