Kaip paruošti tobulus barščius? | KaunoDiena.lt

KAIP PARUOŠTI TOBULUS BARŠČIUS?

  • 2

Nors barščių sriubos pagrindą sudaro burokėliai, tačiau, kaip byloja lietuvių priežodis, „barščiai vienu vardu, bet ne visi gardu“. Vadinasi, šios sriubos skonis priklauso ne tik nuo šeimininko, kuris sukasi virtuvėje, bet ir nuo ingredientų bei prieskonių, kurie yra naudojami. Kaip pasigaminti tobulus barščius?

Ne, praleisti visos dienos prie puodų nereikės. Barščiai yra viena iš greičiausiai pagaminamų sriubų, bet kulinarų teigimu, ne prasčiausia. Burokėliuose gausu vitaminų B, C ir kalcio, o šilta ir tiršta sriuba iš šios daržovės gerai nuteikia gomurį ir skrandį. Ypač pavasarį, kai dar nėra pačių užaugintų šviežių daržovių.

„Jei reikėtų rinkti populiariausią sriubą Lietuvoje, po šaltibarščių, kurie karaliauja vasarą, be konkurencijos laimėtų barščiai. Kiekviena šalis turi savitas barščių virimo tradicijas ir populiarių receptų. Vienaip ją ruoš Ukrainoje, kitaip – Lenkijoje ar Vengrijoje. Visos šalys turi slaptą prieskonį ar virimo paslapčių, kurių stengiasi neatskleisti“, – sako Algis Kairys, „Daumantų“ kulinaras ir pagardų gamintojas.

Kad barščiai yra tarp populiariausių sriubų, rodo ir portalo Lamaistas.lt. Jo duomenimis, dažnai lietuviai ieško burokėlių sriubos (barščių) recepto. Po jų seka trinta brokolių sriuba, pieniška makaronų ir šviežių kopūstų sriuba.

Pagardinti rūkytu kumpiu ar spirgučiais

Manantys, kad barščius sudaro tik burokėliai, nėra teisūs. Pasak A. Kairio, barščiams pagaminti galima naudoti ne tik virtus ar marinuotus burokėlius, bet ir raugintus kopūstus, kitas daržoves, pagardinti faršo, rūkyto kumpio gabaliukais arba smulkiai pjaustytais spirgučiais. Dar pikantiškesnį skonį barščiai įgaus įdėjus džiovintų grybų.

Kartais barščiai verdami su bulvėmis, o kartais karštos virtos bulvės su lupenomis ar be jų patiekiamos atskirai prie sriubos.

Tiems, kas tingi pjaustyti burokėlius, o paskui dar svarstyti, kiek druskos ir pipirų dėti į sriubą, pagardų gamintojas siūlo pasinaudoti greitai paruošiama konservuota barščių su raugintais kopūstais sriuba, kuri gaminama iš burokėlių su bulvėmis, morkų, raugintų kopūstų ir prieskoninių žolelių.

Kad barščiai būtų gražios spalvos

Tiesa, kad barščiai būtų ne tik skanūs, bet ir gražios spalvos, pagardų gamintojas siūlo išbandyti kelis kulinarinius triukus. Pavyzdžiui, baigdami virti sriubą, įdėkite kelis šaukštus pomidorų padažo be krakmolo ir konservantų.

O norėdami išsaugoti sriubos spalvą, šliukštelkite vos vieną šaukštą acto. Jis pabrėš išskirtinį – švelniai saldų ir gaivų – burokėlių skonį. Gardaus poskonio barščiams suteiks ir kelios stambesnės česnako skiltelės, kurias prieš tai A. Kairys pataria lengvai apskrudinti šaltai spaustame alyvuogių aliejuje.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

vv

As pati marinuoju burokelius stiklainiuose,tai,isvirus buljona,supilu visa stiklaineli su visu marinatu - nieko nebereikia,skonis puikus. O norint,galima ideti dziovintu baravyku - vienas variantas,arba - pupeliu - kitas variantas. Labai skanu.

paprasčiausias būdas

sudėjus burokėlius nukelt puodą nuo ugnies, kad neužvirtu. Spalva liuks. O skoniui pagerint burokėlius(virtus, tarkuotus) prieš dedant į puodą pakepint su svogūnėliu. Niam niam

SUSIJUSIOS NAUJIENOS