Atgaiva karštą dieną: namų gamybos šalta arbata | KaunoDiena.lt

ATGAIVA KARŠTĄ DIENĄ: NAMŲ GAMYBOS ŠALTA ARBATA

  • 0

Karštą vasaros dieną tik ir norisi atsigaivinti, tačiau kuo? Vanduo – vienas iš populiariausių pasirinkimų, tačiau, ką gerti, kai norisi dar neragautų skonių?

Kokią šaltą arbatą pasigaminti namie? Patarimais ir receptais dalinasi „Maximos” maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas.

„Šalta arbata – vienas populiariausių pasirinkimų tarp mūsų pirkėjų karštuoju metų laiku. Pastebime, kad liepos-rugpjūčio mėnesiais šaltos arbatos paklausa pasiekia piką ir jos pirkėjai įsigyja net dvigubai daugiau, lyginant su sausio-vasario mėnesių duomenimis“, – pirkėjų įpročius atskleidžia prekybos tinklo komercijos vadovė Vilma Drulienė.

„Tarp mūsų pirkėjų pati populiariausia yra skirtingų gamintojų persikų skonio arbata – vien per penkis šių metų mėnesius pirkėjai jau įsigijo 195 tūkst. buteliukų šio skonio šaltos arbatos“, – atskleidžia V. Drulienė.

Vis dėl to, jeigu kaskart šaltos arbatos pirkti nesinori, o jos, pačių pagamintos norisi pasiimti dar prieš išvykstant iš namų, maisto gamybos vystymo skyriaus vadovas A. Poleninas dalinasi 3 skanios ir gaivinančios šaltos arbatos receptais, kurių nepagaminsite be įprastos arbatos – birios ar pakeliais.

Šalta persikų skonio arbata

Persikų sirupui reikės:

215 g cukraus arba 170 ml klevų sirupo,

240 ml vandens,

2-3 persikų.

Arbatai reikės:

3 pakelių arbatos,

1400 ml vandens.

„Griežinėliais supjaustytus persikus sudėkite į nedidelį puodą ar gilią keptuvę, užpilkite vandeniu ir suberkite cukrų ar įpilkite klevų sirupo. Nuolat pamaišydami kaitinkite ant vidutinio-aukšto kaitrumo iki užvirs, tuomet sumažinkite kaitrą. Grūstuvu sugrūskite persikus, mat taip išspausite visas persikų sultis, sudėkite persikus į sirupą ir pakaitinkite“, – teigia A. Poleninas. Puodą nuimkite nuo viryklės, kai visos cukraus granulės ištirps, tuomet leiskite sirupui „pastovėti“ apie 30 minučių. Galiausiai, sirupą perkoškite, kad neliktų persikų gabaliukų.

Užvirinkite vandenį ir į jį 5 minutėms įmerkite arbatos pakelius, leiskite atvėsti. Kuomet arbata atvės, į ją supilkite jau paruoštą sirupą ir paruoštą arbatą įdėkite į šaldytuvą. Arbatą gerkite su ledukais bei šviežiais persikų griežinėliais.

Šalta žalioji arbata su citrinomis

Reikės:

500 ml karšto vandens,

700 ml šalto vandens,

60 ml žaliosios citrinos sulčių,

60 ml citrinos šulčių,

5 žalios arbatos pakeliai,

poros šaukštų medaus,

18 mėtos lapelių.

Į 70-80°C karštumo vandenį įmerkite 5 žaliosios arbatos pakelius, išimkite juos po 3-5 minučių ir išspauskite juose likusį skystį. Įmaišykite medų, kol jis visiškai ištirps. Į didelį indą supilkite citrinos ir žaliosios citrinos sultis, užpilkite jas arbata su medumi. „Kol arbata dar šilta paragaukite, ar jums pakanka saldumo. Jeigu norisi saldžiau, įdėkite daugiau medaus. Būtinai tai padarykite prieš atšaldant arbatą, nes medus šaltyje tirpsta ilgiau. Tuomet į jau beveik paruoštą gėrimą supilkite šaltą vandenį ir viską gerai išmaišykite. Į stiklines įberkite ledukų ir užpilkite šalta arbata. Puoškite šaltos arbatos stiklines citrinos ir žaliosios citrinos griežinėliais, mėtos lapeliais“, – patarimais, kaip ruošti šaltą arbatą, dalinasi maisto gamybos ekspertas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS