5 gudrybės, kurias privalote žinoti prasidėjus kepsnių sezonui | KaunoDiena.lt

5 GUDRYBĖS, KURIAS PRIVALOTE ŽINOTI PRASIDĖJUS KEPSNIŲ SEZONUI

  • 0

Į Lietuvą sugrįžus šiltiems orams, prasidėjo ir visų lauktas kepsnių ant grotelių sezonas. Tačiau tradiciniai grilio atributai kaip šašlykų majonezo marinatas ir jų gardinimas pomidorų padažu – tikra atgyvena.

Šį sezoną išbandykite naujus ir neįprastus grilio patiekalų receptus, įkvėptus naujausių kulinarinių madų ir tendencijų. Picerijų tinklo „Čili pica“ virtuvės šefė Liucija Makovska dalinasi patarimais ir gudrybėmis, kurios nustebins jus ir padės nustebinti svečius.

1. Marinatas be majonezo

Daugelis lietuvių neįsivaizduoja šašlykų arba grilio mėsos marinato be majonezo. Toks marinatas populiarus, nes nereikia daug produktų, o marinavimo procesas yra greitas ir paprastas. Bet kodėl neatrasti įdomių, išskirtinių marinato skonių. Pavyzdžiui, pakeisti įprastą marinatą saldžiarūgščiais ar azijietiškais deriniais, kurie dabar ypač populiarūs.

„Šį sezoną rinkitės azijietiškoje virtuvėje sutinkamus ingredientus: ciberžolių, česnakų, kalendrų, cukraus ir kukurūzų krakmolo derinį. Į šį mišinį nepamirškite įlašinti keleto lašų azijietiško žuvies padažo, įpilti pusę stiklinės vandens bei įmušti pusę kiaušinio. Kodėl kiaušinis? Šis neįprastas ingredientas suminkštins mėsą, ši taps labai sultinga. Toks marinatas ypač tiks vištienos patiekalams“, – teigė L. Makovska.

Marinuojant kiaulieną, įprastus ingredientus kaip citrina, svogūnas, bazilikas, gali papildyti sojų padažas, česnakai, kalendros arba net mėtos, kurios suteiks mėsai egzotiškesnį skonį. Žuvis galėtų taip pat tapti puikiu pasirinkimu kepti ant grotelių: jai marinuoti rinkitės natūralius prieskonius, žoleles, pipirus.

L. Makovska siūlo vietoje įprastų šašlykų išmėginti ploną jautienos didkepsnį: „Ant grotelių apkepta iš abiejų pusių, esant 55-60 laipsnių temperatūrai mėsa tampa sultinga ir minkšta. Ją galima valgyti kaip karštą patiekalą arba kaip salotų priedą, taip pat galima naudoti mėsainiams“.

2. Kiek marinuoti – 15 minučių ar dvi paras?

Kasmet tas pats klausimas: kiek laiko marinuoti mėsą? Visgi kiekviena mėsa skirtingai sugeria marinatą, todėl lengva supainioti, kuriai užtenka vos 2 valandų, o kuriai prireiks net 2 dienų. Virtuvės šefė siūlo nustatyti brandinimo laiką pagal marinato tipą. Anot jos, kuo natūralesnis marinatas, tuo trumpiau mėsa turi būti brandinama, – kad išlaikytų savo natūralų skonį.

„Žuviai marinuoti reikia mažiausiai laiko – užtenka 15 ar 20 minučių. Mėsos marinavimas užtrunka šiek tiek ilgiau: jautienai marinuoti reikia apytiksliai 2 valandų, vištieną marinate reikėtų brandinti apie 6 valandas, kiaulieną norėtųsi palikti nakčiai, kad ji pastovėjusi suminkštėtų, o marinato skonis susigertų. Ilgiausiai marinuoti reikia ėrieną ir veršieną, – net iki 2 dienų”, – teigia L. Makovska.

3. Keičiame pomidorų padažą

Pomidorų padažas – neatsiejama lietuviškos iškylos gamtoje dalis. Save ir kitus leiskite pradžiuginti įdomesniais padažais. Vienas jų – rabarbarų skonio padažas, kuris puikiai tiks prie vištienos, kiaulienos ar jautienos. Anot L. Makovskos, šio padažo skonis rafinuotas ir įdomus, o jį pasigaminti nesudėtinga.

