Antra lietuvių duona: bulvių patiekalų receptai Pereiti į pagrindinį turinį

Antra lietuvių duona: bulvių patiekalų receptai

2013-04-25 15:30
Antra lietuvių duona: bulvių patiekalų receptai
Antra lietuvių duona: bulvių patiekalų receptai / Shutterstock nuotr.

Šiandien švenčiamos Mykolinės, šiandien plačiau minimos tiesiog kaip rudens gėrybių šventė, kadaise lietuviams buvo itin svarbi diena, kuri reiškė ir bulviakasio pabaigą.
Įsivaizduoti lietuvių stalą be bulvių ir šiandien yra sunku, tautiečiai juokaudami jas net vadina antrąja duona, o save – išdidžiais bulvių valgytojais. O kur dar įvairios statistikos, teigiančios, kad kartu su kitomis Baltijos šalimis pirmaujame tarp europiečių, skaičiuojant suvalgomą bulvių kiekį.

Bulves ne vienas nė nemirktelėjęs pavadintų nacionaline daržove, nors mūsų šalyje jos paplito tik XVIII a. Indėnams šis turtas pažįstamas jau keletą tūkstančių metų, o iš jų atsigabentas bulves kitų Europos šalių gyventojai irgi kur kas anksčiau nei mes pritaikė savo virtuvėje.

Cepelinai, kugelis, vėdarai, bulviniai blynai ir kiti bulvių patiekalai, rodos, lietuviams tokie įprasti, kad, rodos, niekuo nenustebinsi ir juolab nepamokysi, ką ir kaip pagaminti. Vis dėlto portalas sveikata.diena.lt siūlo išbandyti keletą receptų tiems, kam norisi šviežių lietuviškų bulvių su kitų šalių dvelksmu. Skanaus!

Bulvių karis

Reikės

8 bulvių;

1–2 aitriųjų paprikų;

2 v. š. aliejaus;

2 vidutinio dydžio svogūnų;

2,5 cm imbiero šaknies;

2 česnako skiltelių;

1 a. š. kuminų;

1a. š. garstyčių grūdelių;

1 a. š. ciberžolių;

2 a. š. kalendrų miltelių;

2–3 pomidorų;

šviežių kalendrų;

druskos.

Puode įkaitinkite aliejų, įberkite ciberžolių ir garstyčių grūdelių. Pakepinkite minutę. Dėkite smulkiai supjaustytus svogūnus, sutarkuotas česnako skilteles ir imbierą. Pasūdykite. Kepkite, kol svogūnai taps skaidrūs. Dėkite supjaustytus pomidorus, aitriąsias paprikas, berkite kaledrų miltelių ir uždengę troškinkite apie 10 minučių. Supjaustykite bulves ir dėkite į puodą. Jei norisi, pasūdykite. Įpilkite vandens, kad apsemptų bulves, ir troškinkite apie pusvalandį ant silpnos ugnies. Kartkartėmis pamaišykite. Kai bulvės išvirs, užberkite šviežių kalendrų. Patiekalą galite patiekti su ryžiais.

Traškūs kamuoliukai

Reikės

600 g virtų bulvių;

1 kiaušinio;

3–4 v. š. miltų;

200 g tarkuoto sūrio;

žiupsnio žalumynų (petražolių, krapų ar kalendrų);

žiupsnelio saldžiųjų paprikų miltelių;

druskos, pipirų;

aliejaus kepti.

Virtas bulves sumalkite, įmuškite kiaušinį, įmaišykite sūrį ir miltus. Jei bulvės krakmolingos, gali pakakti 2 v. š. miltų, jei vandeningesnės, prireiks 5 v. š. Į masę berkite žalumynus, paprikų miltelius, druskos, pipirų. Jei mėgstate, galite įmaišyti saują susmulkintų alyvuogių. Viską gerai išmaišykite. Drėgnomis rankomis formuokite nedidelius, apie 2 cm skersmens, rutuliukus. Gruzdintuvėje ar puodelyje aliejų įkaitinkite iki 180 °C temperatūros. Rutuliukus kepkite, kol gražiai apskrus. Dėkite juos ant popierinių rankšluosčių. Patiekite su mėsa, salotomis arba kaip užkandį su česnakiniu, pievagrybių, varškės ar kt. padažu.

Užkandis su pelėsiniu sūriu

Reikės

10 bulvių;

50 g graikinių riešutų;

80 g rokforo ar mėlynojo pelėsinio sūrio;

30 g sviesto;

2 v. š. aliejaus;

druskos, pipirų.

Nuplautas neluptas bulves virkite 15–20 minučių pasūdytame vandenyje ar garuose. Atvėsinkite. Keptuvėje išlydykite sviestą bei aliejų ir 4–5 minutes apskrudinkite bulves. Berkite druskos, pipirų. Susmulkinkite riešutus ir sumaišykite juos su sūriu. Perpjaukite bulves į keturias dalis. Ant bulvės dalies dėkite riešutų ir sūrio įdaro, uždenkite kitu bulvės griežinėliu ir persmeikite mediniu smeigtuku. Taip įdarytas bulves išdėliokite ant skardos su kepimo popieriumi. Kepkite iki 220 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje 4–5 minutes. Patiekite kaip užkandį arba su salotomis.

Bulvių apkepas

Reikės

1,2 kg bulvių;

2–3 v. š. sviesto;

2 svogūnų;

saujos petražolių;

rozmarino šakelės;

300 ml pieno;

300 g grietinėlės;

3 skiltelių česnako;

druskos, pipirų;

muskato;

100 g puskiečio ar kietojo sūrio.

Bulves nulupkite, supjaustykite plonomis riekelėmis. Susmulkinkite česnaką, plonomis juostelėmis supjaustykite svogūną. Keptuvėje išlydykite sviestą, apkepkite bulves, česnakus ir svogūnus. Berkite druskos, pipirų, muskato, įmaišykite petražoles ir susmulkintą rozmariną. Masę dėkite į sviestu išteptą kepimo indą. Sumaišykite pieną su grietinėle, pagardinkite muskatu. Užpilkite ant bulvių. Ant viršaus užtarkuokite sūrio. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepkite valandą ir 15 minučių (kol smeigtukas visiškai lengvai susmigs į bulves).

Turite mėgstamą receptą? Dažnai tenka gaminti? Siųskite savo receptus su nuotraukomis el. pašto adresu: [email protected].

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų