Kiekvienais metais rudenį Gruzijoje švenčiama tradicinė "Rtveli" šventė – ja paminimas vyno ir laukų derlius. Šia proga ir Vilniuje buvo surengtas teminis gruziniškas vakarėlis.
Ši šventė – jau trečias teminis maisto gaminimo vakarėlis "Skonio studijoje". Specialiai dėl jų ir maisto gaminimo kursų čia buvo įrengta virtuvė, kurioje galima pagaminti visus sugalvotus patiekalus. Taip projekto organizatoriai buitinės technikos gamintojai "Electrolux" siekia paskatinti lietuvius vėl maistą gaminti namie.
Kad šventėje nebūtų nuobodu ir kiekvienas su Gruzijos tradicijomis galėtų susipažinti iš arčiau, organizatoriai pasiūlė išmėginti jėgas gaminant tradicinius šios šalies patiekalus. Pasiskirstę į tris komandas vakarėlio dalyviai gamino garsiąją sriubą "Charčio", paplotėlius su sūriu "Chačapuri" ir vištienos sriubą "Čakobili".
Kam pavyko geriausiai, vertino į šventę atvykę gruzinai – "IDS Borjomi – Europe" atstovybės Lietuvoje vadovas Iraklis Bokuchava su žmona ir Gruzijos konsulas Lietuvoje Iraklis Asašvilis. Paragavę visų patiekalų jie negailėjo pagyrų visoms komandoms, tačiau nugalėtojais paskelbė "Chačapuri" gamintojus. Šis patiekalas gruzinams pasirodė panašiausias į gaminamą jų tėvynėje.
Gruziniška vakarienė neįsivaizduojama be tostų. Juos pradėjęs I.Asašvilis linkėjo visiems tikrų draugų, į kuriuos būtų galima kreiptis bet kuriuo paros metu. Už geriausią tostą apdovanota dainininkė Rasa Kaušiūtė – ji išgyrė gruzinišką virtuvę ir Gruzijos vyrus.
Jei norite ir jūs namie pajusti Gruzijos dvasią, pamėginkite pasigaminti tradicinių jos patiekalų.
ČAKOBILI
Reikės:
1 vištos, 2 svogūnų galvų, 2 valgomųjų šaukštų pomidorų tyrės, mėsos sultinio, 2 arba 3 valgomųjų šaukštų lydyto sviesto, druskos ir pipirų pagal skonį, aitriųjų paprikų (galima dribsnių), džiovintų bazilikų, pomidorų (plautų ir supjaustytų skiltelėmis), kapotų žalumynų (petražolių, kalendrų).
Kaip pasigaminti:
Paruoškite vištą: nuplaukite ir supjaustykite ją vidutinio dydžio gabaliukais, pakepkite lydytame svieste su svogūnais. Sudėkite į troškintuvą, užpilkite sultiniu ir troškinkite ant mažos ugnies 15–20 minučių.
Sudėkite pomidorų tyrę ir patroškinkite dar 15–20 minučių, įberkite druskos, aitriąsias paprikas, pipirus, sudėkite supjaustytus pomidorus, įberkite džiovintus bazilikus ir troškinkite ant labai mažos ugnies 15–20 minučių. Pabaigoje suberkite pjaustytus žalumynus.
Dar vienas populiarus variantas – vištieną apvolioti miltuose ir paskui troškinti.
CHARČIO
Reikės:
500 g jautienos krūtinkaulio, 2 svogūnų galvų, 2–3 česnakų skiltelių, 2 valgomųjų šaukštų pomidorų tyrės arba 100 g pomidorų, ½ puodelio ryžių, ½ puodelio rūgščių slyvų (5–7 mažų geltonų slyvaičių), druskos, pipirų, lauro lapų, aitriųjų paprikų (dribsnių), smulkintų kalendrų, petražolių arba krapų, "Chmeli-suneli" prieskonių, kelių šafranų purkelių.
Kaip pasigaminti:
Nuplaukite ir supjaustykite mėsą taip, kad porcijai tektų 3 ar 4 gabaliukai. Užpilkite šaltu vandeniu, dėkite virti ir nugriebkite. Virkite ant mažos ugnies apie 1,5–2 valandas. Galiausiai sudėkite susmulkintus svogūnus ir ryžius. Pagal skonį įdėkite druskos ir pipirų, aitriųjų paprikų, lauro lapų.
Išimkite slyvaičių kauliukus ir sudėkite slyvas į sriubą. Virkite ant mažos ugnies dar 25 minutes. Suberkite "Chmeli-suneli" prieskonius, šafranus, sutrintus česnakus ir virkite dar 5–10 minučių. Patiekite lėkštėje su žiupsneliu smulkintų kalendrų, petražolių arba krapų (pagal skonį).
CHAČAPURI
Reikės:
2 stiklinių miltų (gali būti šiek tiek daugiau), ⅔ stiklinės rūgpienio / jogurto / kefyro, ½ šaukštelio druskos, ½ šaukštelio kepimo miltelių (nebūtinai), įdarui geriau sumaišyti įvairių sūrių: mocarelą, fetą (bryndzą), Rokiškio, 1 kiaušinio, pageidautina žalumynų: petražolių, krapų, sviesto patepti (ne lydyto).
Kaip pasigaminti:
Užminkykite tešlą, palikite ją pusvalandį išbrinkti. Visus sūrius susmulkinkite ir sumaišykite su kiaušiniu ir žalumynais. Įdaras turi būti sūrokas, tad jeigu sūriai švelnesni (mocarela, Rokiškio), reikėtų dar įberti druskos.
Tešlą padalykite į 4 didesnes dalis arba į 8 mažesnes. Didesnes dalis iškočiokite į apskritimus, į viduriuką įdėkite įdaro ir kraštus surinkite ir sujunkite. Iškočiokite maždaug 0,7 cm storio paplotėlį ir kepkite sausoje įkaitintoje keptuvėje po 1,5–2 minutes iš kiekvienos pusės.
Iškepusį paplotėlį patepkite sviestu ir uždenkite lėkšte. Paplotėlius dėkite vieną ant kito. Jei padalysite į 8 dalis, įdarą reikės dėti tarp dviejų iškočiotų paplotėlių, kraštus gerai sujunkite (galite patepti kiaušinio baltymu).
Naujausi komentarai