„Sudėkite į puodą 3 susmulkintus rabarbarus, užpilkite pusę stiklinės vandens ir ant silpnos kaitros pavirkite apie 10 minučių. Tada sudėkite vieną smulkiai supjaustytą svogūną, 2-3 skilteles česnako, vieną stiklinę bet kokio pomidorų padažo, pusę stiklinės rudojo cukraus, ketvirtį stiklinės obuolių sidro acto, valgomąjį šaukštą Vorčesterio padažo ir šiek tiek garstyčių. Viską sudėję, patroškinkite dar apie 15 minučių“, – receptu dalijosi šefė.

Jeigu norite nuo tradicinės lietuviškos virtuvės pabėgti tolėliau, L. Makovska siūlo rinktis ispanų ir meksikiečių pamėgtą Salsos padažą. Šis padažas yra labai spalvingas, charakteringas, vasariškas bei lengvas. Jis taip pat yra labai sveikas – kupinas vitamino C, jame labai mažai riebalų. „Salsai pagaminti reikia labai susmulkintų daržovių: pomidorų, paprikų, aitriųjų paprikų. Jų mišinį pagardiname bazilikais arba kalendromis, žaliųjų citrinų sultimis, smulkiai supjaustytu raudonuoju svogūnu, druska, pipirais ir alyvuogių aliejumi“, – ingredientus vardija virtuvės šefė.

4.  Švenčiame grilio vakarėlį be mėsos

Vegetariška mityba vis labiau populiarėja, tad, organizuojant grilio vakarėlį gamtoje ar namuose, svarbu atsižvelgti ir į mėsos nevalgančius jo dalyvius. L. Makovska siūlo išbandyti vegetariško grilio patiekalo receptą.

„Vienas iš galimų variantų yra daržovių mišinys, kuriam siūlau naudoti papriką, cukiniją, baklažaną, raudonąjį svogūną, pievagrybius ar kitas jūsų mėgstamas daržoves. Kepant natūraliai, tinkamo skonio neišgausime, todėl siūlyčiau pasidaryti greitą marinatą, kuriam paruošti užtenka 5 minučių iki kepimo. Marinatui reikės aliejaus, šviežių bazilikų, česnako, sojų padažo ir druskos (pastarąją dėkite jau kepdami). Supjaustytas daržoves išmaišome kartu su marinatu ir dedame ant grotelių. Iškepusias rekomenduojama apibarstyti kietu sūriu, gražgarstėmis, apšlakstyti alyvuogių aliejumi ar pagardinti riešutais“, – sako L. Makovska.

Prie daržovių virtuvės šefė siūlo patiekti ir lietuvišką tradicinį varškės sūrį. Šis pasirinkimas vis labiau populiarėja ir priskiriamas prie naujausių 2016 m. grilio kulinarijos tendencijų. Iškeptą ant grotelių sūrį apšlakstykite aliejumi, pagardinkite skirtingų rūšių pipirais ir smulkintais čiobreliais. Jeigu norisi saldumo, galite išsikepti ir arbūzo riekelių.

„Prieš kepant arbūzo riekeles galima apšlakstyti alyvuogių aliejumi, bazilikais, citrinos sultimis ir balzaminiu actu. Šis derinys tinka prie varškės sūrio, taip pat galima patiekti kaip užkandį, užbarsčius fetos ir raudonojo svogūno. Viskas priklauso nuo fantazijos“, – sako L. Makovska.

5.  Ant grotelių keptas desertas – kodėl gi ne?

Į gamtą ruošdami šašlykus ir mėsą, dažnai nepagalvojame, kad ant grotelių keptas desertas – taip pat puikus pasirinkimas.

„Ant grotelių kepti persikai, ananasai ir bananai – nuostabus delikatesas. Perpjaukite persikų puseles, pakepkite, o iškepę uždėkite rikotos sūrio ir braškių. Nustebinsite visus!“ – receptu dalinasi virtuvės šefė.

L. Makovska mano, kad mėgstantiems įprastus skonius, patiks ant grotelių keptas bananas ar ananasas. „Prieš kepant ananasą reikėtų nupjaustyti žievę, o saldųjį minkštimą supjaustyti griežinėliais ar skiltelėmis. Prie kepto ananaso puikiai tinka ledai ir karamelės padažas. Na, o jeigu ant grotelių kepate bananą, palaukite, kol žievės spalva pasikeis iš gražios geltonos į juodą. Nuimkite pusę žievės ir patiekite ant lėkštės, pagardinę smulkintu šokoladu, zefyrais ar sausainių trupiniais“, – pataria virtuvės šefė.

GALERIJA

  • L. Makovska
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS