Graikijos įkvėptos vaišės Pereiti į pagrindinį turinį

Graikijos įkvėptos vaišės

2025-07-13 23:00 kauno.diena.lt inf.

Viduvasaris. Kepsninės rūkte rūksta. Norisi šiek tiek išsiskirti ir ant žarijų paruošti ką nors įdomiau, tačiau neišlaidaujant? Maisto tinklaraštininkė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė siūlo pakviesti šeimą ar svečius į graikiškas atostogas ir dalijasi lengvu receptu, kuris puikiai tiks ir kasdienai, ir vakarėliui.

Įkvėpimas: maisto tinklaraštininkė  K. Pišniukaitė-Šimkienė drąsina – ruošiant populiariųjų graikišką patiekalą galima eksperimentuoti į valias.
Įkvėpimas: maisto tinklaraštininkė K. Pišniukaitė-Šimkienė drąsina – ruošiant populiariųjų graikišką patiekalą galima eksperimentuoti į valias. / K. Pišniukaitės-Šimkienės asmeninio archyvo nuotr.

Kad daug vargo nebūtų, o skonio – su kaupu, populiaraus maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ (AML) autorė K. Pišniukaitė-Šimkienė siūlo Graikijos įkvėptą receptą – kebabų pusbrolį „gyros“ su vos per kelias minutes pačių išsikepta duonele ir pačių pasigamintu sveiku padažu. Nesunkiai ir be didelių išlaidų sukursite tikrą skonių fiestą iš keturių dalių.

„GYROS“. Tai vienas žinomiausių Graikijos virtuvės patiekalų, išpopuliarėjęs ir pasaulyje. Kebabų giminaičiai „gyros“ – ant iešmų suverta ir vertikalioje pozicijoje kepama mėsa. Tačiau įmantrus keptuvas visai nebūtinas: vištieną galite kepti įprastai, kaip šašlykus. Marinatą rinkitės pagal savo skonį arba, taupydami laiką, jau paruoštą kepti vištieną.

NAMINĖ DUONELĖ. „Gyros“ paprastai patiekiamas su graikiška pita, tačiau K. Pišniukaitė-Šimkienė siūlo vietoj pirktinės lengvai pasigaminti naminės duonelės. „Ši duonelė su graikišku jogurtu – tiesiog nepakartojama! Paruošiama per kelias minutes vos iš kelių kasdienių ingredientų, joje gausu baltymų, minkštutėlė ir labai skani“, – išbandyti šį tą naujo kviečia AML autorė.

DZADZIKIS („TZATZIKI“). Jei mėgstate česnakinį padažą, jums patiks ir dzadzikis – dar viena Graikijos kulinarinė pažiba, ypač tinkanti vasaros sezonui. Tai tirštas jogurtinis padažas su šviežiais agurkais, pagardintas česnakais ir negailint aromatą bei skonį suteikiančių šviežių krapų. Verta iškart jo gamintis daugiau, nes jis tiks ne tik prie „gyros“ – į jį mirkykite daržovių lazdeles, traškučius, patiekite prie ant grotelių keptų daržovių, skaninkite salotas ar rytinį sumuštinį.

ĮDARAS. O štai čia – kūrybinė laisvė. Į duonelę galite įdėti šviežių salotų ar špinatų, nepamirškite sezono metu ypač sultingų ir kvapnių pomidorų, kvapnių šviežių petražolių. Šiek tiek aštrumo suteiks raudonasis svogūnas, o jeigu norite jo dar daugiau – įdėkite ir Chalapos paprikų arba įprastų aitriųjų paprikų. Puikiai derės ir alyvuogės, kurios suteiks patiekalui dar daugiau graikiško charakterio. Skanu ir su trupučiu įtrupintos  fetos, galite įdėti ir kelis lapelius šviežių mėtų. Eksperimentuokite į valias – pavyzdžiui, ant stalo išdėliokite įvairių ingredientų ir leiskite kiekvienam į duonelę įvynioti tai, ko jam norisi.


Vištienos „gyros“ su graikiško jogurto duonele ir dzadzikiu

Vištienos šlaunelių mėsos, krūtinėlės arba filė.

Duonelėms:

120 g savaime kylančių („Self Raising“) miltų,

150 g graikiško jogurto,

0,5 šaukštelio druskos,

0,5 šaukštelio česnako miltelių,

alyvuogių aliejaus kepimui,

20 g sviesto,

1 skiltelė česnako.

Dzadzikiui

2 trumpavaisiai agurkai,

1 skiltelė česnako,

1 saujelė šviežių krapų,

200 g graikiško jogurto,

1 šaukštas alyvuogių aliejaus,

1 šaukštas citrinos sulčių,

druskos,

pipirų.

Įdarui:

400 g marinuotų vištienos šlaunelių,

1 pomidoras,

1 raudonasis svogūnas,

šviežių petražolių,

konservuotų raudonųjų Chalapos paprikų (jei norisi aštriau).

Vištieną iškepame keptuve. Iškepusiai vištienai leidžiame pastovėti kambario temperatūroje 10 min., tuomet supjaustome juostelėmis. Ruošiame dzadzikį: agurkus sutarkuojame, rankomis nuspaudžiame sunką. Sumaišome su smulkintu česnaku ir krapais, jogurtu, alyvuogių aliejumi, citrinos sultimis, druska ir pipirais. Ruošiame duonelę. Miltus sumaišome su jogurtu ir prieskoniais, šiek tiek paminkome. Stalviršį pabarstome miltais, iškočiojame tešlą, suformuojame plonas duoneles ir kepame jas keptuvėje su alyvuogių aliejumi po 2 minutes iš abiejų pusių. Išlydome sviestą ir sumaišome su smulkintu česnaku ir petražolėmis. Šiuo mišiniu aptepame iškeptas duoneles. Duonelės centre tepame dzadzikį, dedame vištienos juostelių, svogūnų, pomidorų, tuomet dar dzadzikio padažo ir smulkintų petražolių. Užlenkiame kraštus ir mėgaujamės.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra