Tyrimas: ar mirštantys žmonės žino, kad miršta? | KaunoDiena.lt

TYRIMAS: AR MIRŠTANTYS ŽMONĖS ŽINO, KAD MIRŠTA?

  • 2

Klinikinę mirtį išgyvenę žmonės pasakoja įvairių istorijų apie šią patirtį. Vieni teigia regėję šviesą tunelio gale, kiti pasakoja skraidę virš savo kūno ir viską stebėję trečiu asmeniu. Visgi, tokie sąmonės ir blėstančių pojūčių žaidimai vis tiek klausimą palieka atvirą – ar žmogus žino, kad miršta? Naujausi mokslininkų tyrimai atskleidžia kraupią tiesą.

Tam, kad žmogus suvoktų save ir aplinką, jo smegenys turi būti aktyvios. Kitaip tariant, žmogus su mirusiomis smegenimis nesuvokia nieko. Net ir stipriai apribota smegenų veikla daug šansų nepalieka – taip mirštantis žmogus tikriausiai nesuvokia, kas vyksta. Ne vienam toks scenarijus pasirodys kaip geriausia išeitis, nes nežinant kas vyksta sąmonė tiesiog palaipsniui pranyktų be jokio išgąsčio. Tačiau dažniausiai įvyksta ne tai.

Niujorko Universiteto mokslininkai nustatė, kad žmogaus sąmonė gali išlikti pakankamai veiksni, kad jis suvoktų, kad miršta. Dar daugiau – smegenys gali išlikti gyvybingos pakankamai ilgai, kad žmogus netgi išgirstų apie konstatuojamą mirtį. Taip yra todėl, kad mirties faktas pripažįstamas sustojus širdžiai, tačiau aktyvumas smegenyse gali būti stebimas net 2-20 sekundžių po šio įvykio. Ir vėliau smegenų ląstelės gali išlikti gyvos kelias valandas, tačiau jokio aktyvumo pastebėti nebepavyksta.

Deguonies negaunančios smegenys gali būti aktyvios net 20 sekundžių po to, kai diagnozuojama mirtis.

Mokslininkai seniai domisi klinikinę mirtį išgyvenusių žmonių istorijomis, o gydytojų jos jau seniai nebestebina. Žmonės girdi, kas vyksta aplink juos ir vėliau gali tai atpasakoti. Jei atvejis būtų beviltiškas ir žmogus mirtų, jis suvoktų, kad miršta jau vien iš garsų aplinkui. Mokslininkai dabar jau žino, kad šis paviršutiniškas sąmoningumas tęsiasi ir kur kas toliau nei klinikinė mirtis, tačiau tie žmonės to negali papasakoti.

Kuomet širdis sustoja, į smegenis nebetiekiamas deguonis ir jos po kelių ar keliolikos sekundžių sustoja. Kai kurie refleksai, tokie kaip rijimo ar vyzdžių dydžio reguliavimo, dingsta iš karto. Širdies masažas šį procesą pratęsia ir smegenys gauna bent šiek tiek deguonies. Tačiau galiausiai, jei niekas nesuveikia, reikia pripažinti mirties faktą. Deguonies negaunančios smegenys gali būti aktyvios net 20 sekundžių po to, kai diagnozuojama mirtis. Vėliau jokio aktyvumo nepavyksta nustatyti ir prietaisais, tačiau ląstelės išlieka gyvos net kelias valandas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Jis

Visi bijo mirti, tik vieni meluoja sakydami, kad nebijo, o ant mirties slenksčio- visi bijo. matyt neesi mirštančio matęs, eik į ligoninę ir padirbk ten reanimacijoje, akys prasivers.

Nezinantis

Bbd ant tokiu isvadu.Jei gimei,tai ir mirsi,ir tie individai,kurie paniskai bijo mirties,kelia juoka ir panieka.Buk tikintis-busi nemirtingas,buk materialistas-egzistuosi atomu pavidalu per amzius.Tad belieka tik teisingai pasirinkti.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS