Šventėms – nauji skoniai: ką rekomenduoja V. Radzevičius? | KaunoDiena.lt

ŠVENTĖMS – NAUJI SKONIAI: KĄ REKOMENDUOJA V. RADZEVIČIUS?

  • 21

Su iškovota laisve atsivėrė ne tik sienos, bet ir galimybė ragauti visą pasaulį. Išmokome kepti didkepsnius, susidraugavome su jūrų gėrybėmis, sužinojome, kas yra trumai ir turime aliejų someljė.

Keliautojas, kulinaras Vytaras Radzevičius sako, kad dabar mums įprasti patiekalai ar skoniai anksčiau, prieš savo valią atskirtame nuo pasaulio krašte, tiesiog neegzistavo.

Jis puikiai prisimena, kaip paprašytas tėvų eidavo į deficitinėmis prekėmis garsėjusias parduotuves ir stovėdavo ilgose eilėse, kad nupirktų šeimai įvairesnio maisto ir skanėstų.

„Net vaikai žinodavo, kad atsistojus į eilę iš karto reikia aiškintis, ką parduoda, nes jei eisi į priekį klausti, tai gali ir baigtis. Kartą prieš pat nosį, atstovėjus valandą, baigėsi apelsinai. Vos neapsiverkiau. Pasiūlos įvairovė dabar ir tada – nelygintina“, – sako pašnekovas.

Artėjant didžiajai pavasario metų šventei – Velykoms, daugelis jau pradeda planuoti, kur švęs, kokius patiekalus gamins, kaip dekoruos namus ir stalą. Iki nepriklausomybės atgavimo, kurios sukaktį šią savaitę minėsime, pasiruošimo šventėms taip pat netrūkdavo, tačiau jis buvo visai kitoks.

Kaip sako V. Radzevičius, anuomet gamindavai iš to, ką gaudavai arba specialiai pasilaikydavai šventėms: „Esminis skirtumas – stoka prieš lūžtančias lentynas. Pamenu, kad namie būdavo kažkokių produktų, saugomų šaldytuve ar spintelėje, apie kuriuos mama sakydavo – čia svečiams. Tai visada labai laukdavau tų svečių.“

Vardydamas anuomet populiarius šventinius patiekalus, V. Radzevičius prisimena silkę, karbonadus, mėsos maltinukus, keptą žuvį, servelatinę dešrą, baltą mišrainę, pačių marinuotus ar sūdytus grybus, orkaitėje keptą vištą su bulvėmis.

„Iš tikrųjų, ką gaudavai, iš to ir gamindavai. Juk žalieji žirneliai ir majonezas būdavo skirstomi per darbovietes arba galėdavai jų gauti jaunavedžių parduotuvėse prieš vestuves“, – prisiminimais dalijasi kulinaras.

Šventiniam patiekalui puikiai tiktų tuno tartaras – greičiausiai jo esate ragavę kur nors restorane, bet, kaip sako V. Radzevičius, nesunkiai galima paruošti ir namuose.


Tuno tartaras

(2 porcijos)

120 g šviežio tuno filė,

0,5 agurko,

1 šaukštas smulkiai pjaustytų česnakų laiškų,

1 citrinos sulčių,

1 šaukštas obuolių sulčių,

žiupsnis maltų baltųjų pipirų,

žiupsnis druskos.

Pirmiausiai plonai supjaustykite tuno filė, taip pat popieriaus storumo griežinėliais supjaustykite ir agurką. Sudėkite šiuos produktus ir pusę česnakų laiškų į dubenį. Kelis agurko gabalėlius pasilikite papuošti. Sumaišykite citrinos ir obuolių sultis, druską ir pipirus puodelyje. Reikėtų maišyti tol, kol druska ištirps. Užpilkite ant tuno ir lengvai išmaišykite. Sudėkite mišinį į du stiklinius indelius ir bent pusvalandį, prieš patiekdami, palaikykite šaldytuve. Kai jau ruošitės ragauti, išimkite iš šaldytuvo, papuoškite keliomis agurko skiltelėmis ir likusiais česnako laiškais.

GALERIJA

  • Šventėms – nauji skoniai: ką rekomenduoja V. Radzevičius?
V. Radzevičiaus asmeninio archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (21)

Jadzė

Jis sakė dar su anuo sau anusą pasiekia, va čia tai tikras nuomonės formuotojas

Jooo

Kulinarinės fekalinės nuomonės formuotojas, senas onanistas

Klpd.

Nelabai čia protingi rašinėja komentaruose :D) Patys primeskit - šitas Radzevičius matęs šilto ir šalto, keliautojas, žurnalistas, sporto klubo aktyvistas, žurnalo leidėjas ir dar daug ko gero savyje turėtojas...Vertingas. O apie maistą turbūt žino viską be išimties:D) Visada šneka maloniai, nepliurpia beleką, kad ir kaip juokauja bet išlaiko geras manieras Man patinka. Matosi, kad jis įdomi, protinga ir neeilinė asmenybė. Būt gerai asmeniškai pabendraut prie kavos puodelio..Turbūt kiekvienas iš jūsų norėtumėt..:D) Taip kad jūs trolmasteriai čia ryškiai šaunat pro šoną:D) Žiūrėkit kad iš pavydo nesusproginėtumėt vienas po kito kaip muilo burbulai
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS