Grilio sezonas įsibėgėja – spalvinga daržovių fiesta: trys receptai atradimams | KaunoDiena.lt

GRILIO SEZONAS ĮSIBĖGĖJA – SPALVINGA DARŽOVIŲ FIESTA: TRYS RECEPTAI ATRADIMAMS

  • 1

Vasaros savaitgaliais namų virykles keičia kiemuose, soduose ir stovyklavietėse rūkstančios kepsninės. Nors ant grotelių tradiciškai mėsos ir žuvies patiekalai, daržovės čia taip pat nusipelno garbingos vietos. Ar žinojote, kad daržovėms reikia ne mažiau kaitros nei mėsai, o skonį padeda atskleisti specialus marinatas?

Grilyje – nors ir salotos, tačiau svarbu žinoti pagrindines taisykles

Nors kepti ant grotelių galima kone kiekvieną daržovę – nuo cukinijų iki salotų, dalį jų būtina tinkamai paruošti iš anksto. Pavyzdžiui, kepant morkas, jas galima lengvai kelias minutes apvirti ar valandą pamarinuoti, o ruošiant paprikas, jas reikėtų perpjauti perpus ir pašalinti sėklas. Kadangi kiekvienos daržovės tekstūra skiriasi, kepant svarbu laikytis eiliškumo.

Kepimas virš žarijų atskleidžia natūralų daržovių saldumą, suteikia joms dūmo poskonį ir jas lengvai karamelizuoja. Nors vos tik nuėmus nuo grotelių daržovės gali atrodyti sausokos, palaukite kelias minutes – vėsdamos jos išleis skysčius ir jau netrukus bus skanios ir sultingos.

Kiekviena daržovė labai individuali, todėl jas ruošiant ir kepant griliuje reikėtų vadovautis svarbiausiomis taisyklėmis. Pirmiausiai, baklažanus, cukinijas ir kitas minkštas daržoves reikėtų supjaustyti maždaug 1,5 cm storio griežinėliais, kad daržovės keptų tolygiai, neišdžiūtų ir neiškristų per grotelių tarpą. Kepant smidrus, patartina ieškoti storesnių – ploni greitai išsausės ir praras savo išskirtinį traškumą. Bendra taisyklė – kuo kietesnė, tankesnės tekstūros daržovė, tuo anksčiau ją reikia dėti ant grotelių: rikiuokite morkas, po poros minučių papriką, o paskiausiai – cukiniją.

Keptos daržovės / Freepik.com nuotr.

Kepdami grybus, pavyzdžiui, ruduosius pievagrybius portabella, tereikia išvalyti apatinę kepurėlės dalį ir jų nepjaustyti – taip grybai išsaugos savo turtingą tekstūrą. Jei mėgstate eksperimentuoti, grilyje galite išsikepti ir pomidorą ar net romaninę salotą – šias daržoves užtenka perpjauti pusiau ir dėti ant grotelių.

Kepa trumpai, bet kaitros reikės ne mažiau nei mėsai

Vis dar tikite mitu, kad daržovėms, skirtingai nei mėsai ar paukštienai, nereikia aukštos kepimo temperatūros? Yra priešingai – norėdami mėgautis saldžiomis, karamelizuotomis daržovėmis, negailėkite žarijų, kitaip jos išdžius, bet liks neiškepusios. Vidutiniškai daržovės virš ugnies kepamos 5–10 minučių, priklausomai nuo marinavimo trukmės, išankstinio apdorojimo ar daržovių rūšies.

Svarbiausia grilyje ruošiamų daržovių savybė – jų skonis, tad nors kaitra ir dūmas padeda atskleisti unikalias kiekvienos jų skonines savybes, gomurį tikrai pradžiugins ir tinkamai parinkti prieskoniai, marinatai ar padažai. Mėgstantys natūralų daržovių skonį, gali apsiriboti pagardų „trejybe“ – apšlakstyti jas ypač tyru alyvuogių aliejumi, pabarstyti druska bei paskaninti pipirais. Tačiau, kaip ir mėsos patiekalus, daržoves galima marinuoti ir patiekti su charakterio suteikiančiu padažu.

Daržoves aliejuje ir prieskoniuose reikėtų apvolioti iš anksto, prieš dedant ant grotelių, kad aliejus tolygiai pasiskirstytų ir nelašėtų į ugnį. Žolelėmis – raudonėliu, mėta, baziliku ir kitomis – daržoves patariama gardinti jau nuėmus nuo grotelių, mat karštis žoleles sudegins dar iki atsiskleidžiant jų skoninėms bei aromatinėms savybėms. Prieš kepimą daržovių ilgai marinuoti nereikia, pakaks pusvalandžio ar valandos – palikus jas marinate per ilgai, gali pakisti tekstūra ir dėl to jas iškepti bus sunkiau.

Balzamiko acto marinatas atskleis visą daržovių skonių paletę

Dalis kepimui grilyje tinkamų daržovių yra švelnesnio skonio, todėl jį sustiprinti padės tinkamai paruoštas marinatas. Jį pasigaminti nesunku – sumaišykite trečdalį stiklinės alyvuogių aliejaus, ketvirtį stiklinės balzamiko acto, tris šaukštus medaus ar klevų sirupo ir du šaukštus garstyčių, išspauskite skiltelę česnako, pagardinkite žiupsneliu druskos, šviežiais pjaustytais bazilikais ar čiobreliais. Viską išmaišykite, kepimo skardoje paskleiskite daržoves, užpilkite marinatą ant jų ir palikite pusvalandžiui, kol šios bus paruoštos kepti.

Beje, daržoves galima marinuoti ir po kepimo: būdamos dar karštos, jos akimirksniu įsisavins marinato skonius.

Kalafiorų kepsniai – ieškantiems alternatyvos

Kai kitą kartą kursite grilį, vietoj jautienos didkepsnio ant grotelių guldykite vegetarišką alternatyvą – žiedinio kopūsto riekes. Dėl tvirtos, kietos tekstūros ir traškumo ši daržovė itin tinkama kepti virš žarijų, tačiau prieš tai ją reikia tinkamai paruošti.

Kalafiorai / Freepik.com nuotr.

Pašalinkite kalafioro lapus ir išpjaukite kotą, o tada, priklausomai nuo kopūsto dydžio, iš viršaus į apačią supjaustykite jį į 2–4 dalis. Vieną kepsnių pusę įtrinkite alyvuogių aliejumi, pabarstykite druska, pipirais, paprikos milteliais ir česnakų granulėmis. Dėkite paruoštus kepsnius ant grilio prieskoniais žemyn, kepkite vieną pusę 5–6 minutes, o prieš apversdami pagardinkite prieskoniais ir kitą pusę. Po 5–6 minučių nuimkite kepsnius nuo grilio, bet būkite atsargūs – jie gana trapūs, todėl stenkitės juos vartyti itin švelniai.

Vasara kvepianti čimičiuri žaluma

Vasaros pradžioje jau žaliuoja šviežias petražolių derlius, o iš jų pagamintas argentinietiškas čimičiuri padažas itin tinka prie grilyje keptų daržovių puokštės.

Pagardą pasidaryti paprasta – susmulkinkite ryšulėlį šviežių petražolių, įdėkite arbatinį šaukštelį džiovinto raudonėlio, išspauskite dvi skilteles česnako, visa tai suberkite į pusę stiklinės ypač tyro alyvuogių aliejaus, kurį pagardinkite dviem valgomaisiais šaukštais baltojo vyno acto. Subtilumo čimičiuri padažui suteiks pusė šaukštelio rūkytos raudonosios paprikos milteliai, o kaitros – džiovinti čili pipirai, kurių dėkite pagal skonį ir norimą aštrumą. Viską gerai išmaišykite ir apšlakstykite šiuo padažu keptas cukinijas, baklažanus, morkas ir kitas daržoves, kurios ką tik šildėsi virš žarijų kaitros.

GALERIJA

  • Grilio sezonas įsibėgėja – spalvinga daržovių fiesta: trys receptai atradimams
  • Grilio sezonas įsibėgėja – spalvinga daržovių fiesta: trys receptai atradimams
Freepik.com nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Nuo tų degėsių serga žmonės.Užtenka šudą reklamuoti.Geriausias,sveikiausias maistas virtas, troškintas ,garuose virtas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS