Kaip prisijaukinti piktžoles? (receptai) | KaunoDiena.lt

KAIP PRISIJAUKINTI PIKTŽOLES? (RECEPTAI)

  • 0

Sodininkai ir daržininkai neabejodami pasakys, kad garšvos – baisiausios piktžolės. O jeigu dar kiaulpienės greta… Dilgėlės irgi dažniausiai būna tos blogiukės, bet tik lysvėse. Vis dėlto, jeigu tas siaubūnes parsineštume namo, jos gali tapti tikromis stalo karalienėmis.

Garšvos, kiaulpienės, dilgėlės Lietuvoje auga kone visur: pievose, sodų pakraščiuose, pamiškėse. Pavasarį jos kartina gyvenimą tiems, kurie puoselėja savo sodus ar užsiima daržininkyste, tačiau su šiomis piktžolėmis verta ir susidraugauti – jos gali apdovanoti vitaminais ir kitomis organizmui naudingomis medžiagomis.

Garšvos – vienos naudingiausių maistinių augalų, turinčių daug vitamino C, mineralinių medžiagų (kalcio, kalio), eterinių aliejų. Taip pat turi reumatą, artritą gydančių, šlapimo pūslės, žarnyno sutrikimus šalinančių, šlapimą varančių bei kraujospūdį mažinančių savybių. Jauni garšvų lapeliai tinka žaliesiems kokteiliams plakti, dėti į salotas, žaliai sriubai.

Kiaulpienės dar vadinamos didžiosiomis organizmo valytojomis. Jų lapuose yra nemažai vitaminų A ir C, pasižyminčių antioksidaciniu poveikiu, vitamino E, folio rūgšties, B grupės vitaminų, daug kalio, kalcio, fosforo. Pienių lapuose aptinkama ir retų mineralų – vario, molibdeno, svarbių organizmo medžiagų apykaitai. Kiaulpienių lapelių kartumas aktyvina skrandžio veiklą ir gerina virškinimą, medžiagų apykaitą, valo organizmą, ypač atgaivina kepenis ir kasą.

Jauni pavasariniai, malonaus aromato dilgėlių lapai labai tinka maistui. Mitybinė lapų kokybė prilygsta ankštiniams augalams. Dilgėlių lapeliai tinkami sriuboms virti, salotoms, taip pat žaliesiems kokteiliams. Šių augalų lapuose yra riebalų, baltymų, celiuliozės, skruzdžių acto, sviesto rūgščių, taip pat kalio, natrio, magnio, geležies, sieros, silicio, chloro, askorbino rūgšties, vitaminų B, K, karotino ir chlorofilo. Tad dilgėlių neišsigąskite – jos labai vertingos piktžolės.

Tiesa, nepamirškite, kad bet kokias žoleles maistui reikia rinkti kuo toliau nuo kelių, gatvių ar kitokių užterštų vietų.

Dilgėlių sriuba

Reikės:

1–2 bulvių,

1 morkos,

1 svogūno galvutės,

200 g šviežių dilgėlių lapelių,

pagal skonį rūkyto kumpio,

druskos,

maltų pipirų,

kelių laurų lapų,

šviežių krapų,

1 žalio kiaušinio,

mėgstamo sultinio,

vandens.

Gaminimas. Dilgėles užpilkite verdančiu vandeniu ir palaikykite iki 5 min. Į verdantį vandenį sudėkite kubeliais supjaustytą rūkytą kumpį ir virkite. Vėliau sudėkite kubeliais supjaustytas bulves, svogūną, ir sutarkuotą morką. Pagardinkite sultinio kubeliu arba iš anksto išvirtu sultiniu. Galiausiai sudėkite nuplikytus dilgėlių lapelius ir dar šiek tiek pavirkite. Atskirame inde išplakite žalią kiaušinį. Į plakinį maža srovele pilkite šiek tiek sriubos ir išmaišykite. Šią masę maišydami supilkite į sriubą. Paskaninkite druska, pipirais, laurų lapais ir šviežiais smulkintais krapais. Skanaus!

Kiaulpienių salotos

Vienai porcijai reikės:

150 g jaunų kiaulpienių lapų,

50 g svogūnų laiškų,

10 g šviežių krapų lapelių,

10 g šviežių petražolių lapelių,

5 g šalto spaudimo aliejaus,

5 g citrinų sulčių,

0,5 g druskos.

Gaminimas. Kiaulpienių lapelius 30 min. pamerkite į šaltą vandenį. Tada išgriebkite, nuvarvinkite ir supjaustykite. Petražolių lapelius ir svogūnų laiškus susmulkinkite ir sumaišykite su kiaulpienių lapais. Supilkite citrinų sultis, įberkite druskos, išmaišykite. Apšlakstykite aliejumi, užberkite smulkintų krapų.

Kokteilis su ridikėlių ir dilgėlių lapais

Reikės:

1 kriaušės,

1 saujos ridikėlių lapų,

dilgėlių lapelių,

stiklinės kefyro arba pasukų.

Gaminimas. Į trintuvę sudėkite visus ingredientus ir gerai sutrinkite. Supilkite į stiklinę ir – skanaus!

Draugystės kokteilis

Reikės:

1 banano,

1 obuolio,

saujos vynuogių,

saujos garšvų ir (arba) kiaulpienių lapelių.

Gaminimas. Į plakiklį sudėkite visus ingredientus ir gerai sutrinkite. Patartina pirmiausia sudėti žalėsius, o ant viršaus – uogas ir vaisius. Jeigu norite, kokteilį galima pagardinti medumi, mirkytomis datulėmis ar razinomis. Iš pradžių įpilkite nedaug vandens, kad plakiklis galėtų suplakti viską kuo smulkiau, o paskui pilkite vandens iki norimos konsistencijos. Supilkite į stiklinę ir skanaukite!

GALERIJA

  • Kaip prisijaukinti piktžoles? <span style=color:red;>(receptai)</span>
  • Kaip prisijaukinti piktžoles? <span style=color:red;>(receptai)</span>
  • Kaip prisijaukinti piktžoles? <span style=color:red;>(receptai)</span>
  • Kaip prisijaukinti piktžoles? <span style=color:red;>(receptai)</span>
  • Kaip prisijaukinti piktžoles? <span style=color:red;>(receptai)</span>
Interneto nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS