A. Saudargas: turime užtikrinti į žmogų orientuotą ir etišką dirbtinį intelektą | KaunoDiena.lt

A. SAUDARGAS: TURIME UŽTIKRINTI Į ŽMOGŲ ORIENTUOTĄ IR ETIŠKĄ DIRBTINĮ INTELEKTĄ

Europos Parlamentas (EP) antradienį patvirtino savo siūlymus Europos Sąjungos (ES) dirbtinio intelekto ir robotikos strategijai, kuri bus svarbi Europos pramonės politikos dalis, skelbiama pranešime.

„Dirbtinis intelektas - sparčiai besivystanti technologija. Jos poveikis mūsų kasdieniam gyvenimui vis didesnis ir, kaip matome, gali turėti ir neigiamų aspektų, kuriems būtina užkirsti kelią“, - tvirtino šios strategijos rengime dalyvavęs EP narys Algirdas Saudargas.

Anot A. Saudargo, jau dabar ši technologija padeda pasiekti geresnių rezultatų daugelyje sričių: medicinoje geriau diagnozuojant ligas, energetikoje optimizuojant energijos gamybą ir vartojimą, žemės ūkyje mažinant pesticidų poreikį, geriau prognozuojant orus. Technologijoms sparčiai žengiant į priekį, artimoje ateityje ji taps vis svarbesnė Europos pramonės dalis.

„Asmeninių duomenų apsaugos, manipuliavimo nuomone, automatinės internetinės propagandos, melagingų naujienų bei neapykantos kurstymo iššūkių kontekste visuomenės pasitikėjimas technologija bus vienas iš pagrindinių dirbtinio intelekto plėtros sėkmės veiksnių“, - tvirtino politikas.

Pranešime taip pat pabrėžiama, kad ES pirmoji inicijavo etinio, visuomenei svarbiomis vertybėmis pagrįsto ir saugaus dirbtinio intelekto vystymo strategiją.

„Tik visuomenės pasitikėjimą keliantis dirbtinis intelektas užtikrins Europos lyderystę ir konkurencingumą šioje srityje, todėl privalu įtvirtinti algoritmų skaidrumą ir paaiškinamumą bei išspręsti atsakomybės klausimus“, - teigė A. Saudargas.

Kadangi dirbtinis intelektas ir robotika turės didelės įtakos darbo rinkai ir visuomenei, EP ragina valstybes nares bei verslą pritaikyti mokymosi programas, investuoti į savo darbo jėgos apmokymą bei perkvalifikavimą, didinti išlaidas moksliniams tyrimams.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Nepatogus

Prabudo ir ...? jis gi buvo EP tyliausias Lietuvos europarlamentaras ! Dabar pradedu suprasti,tai juk dirbtinis intelektas!

prie ruso to nebuvo

etiska? kaip tu D.I. paaiskinsi kas etiska, ka aplamai reiskia etiskumas askiram individui? ar visgi KVAILYS Saudargas

islindo

Islindo kiaule is tvarto, juks atgal i tvarta biaurybe.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS