Ieškant skonių – daržovių atradimai (receptai) | KaunoDiena.lt

IEŠKANT SKONIŲ – DARŽOVIŲ ATRADIMAI (RECEPTAI)

"Daržovės – itin universalios. Jomis galima gardinti troškinius, košes, užkandžius, netgi desertus", – sako maisto tinklaraštininkė Kotryna Remeikaitė. Jos virtuvėje sodo ir daržo gėrybės užima ypatingą vietą. Ypač vasarą, kai gamta mums dovanoja tiek daug šviežumos.

Laiko subrandinti receptai

K.Remeikaitė aistrą maistui pajuto studijų metais. Nors vaikystėje ir paauglystėje ji kartais padėdavo mamai virtuvėje, rimčiau į maisto gaminimą įsitraukė pradėjusi gyventi atskirai nuo tėvų.

"Įstojus į universitetą ir išsikrausčius į sostinę, viskuo teko rūpintis pačiai. Iš pradžių maitinausi paprastai – išsikepdavau vištienos, išsivirdavau ryžių arba bulvių, pasipjaustydavau pomidoro. Vėliau tą patį valgyti atsibodo ir ėmiau daugiau eksperimentuoti, – prisimena Kotryna. – Pradėjus ieškoti naujų patiekalų idėjų ir atradus netikėtų skonių gimė vienas didžiausių mano pomėgių."

Pašnekovė tikina, kad ilgą laiką laikėsi taisyklės – jei gali nerašyti, nerašyk. Todėl daug dėmesio sulaukusį tinklaraštį "Ko nors skanaus" socialiniame tinkle "Instagram" ji sukūrė tik prieš pusmetį.

"Norėjosi sukaupti pakankamai žinių, kad receptai gimtų natūraliai, o žodžiai dėliotųsi patys savaime. Maisto tinklaraščių yra labai daug, tad užsibrėžiau tikslą pradėti rašyti tik tada, kai mano įrašus skaityti taps išties įdomu ir naudinga, – paaiškina K.Remeikaitė. – Man iki šiol sunku tuo patikėti, tačiau tinklaraštis surinko išties nemažai sekėjų. Sulaukiu ir skaitytojų žinučių, kuriose jie dėkoja už receptus ir idėjas. Tai išties džiugina ir motyvuoja."

Atrado mitybos pusiausvyrą

K.Remeikaitė valgo mažai mėsos, tad jos receptuose dominuoja daržovės. Vis dėlto mergina pripažįsta, kad eksperimentuojant buvo ir paklydimų. Kurį laiką pašnekovė gyveno tarsi sūpynėse – itin sveikuolišką mitybą keisdavo greitasis maistas ir atvirkščiai.

"Pradėjusi daugiau gaminti, ėmiau domėtis sveika mityba. Tačiau neišvengiau kraštutinumų. Tam tikrais gyvenimo etapais maitindavausi labai sveikai – valgydavau tik liesą mėsą, pupeles, daržoves. Žinoma, tokios griežtos mitybos ilgai neištverdavau. Tad vėliau prasidėdavo gruzdinto maisto su daug riebalų etapas. Šiuos patiekalus gamindavau pati, tačiau jie nebūdavo sveiki. Supratusi, kad nebegaliu taip blaškytis, atradau pusiausvyrą. Dabar savęs neriboju, valgau intuityviai, tiesiog į racioną įtraukiu kuo daugiau įvairių daržovių", – patirtimi dalijosi ji.

Nebijo eksperimentuoti

Pašnekovė pastebi, kad dauguma žmonių norėtų papildyti savo racioną įvairesnėmis daržovėmis, tačiau neretai pritrūksta fantazijos – ką dar įdomaus būtų galima iš jų pagaminti? Pasak tinklaraštininkės, daržovės puikiai pritaikomos gaminant kone visus patiekalus.

"Jų galima dėti į desertus, įmaišyti į blynų tešlą, daržovėmis gardinti mėgstamas košes. Verdant rytinę košę, nuostabiai tiks cukinijos, brokoliai, špinatai. Skonio jie per daug nepakeis, tačiau organizmas gaus papildomų vitaminų. Todėl mano patarimas būtų nebijoti eksperimentuoti. Net jei vienąkart kas nors nepavyks, pasimokius iš savo klaidos, pasiseks kitą kartą, – šypsosi Kotryna. – Žinoma, į desertus bet kokių daržovių neįdėsi. Pavyzdžiui, pomidorai saldėsiams nelabai tinka. Įgijus praktikos, ateina supratimas, kokios daržovės kuriuose patiekaluose dera. Desertams puikiai tiks morkos, moliūgai, cukinijos. Pastarosios daržovės gali atsidurti gaminant bet kokius pyragus."

Pati K.Remeikaitė išbandė šokoladinių burokėlių keksiukų receptą. Anot jos, nežinodamas, nė neįtartum, kad šiuose skanumynuose yra daržovių. Pašnekovė tikina, kad daržovių nenorinčius valgyti vaikus, pasiūlius tokių keksiukų, galima lengvai apgauti.

Pomėgis: studijų metais priversta daugiau gaminti K.Remeikaitė vėliau taip įsitraukė į skanius eksperimentus, kad dabar jais dalijasi su sekėjais.

Pirmenybė – sezono gėrybėms

Tinklaraštininkė išbandė karamelizuotą tofu su daržovėmis ir tahinio padažu. Pasak jos, toks maistas puikiai tinka karštomis vasaros dienomis, kai norisi valgyti skaniai ir maistingai, tačiau nesijausti apsunkus.

Nemažai dėmesio sulaukė ir jos daržovių salotos su ropėmis. K.Remeikaitė pasakoja senovės lietuvių pamėgtų ropių nevalgiusi nuo vaikystės. Tačiau vieną dieną prekybos centre ji netikėtai pamatė šias daržoves lentynoje ir nusprendė jas prisijaukinti.

"Jei norite pradėti valgyti daugiau daržovių, mano pasiūlymas būtų kiekvieną kartą apsiperkant į savo krepšelį įdėti naują dar neišbandytą daržovę, – pataria pašnekovė. – Pasidomėkite, kaip reikia ją ruošti, ir  galbūt atrasite naują mėgstamiausią savo patiekalą. Be to, daugelį daržovių galima valgyti šviežias, jų nebūtina specialiai apdoroti. Pastebiu, kad cukinijas žmonės dažniausiai kepa. Tačiau jas galima valgyti kaip agurką. Pavyzdžiui, pjaustyti juostelėmis ar kubeliais ir dėti į salotas."

Kotryna laikosi sezoninio principo – renkasi tuo metu šviežiausias daržoves. Juk norint pasigaminti skanų ir maistingą patiekalą, būtina naudoti geros kokybės produktus.

"O kokybiškos daržovės, žinoma, turi būti sezoniškos ir kuo šviežesnės. Tad žiemą, kai Lietuvoje sunku surasti gerų pomidorų, iš jų beveik nieko nebegaminu. Juk skonio neturinčią daržovę paversti skaniu patiekalu labai sunku, – pastebi gaminti mėgstanti mergina. – Šiuo metu yra gaiviųjų daržovių sezonas – pomidorų, paprikų, cukinijų. Tad būtent jas įtraukite į savo mitybą."

Neskuba išmesti

K.Remeikaitė nesibaido ir atvežtinių vaisių, itin mėgsta greipfrutus. Per karščius iš šių citrusinių vaisių ji gamino gaivinantį limonadą, išbandė ir keptų greipfrutų receptą. Pasak jos, kepti šie vaisiai praranda dalį savo kartumo ir tampa kur kas saldesni. Orkaitėje juos kepė apšlaksčiusi medumi ir užbarsčiusi rozmarinų, cinamono ir aitriųjų paprikų dribsnių.

"Prie rimto maisto puikiai tinka persikai, nektarinai, citrusiniai vaisiai, arbūzai, melionai, – vardija vaisių pritaikymo galimybes Kotryna. – Rekomenduoju juos supjaustyti ir berti į apkepus arba pradėti nuo paprasčiausių salotų. Puiki idėja – į salotas įberti saujelę pjaustytų vaisių, šilauogių, braškių, serbentų. Man braškės ir šilauogės puikiai dera netgi tunų salotose. Paeksperimentavus atsiveria išties daug skonio galimybių. Tad nebijokite nutolti nuo jau žinomų receptūrų."

Savo patiekaluose K.Remeikaitė itin mėgsta naudoti arbūzus. Vasarą puikiai tiks gaivios ir greitai paruošiamos salotos su šiais sultingais vaisiais. Jo gabalėlius pašnekovė derina su lęšiais, avokadais, feta, bazilikų lapeliais ir kepintomis saulėgrąžomis.

Vienas įdomiausių tinklaraštininkės receptų – pesto padažas su dilgėlėmis. "Galite naudoti netgi tai, kas dažnoje virtuvėje laikoma atliekomis. Pavyzdžiui, pesto padažui puikiai tiks šviežių morkų, ridikėlių ar burokėlių lapai. Tad skatinu kuo kūrybiškiau žiūrėti į maisto produktus ir nebijoti dėti į lėkštę to, kas atrodo neįprasta. Svarbiausia – naudoti kokybiškas sezonines daržoves. Tada maistas išties bus skanus, sveikas ir teiks malonumą", – įsitikinusi tinklaraštininkė.

Lengva vasaros mityba

Nors K.Remeikaitei patinka suktis virtuvėje ir ji gali joje praleisti net pusdienį, pašnekovė turi keletą patarimų, kaip pernelyg negaišti gaminant.

"Manau, kad svarbiausia – viską suplanuoti. Aš mėgstu apsipirkti vieną kartą per savaitę, tad iš anksto apgalvoju, ką gaminsiu, kokių produktų reikės. Gaminti verta kiek didesnes porcijas, kad užtektų ne tik vakarienei, bet ir kitos dienos pietums, – pastebi ji. – Pasikartosiu, tačiau norint greitai pagaminti maistą, svarbu po ranka turėti kokybiškų produktų. Turint šviežių sezoninių daržovių, kokybiško alyvuogių aliejaus, viskas bus skanu."

Pati K.Remeikaitė šaldytuve visada turi ne tik daržovių, bet ir skirtingų baltymų alternatyvų dėl sotumo: sūrio, mėsos, konservuotų ankštinių daržovių. Pašnekovė itin vertina lęšius, nes juos išvirti itin paprasta. "Mano mėgstamiausias greitasis maistas yra salotos. Jas galima pagaminti ne vien iš salotų lapų, kaip neretai įsivaizduojama, bet išties sočias. Aš salotomis vadinu veiksmą, kai visus likučius iš šaldytuvo – baltymus, daržoves, sudedu į lėkštę ir sumaišau su padažu, – šypsosi tinklaraštininkė. – Kadangi valgau mažai mėsos, ieškau jai alternatyvų. Jei mėsa kiek pabodo ir norisi naujų skonių, galite pabandyti troškiniuose ją keisti lęšiais. Šios kruopos puikiai dera net visų pamėgtame Bolonijos makaronų padaže. Dalį jautienos pakeitus lęšiais, niekas nė nepajus skirtumo. Jei norisi, jais galima pakeisti net visą jautieną – padažas taps kur kas lengvesnis. O juk lengvumo pojūčio vasarą ir norisi."


Burokėlių keksiukai

120 g kvietinių miltų,

120 g viso grūdo speltų miltų,

35 g nesaldintos kakavos,

120 g rudojo cukraus,

1 šaukštelis kepimo miltelių,

0,5 šaukštelio sodos,

2 virti burokėliai (apie 350 g),

2 kiaušiniai,

80 g alyvuogių aliejaus,

80 g kefyro.

Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C. Sumaišykite sausus ingredientus. Burokėlius sutrinkite maisto smulkintuvu. Kitame dubenyje šiek tiek paplakite kiaušinius, pilkite aliejų ir kefyrą, sudėkite 300 ml burokėlių tyrės. Masę pilkite ant sausų ingredientų ir gerai išmaišykite. Supilstykite į formeles ir kepkite apie 30 min. Ar iškepė, patikrinkite mediniu pagaliuku.

Greipfrutų limonadas

1 didelio greipfruto sultys,

1 šaukštas medaus,

0,5 l gazuoto mineralinio vandens,

ledukų,

mėtos šakelė.

Jei nemėgstate gėrimų su tirščiais, per sietelį nusunkite sultis. Jose ištirpdykite medų. Pilkite į ąsotį, užberkite porą saujų ledukų (jei serviruosite iškart) ir iki viršaus pripilkite mineralinio vandens. Įdėkite mėtos šakelę. Serviruokite iškart arba laikykite šaldytuve.

Arbūzų salotos

(2 porcijos)

100 g nevirtų lęšių (tinka žalieji, juodieji ar rudieji, galite naudoti jau virtus – prireiks vienos skardinės),

¼ mažo arbūzo,

1 avokadas,

50 g fetos,

1 sauja kepintų saulėgrąžų,

šviežių bazilikų lapelių,

mėgstamos duonos patiekti.

Padažui:

1 šaukštas balzaminio acto,

1 šaukštas alyvuogių aliejaus,

0,5 šaukštelio medaus,

¼ šaukštelio druskos,

pipirų.

Išvirkite lęšius. Arbūzą supjaustykite kąsnio dydžio gabalėliais ir išimkite sėklas. Lęšius, arbūzą, ir avokadą sudėkite į dubenį, užpilkite padažu ir išmaišykite. Dėkite į lėkštes, ant viršaus berkite fetos, kepintų saulėgrąžų ir bazilikų lapelių.

Cukinijų košė

(1 porcija)

40 g skaldytų avižų (tiks ir stambūs dribsniai),

10 g šalavijų sėklų,

170 g vandens,

pusė vidutinio dydžio cukinijos,

0,5 šaukštelio medaus,

žiupsnis druskos,

mėgstamų pagardų: granolos, cinamono, uogų, riešutų, jų sviesto, jogurto ar pan.

Smulkia trintuve sutarkuokite cukiniją. Į puodą berkite avižas, šalavijus, druską, sudėkite medų, cukiniją ir užpilkite vandeniu. Išmaišykite, užkaiskite ant vidutinės kaitros. Kai užvirs, ugnį sumažinkite iki silpnos, ir virkite uždengtą 5 min. vis pamaišydami. Išjunkite kaitrą ir palikite uždengtą puodą 15min. (tai svarbu, nes cukinija dar iškirs drėgmės – jei nepalauksite, rizikuojate valgyti pavandenijusią košę). Patiekite su pasirinktais priedais. Kotryna renkasi šokoladinę granolą.

Moliūgų ir morkų keksas

3 kiaušiniai,

150 g rudojo cukraus (dar šiek tiek pabarstyti),

100 g skysto kokosų aliejaus,

1 šaukštelis vanilės ekstrakto,

žiupsnis druskos,

150 g tarkuotų morkų,

150 g tarkuoto moliūgo,

150 g kvietinių miltų,

150 g kvietinių viso grūdo miltų,

2 šaukšteliai kepimo miltelių,

1 šaukštelis cinamono,

1 šaukštelis meduolių prieskonių.

Įkaitinkite orkaitę iki 190 °C. Kiaušinius išplakite su cukrumi, aliejumi, vanile, druska. Įmaišykite tarkuotas daržoves, suberkite sausus produktus – kepimo miltelių šiek tiek įmaišykite į miltus, kad sudrėkę nesušoktų į gumulėlius. Kekso formą išklokite kepimo popieriumi, supilkite tešlą, jos viršų pabarstykite ruduoju cukrumi – nuo jo plutelė taps dar traškesnė. Kepkite apie 55–60 min., bet patikrinkite šiek tiek anksčiau – įsmeigę medinį pagaliuką, turite jį ištraukti sausą. Kelias paskutines kepimo minutes galite padidinti orkaitės kaitrą, kad viršus apskrustų labiau.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

jolka

jovalinas ir valgyk i sveikata

SUSIJUSIOS NAUJIENOS