Kaip saugiai paruošti maistą šventiniam stalui? | KaunoDiena.lt

KAIP SAUGIAI PARUOŠTI MAISTĄ ŠVENTINIAM STALUI?

  • 2

Mišrainės, tortai, pyragaičiai su kremu, pieno ir kiti gaminiai – gera terpė mikroorganizmams daugintis. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai primena, kaip saugiai ruošti stalą, kad šventinės nuotaikos nesugadintų žarnyno infekcijos.

Kad išvengtume per maistą, vandenį ir aplinką plintančių žarnyno užkrečiamųjų ligų, NVSC Kauno departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Aušra Valaikienė pataria atsižvelgti į tam tikras taisykles.

Karštuosius patiekalus pakankamai apdoroti šiluma. Karšti mėsos patiekalai turi būti gerai iškepti, ištroškinti ar išvirti.

Paruoštus vartojimui patiekalus ir termiškai neapdorotus maisto produktus laikyti saugiai. Vartoti paruoštus produktus ir produktų gamybai skirtas žaliavas būtina laikyti tinkamoje temperatūroje – šaldytuve nuo +2 iki +8 °C temperatūroje, šaldymo kameroje nuo –18 iki –24 °C temperatūroje ir visada pagal gamintojo nurodymus ženklinimo etiketėje. Užšaldytą maistą reikia atitirpinti šaldytuve, o kartą atšildžius – pakartotinai neužšaldyti. Nepalikti ant stalo greitai gendančių maisto produktų ilgiau kaip 2 valandas, o nesuvartotus laikyti šaldytuve. Paruoštus kulinarijos gaminius, mėsos, paukštienos, žuvies ir kiaušinių patiekalus, mišraines, troškinius būtina laikyti šaldytuve ir vartoti ne ilgiau kaip dvi dienas.

Termiškai neapdorotus maisto produktus, žaliavas atskirti nuo jau paruošto vartoti maisto. Termiškai neapdorotai, šviežiai mėsai, paukštienai, žuviai doroti naudoti atskiras lenteles ir peilius. Po sąlyčio su šiuo maistu juos gerai nuplauti vandeniu su indų plovikliu ir išdžiovinti. Šaldytuve jau vartoti skirti produktai neturi liestis su neapdorotais. Termiškai neapdorotą mėsą, paukštieną, žuvį laikyti apatinėje šaldytuvo lentynoje sandariai uždarytose plastikinėse dėžutėse ar įpakuotus į foliją, kad skystis ir jame esančios ligas sukeliančios bakterijos nepatektų į kitą maistą.

Užšaldytą maistą reikia atitirpinti šaldytuve, o kartą atšildžius – pakartotinai neužšaldyti.

Rinktis tik šviežius ir nesugedusius produktus. Jau perkant paruoštus maisto produktus svarbu įvertinti jų kokybę, patikrinti jų tinkamumo vartoti laiką. Taip pat labai svarbu perkant šviežią mėsą ir žuvį įvertinti jos spalvą ir kvapą. Maistui gaminti vartoti švarų geriamąjį vandenį. Gerai nuplauti po tekančiu vandeniu daržoves ir vaisius, ypač vartojamus be šiluminio apdorojimo. Prieš vartojimą džiovintus vaisius ir riešutus taip pat būtina gerai nuplauti, nes, kol šie maisto produktai patenka ant mūsų stalo, jie nukeliauja ilgą kelią: renkamas derlius, vaisiai džiovinami, pakuojami, kraunami, vežami, vėl pakuojami.

Visada laikytis maisto tvarkymo vietos higienos reikalavimų. Paruošus maistą svarbu gerai nuvalyti (dezinfekuoti) visus virtuvės paviršius ir išplauti maistui ruošti naudotus indus ir įrankius, kadangi per virtuvės inventorių, šluostes patogeniniai mikroorganizmai gali patekti į maistą. Griežtai laikytis patiekalų ruošimo technologijos, nenaudoti maisto žaliavų, kurių tinkamumo vartoti terminai pasibaigę. Greitai gendančius maisto produktus laikyti tik šaldytuve ir saugoti maistą nuo kenkėjų.

Visada laikytis asmens higienos. Ypač svarbu plauti rankas, nes taip nuplaunami mikroorganizmai, kurie patenka ant rankų nuo užterštų paviršių ar aplinkos daiktų, liečiant gyvūnus. Neplautomis rankomis liečiant burną padedama infekcijai patekti į organizmą. Gali būti užteršiamas ir jau vartojimui paruoštas maistas, todėl rankas rekomenduojama plauti prieš pradedant maistą ruošti, ruošiant, prieš jį valgant, kiekvieną kartą po sąlyčio su žalia mėsa. Plauti rankas reikia visais atvejais, kai jos yra nešvarios.

Visada stebėti savo sveikatą. Negaminti maisto, jei pasireiškė žarnyno infekcijos simptomų. Pasijustus blogai, rekomenduojama nedelsiant kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Patikrinta

Reikia ijungti tv, kur lansbergas rekauja rusai puola, mikrobai issigas ir pabegs.

Anonimas

jau prieš mėnesi televizija ragino ruošt maistą kučiom ,aišku jis jau supuvo per tiek laiko ,nevalgykit.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS