TKS astronautai sugrįžo į Žemę „SpaceX“ erdvėlaiviu: pasitaikė ir iššūkių | KaunoDiena.lt

TKS ASTRONAUTAI SUGRĮŽO Į ŽEMĘ „SPACEX“ ERDVĖLAIVIU: PASITAIKĖ IR IŠŠŪKIŲ

  • 1

Keturi astronautai, pusmetį įtemptai dirbę Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS), vėlai pirmadienį sugrįžo į Žemę, bendrovės „SpaceX“ sukurtam erdvėlaiviui nusileidus į vandenį prie Kalifornijos krantų, parodė tiesioginė NASA transliacija.

Šilumos skydas veikė nepriekaištingai, kai įskriejusi į Žemės atmosferą kapsulė „Dragon“ mažino greitį veikiant trinčiai su oru ir galiausiai, išskleidusi parašiutus, nusileido Meksikos įlankoje 22. 33 val. vietos (antradienį 5.33 val. Lietuvos) laiku.

Vis dėlto nusileidimas vyko ne visiškai sklandžiai – keturios minutės prieš kapsulei pliūkštelint į vandenį išsiskleidė tik trys pagrindiniai stabdomieji parašiutai iš keturių. Ketvirtasis kupolas išsiskleidė praėjus tik apie 30 sekundžių.

Per NASA ir „SpaceX“ tiesiogines transliacijas komentatoriai sakė, kad nepaisant šio rikto erdvėlaivio nusileidimas įvyko saugiai.

Daugkartinio naudojimo kapsulė, kuriai yra suteiktas pavadinimas „Endeavour“, vėliau buvo įkelta į laivą.

NASA astronautai Megan McArthur (Megan Makartur) ir Shane'as Kimbrough (Šeinas Kimbro), taip pat jų kolega japonas Akihiko Hoshide (Akihidas Hošidė) ir Europos kosmoso agentūros (ESA) atstovas prancūzas Thomas Pesquet (Toma Peskė) buvo ištraukti iš kapsulės ir atsargumo dėlei paguldyti ant neštuvų, nes ilgą laiką kosmose išbuvusiems žmonėms vėl reikia prisitaikyti prie gravitacijos.

„Puiku būti sugrįžusiam į Žemės planetą“, – nusileidus „Dragon“ NASA transliacijoje buvo girdėti Sh. Kimbrough balsas.

Vėliau astronautai sraigtasparniu bus parskraidinti į sausumą.

Balandžio 24 dieną į TKS atvykusi įgula atliko šimtus eksperimentų ir padėjo atnaujinti stoties saulės baterijas.

Jie įlipo į erdvėlaivį „Endeavour“ ir 19.05 val. Grinvičo (21. 05 val. Lietuvos) laiku atsijungė nuo TKS, pranešė NASA.

Paskui erdvėlaivis maždaug pusantros valandos skriejo aplink stotį ir fotografavo aplinką – tai buvo pirmoji tokia misija nuo 2018 metų, kai panašų manevrą atliko Rusijos erdvėlaivis „Sojuz“.

Daugiausia autonomiškai skridusios „Dragon“ priekinio liuko viršuje yra nedidelis apskritas iliuminatorius, pro kurį astronautai galėjo nukreipti savo fotoaparatus.

„Didžiuojuosi, kad dar kartą atstovavau Prancūzijai kosmose! Kita stotelė – Mėnulis?“ – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Th. Pesquet.

Įgula, be kita ko, stebėjo planetos paviršių, siekdama užfiksuoti žmogaus veiklos sukeliamus pokyčius ir įvairius gamtos reiškinius. Astronautai taip pat augino aitriąsias paprikas ir tyrinėjo kirminus, kad būtų galima geriau suprasti žmogaus savijautos pokyčius kosmose.

Ekspedicijos „Crew 2“ sugrįžimas į Žemę buvo atidėtas vienai dienai dėl stipraus vėjo.

Dėl nepalankių oro sąlygų ir, kaip nurodė NASA, „nedidelės medicininės problemos“, buvo nukeltas ir kitos astronautų grupės – „Crew-3“ – misijos startas. Dabar planuojama, kad jis įvyks trečiadienį.

Iki tol TKS dirbs tik trys žmonės – du Rusijos kosmonautai ir vienas JAV astronautas.

2020 metais „SpaceX“ pradėjo teikti astronautams gabenimo į TKS paslaugas. Tokiu būdu buvo panaikinta devynerius metus, nuo daugkartinių erdvėlaivių programos „Space Shuttle“ pabaigos, trukusi JAV priklausomybė nuo rusiškų raketų.

Sugedęs tualetas

Grįždami namo įgulos nariai susidūrė su paskutiniu iššūkiu: jiems teko dėvėti sauskelnes, nes buvo aptikta laivo atliekų tvarkymo sistemos problema, dėl kurios ją teko išjungti.

Astronautai negalėjo pasinaudoti tualetu nuo liuko uždarymo 19. 40 val. Lietuvos laiku iki nutūpimo ant vandens – iš viso apie 10 valandų.

„Žinoma, tai nėra optimalus variantas, bet esame pasirengę tuo apsiriboti“, – dar prieš išvykimą surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo M. McArthur.

„Kosminiai skrydžiai kupini daugybės nedidelių iššūkių – tai tik dar vienas, su kuriuo susidursime ir kurį turėsime spręsti per savo misiją“, – pridūrė astronautė.

Per rugsėjį „SpaceX“ surengtą turistų skrydį buvo užfiksuota panaši su sanitarijos ir higienos įranga susijusi problema, dėl kurios suveikė perspėjimo apie pavojus sistema.

Vėliau NASA pranešė, kad atsiklijavo vienas iš vamzdžių, todėl šlapimas buvo siunčiamas į kapsulės ventiliacijos sistemą, o ne į kaupimo rezervuarą.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

T.

Rašytojai parodykite kur prie Kalifornijos krantų yra Meksikos įlanka arba eikit pasimokyt geografijos.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS