Studento atradimai – sausainiai iš jogurto ir sausas medus | KaunoDiena.lt

STUDENTO ATRADIMAI – SAUSAINIAI IŠ JOGURTO IR SAUSAS MEDUS

  • 0

Prieš metus lietuvio studento įkurta įmonė gamina neįprastus, šalyje mažai matytus produktus – sausą medų, maistą su „gerosiomis“ bakterijomis ir sausainius iš jogurto, rašoma pranešime spaudai. Atradimai buvo sukurti pasitelkus vienus moderniausių ir brangiausių biotechnologijos metodų, kurie iki šiol Lietuvoje nebuvo plačiai pritaikyti: liofilizaciją ir purkštuvinį džiovinimą. 

Tai – unikalūs džiovinimo būdai, leidžiantys išsaugoti visas natūralaus maisto gerąsias savybes.

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) absolventas Erikas Treskovskis savo įmonę „Probiomas“ įkūrė dar studijų metu, siekdamas pagerinti Lietuvoje prieinamų probiotinių papildų kokybę. Universiteto startuolis sukūrė paprastą metodą, kaip įmobilizuoti, tai yra, apvilkti polimerine plėvele, bifido bakterijas arba probiotikus – žarnyno mikroorganizmus.

„Šis metodas leidžia integruoti bakterijas į maistą, gėrimus, pašarus. Jo dėka apsaugotos „gerosios“ bakterijos nukeliauja iki žarnyno ir nesuyra skrandyje“, – teigia VDU Molekulinės biologijos ir biotechnologijos magistras.

Pirmasis įmonės atradimas – gėrimai su probiotikais. Panaudojus mikrokapsuliavimo technologijas, gerosios bakterijos gali ilgiau išlaikyti poveikį ir jį sustiprinti – šis procesas reikalingas tam, kad gėrimas turėtų ilgesnį galiojimo laiką, kadangi skystyje bakterijos negali būti ilgai.

Sausas medus

Tačiau didžiausia įmonės inovacija – sausas medus. „Probiomas“ naudoja ekonomiškai praktiškiausią džiovinimo būdą, kurio metu produktas atomizuojamas iki mikrodalelių ir iš jo išgarinama drėgmė. Purkštuvinis džiovinimas, kurį taiko „Probiomas“, yra beveik tobulas metodas – dėl unikalios technologijos, priešingai nei džiovinant įprastai, medus išlaiko vertingąsias savybes ir tampa dar patogesniu naudojimui maisto produktų ir kitų gaminių, kurių sudėtyje yra medaus, gamyboje.

„Yra ir labiau praktinių privalumų, tarkim, maisto pramonėje medaus laikymas yra problematiškas – jis klampus, sunkus, dėl to sandėliavimas sudėtingas, gamybos įrenginius reikia dažnai valyti, nes jie užsikemša. Tuo tarpu išdžiovinus medų, jis tampa panašus į cukraus pudrą, virsta milteliais, kurie yra žymiai patogesni, lengvesni, juos galima tiesiog ištirpinti. Ir, žinoma, medus nepraranda jokių savo antibakterinių ir kitų sveikatai naudingų savybių“, – sako „Probiomo“ vadovas.

E. Treskovskio teigimu, įmonė jau sulaukė investuotojų dėmesio, deramasi ir dėl bendradarbiavimo su pieno tiekėjais – svarstoma apie galimybę tiekti pieno produktus su medumi. Sulaukiama ir privačių užsakymų, pavyzdžiui, iš norinčių nusiųsti medaus produktus į užsienį – sausą medų yra neabejotinai patogiau gabenti, pavyzdžiui, skrydžių bagaže.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS