B. Nicholson dalijasi patarimais, ko reikia tobulam mėsainiui (receptai) | KaunoDiena.lt

B. NICHOLSON DALIJASI PATARIMAIS, KO REIKIA TOBULAM MĖSAINIUI (RECEPTAI)

  • 3

Vasara – grilio sezonas, kai lietuviai skuba į gamtą ir mėgaujasi ant laužo keptais patiekalais. Tiesa, panašu, kad tradiciniai šašlykai  turi rimtą konkurentą. Tai – mėsainis arba populiariai vadinamas burgeris. Apie tai, kaip sode ar iškyloje ant grilio išsikepti tobulą mėsainį, kalbamės su žurnaliste, televizijos laidų vedėja ir kulinarinių knygų autore Beata Nicholson.

– Beata, mėsainis jūsų namuose dažnas svečias?

– Tikrai dažnas. Nes, tai patiekalas, kuris visada pasiteisina. Visų pirma todėl, kad mėsainiai visada įtinka vaikams. Be to, juos pagaminti labai paprasta! Visa paslaptis – skani bandelė ir kokybiška mėsa.

– O kaip tinkamai išsirinkti šiuos produktus?

– Mėsainio bandelė turi būti minkšta, tinkamo dydžio. Kitaip teks gaminti labai didelius mėsos paplotėlius, kad uždengtų bandelės plotą. Renkantis tinkamiausias bandeles svarbu atkreipti dėmesį, kad sudrėkusios nuo mėsos sulčių ir padažo jos neištižtų. Prieš patiekiant ant stalo svarbu bandeles kelias minutes paskrudinti, jog jų pjūvio pusė taptų gražiai auksinė ir traški. Dabar kokybiškų mėsainių bandelių, klasikinių ar vadinamų brioshe, galima įsigyti prekybos centruose ir viens du paruošti mėsainių visai šeimynai.  Na, o renkantis mėsą svarbu ją išsirinkti kokybišką, taip pat atkreipti dėmesį, kad ši nebūtų per liesa, antraip iškepusi ji bus sausa. Beje, galima įsigyti ir specialų įrankį mėsos paplotėliams formuoti. Tada jie išeina vienodo dydžio ir formos.

– Nors mėsainiai mūsų krašte sparčiai išpopuliarėjo, ne visi juos ryžtasi gaminti patys. Ką patartumėte norintiems tiesiog savo kieme išsikepti puikaus skonio mėsainių?

– Pirmus kartus mėsainių kepimas kartais gali sukelti lengvą stresą – tai ir bandelės, ir mėsos paplotėliai, daržovės... Mano patarimas – visas sudedamąsias dalis pasiruošti iš anksto, o mėsos paplotėlių kepimą numatyti pačioje pabaigoje, visai prieš patiekiant ant stalo. Taip galėsite skirti pakankamai dėmesio mėsos kepimui pagal skonį, ji išliks sultinga. Pirmiausia, nuplaukite ir supjaustykite visas daržoves. Pasiruoškite norimą padažą, pašildykite bandeles ir tik tada imkitės kepti mėsą. Tik svarbu mėsos neperkepti, o konstruojant burgerį išlaikyti tinkamas skonių ir ingredientų proporcijas, tiesiog nepersistenkite su padažu.

Gamintojų nuotr.

– Burgerio gamyba, turbūt kaip ir kiekvieno patiekalo, palieka laisvės fantazijai ir improvizacijai. Ką patartumėt ieškantiems egzotikos – t. y. netradicinių ingredientų, kuriais pagardinti mėsainius?

– Mėsainiuose labai dera saldu-sūru kombinacija. Pavyzdžiui, gorgonzolos sūris ir karamelizuoti svogūnai, ant grilio kepti ananasai ir čederio sūris arba ožkos sūris ir persikai. Beje, bet kurį burgerį į naujas aukštumas pakylėja marinuotos daržovės, ir ne tik agurkėliai – tai gali būti kaparėliai, konservuoti jalapeno pipirai, marinuotos saldžiosios paprikos, alyvuogės.

– Nors pats mėsainio pavadinimas susijęs su mėsa, tačiau juos mielai kerta ir vegetarai. Kokį vegetarišką burgerio variantą galėtumėt pasiūlyti nevalgantiems mėsos?

– Vegetarams siūlyčiau išbandyti net kelis receptus. Vietoj mėsos paplotėlio puikiai tinka keptas portobelo grybas, ožkos arba halumi sūrio kepsneliai. Taip pat, vietoje įprasto mėsos paplotėlio galima pasigaminti gardžių maltinukų ir ankštinių daržovių. 

– O koks jūsų pačios mėgstamiausias mėsainių receptas?

– Dažniausiai pati gaminu jautienos mėsainius. Į jiems naudojamą jautieną dedu smulkiai tarkuoto svogūno arba svogūno miltelių, kartais dar pagardinu grūdėtomis garstyčiomis, taip pat pabarstau kokybiškais juodaisiais pipirais, dedu vorčesterio padažo, kuris mano manymu čia tiesiogiai puikiai tinka. Jei norisi aštriau, dar žiupsnelį kajeno pipirų.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Kažin,

Ar dar kas žiūri šias laidas?

Oi

Tik be pavido Kalaite

sefe

vista klaiki kulinare vemti norisi nuojos patiekalu zurnalu ziurke

SUSIJUSIOS NAUJIENOS