Tai ne mitas, o itin retas reiškinys: mirti nuo juoko – įmanoma | KaunoDiena.lt

TAI NE MITAS, O ITIN RETAS REIŠKINYS: MIRTI NUO JUOKO – ĮMANOMA

  • 0

Ką bendro turi italų autorius, scenaristas Pietro Aretino, Karalius Martynas Aragonietis ir škotų aristokratas Thomasas Urquhartas? Visi jie mirė nuo juoko.

Iš tikrųjų, tą sąrašą būtų galima plėsti ir plėsti. Nuo juoko mirė ir aristokratai, ir varguoliai, ir profesoriai, ir niekam nežinomi darbininkai. 1989 metais danų audiologas Ole Bentzenas, kuris, kaip buvo manoma, buvo puikios sveikatos, taip juokėsi iš vienos filmo scenos, kad mirė patyręs širdies smūgį. Skaičiuojama, kad jo širdies ritmas juoko priepuolio metu pakilo iki 250-500 dūžių per minutę.

Mirtis nuo juoko yra labai retas reiškinys, tačiau tai nėra tik išsigalvojimai ir mitai. Juokas pasireiškia nereguliariu kvėpavimu, pakilusiu širdies ritmu ir kraujospūdžiu. Tiesą sakant, yra žinoma, kad labai retais atvejais žmonės nualpsta tiesiog besijuokdami. Arba praranda sąmonę nuo nuovargio, patiriamo juoko metu sutraukiant raumenis. Juk ir jūs tikriausiai esate juokęsi iki skausmo.

Mokslas yra bandęs tirti nuo juoko įvykusias mirtis, tačiau jos yra tokios retos, kad realių atradimų pasiekti nepavyko. Alpimas nuo juoko yra kiek dažnesnis –juoko sukelta sinkopė yra aprašyta ir mokslinėje literatūroje. Ją sukelia staigus kraujospūdžio kritimas po ilgesnio juoko priepuolio. Tai gali būti šioks toks savisaugos mechanizmas – organizmas, pajutęs, kad širdis yra labai apkrauta, gali tiesiog persikrauti, kad juoko priepuolis nutrūktų. Juoko sukelta sinkopė kartais baigiasi traumomis ar net mirtimi.

Sveikas žmogus nuo juoko mirti neturėtų. Manoma, kad daugelį istorinių mirčių, kurias sukėlė juokas, iš tikrųjų sukėlė insultas ar infarktas. Susilpnėjusios kraujagyslės, trombai, anksčiau patirtos traumos tikriausiai buvo tikrosios mirties priežastys. Kitaip tariant, jei nesijuokdami, tie žmonės tikriausiai būtų mirę lipdami laiptais ar bėgiodami.

Dar retesniais atvejais žmonės ima ir uždūsta tiesiog dėl to, kad negali nustuoti juoktis. Ir jūs esate pastebėję, kad juokdamiesi kvėpuojate labai nereguliariai ir po minutės ima trūkti oro. Kai kurie žmonės, turintys įvairių sutrikimų (tarp kurių – sunkios šizofrenijos formos, manijos sindromas ir pan.) kartais negali nustoti juoktis ir netgi praranda sąmonę. Kai kurie ima rimtai dusti.

Taigi, mirtis nuo juoko yra įmanoma – tokių atvejų jau yra buvę. Tačiau tai yra labai retas reiškinys, kuris dažniausiai įvyksta dėl jau egzistuojančių sveikatos problemų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS