Kalėdų vaišės gali būti ir skanios, ir sveikos | KaunoDiena.lt

KALĖDŲ VAIŠĖS GALI BŪTI IR SKANIOS, IR SVEIKOS

Sertifikuota mitybos specialistė Agnė Katinauskienė – mama, žmona ir moteris, kuri ilgai ieškojo savo pašaukimo, patinkančios veiklos. Galiausiai ji pasinėrė į sveiką mitybą ir aktyvų sportą, o pasiekusi puikių rezultatų – savo žiniomis bei patirtimi ėmė dalintis su kitais.

Užkrėtė savo pavyzdžiu

Karantino metu nuotoliniu būdu pabaigusi sveikos mitybos kursus, A.Katinauskienė ir toliau nuolat atnaujina žinias, sudaro mitybos planus tiems, kurie nori pradėti sveikiau gyventi ar atsikratyti nepageidaujamų kilogramų.

Pradėjo nuo savęs – per metus numetė 15 kg, net ir pakankamai skaniai valgydama. Įgytus sveikos mitybos įpročius moteris dabar stengiasi įteigti ir kitiems. Anot jos, mūsų mityba – mūsų sveikata, todėl be galo svarbu yra subalansuotai, reguliariai, skaniai maitintis. Tik tada galėsime jaustis gerai, kai išmoksime mylėti save ir savo kūną.

"Man patinka keistis, matyti rezultatus ir skaniai valgyti, eksperimentuoti virtuvėje. Visa tai tapo mano gyvenimo dalimi, – sako Agnė. – Noriu įrodyti, kad sveika mityba yra labai įvairi ir skani, o dar ir duoda puikius rezultatus, jei tik tampa gyvenimo būdu."

Jauki bendrystė

Kalėdos – mėgstamiausia Agnės šventė. "Vaikystėje jas švęsdavome pas senelius kaime. Ramus švenčių laukimas, gražus santykis senelių šeimoje ir ramybė, kurią jie spinduliuodavo, – man maloniausias Šv. Kalėdų prisiminimas. Taip pat – Kalėdų Senelio laukimas, maisto ruošimas šventiniam stalui", – panyra į mielus prisiminimus.

Moteris stengiasi ir savo namuose sukurti tokias tradicijas, kokias paveldėjo iš senelių. Agnės sūnus Adas, kaip ir dauguma vaikų, laukia Kalėdų Senelio ir dovanų. O mamą džiugina, kad vaikas ne tik laukia švenčių, bet ir prisideda prie pasiruošimo joms.

Vertybės: Agnė įsitikinusi, kad per Kalėdas svarbiausios ne dovanos ir vaišės, o jaukus buvimas su šeima – vyru Rolandu ir sūnumi Adu.

"Aš pati neatsilieku nuo vaiko, nenustygstančio vietoje, kad tik greičiau papuošus namus ir eglutę, – šypsosi A.Katinauskienė. – Visada puošiame didelę gyvą eglutę, namus gražiname girliandomis ir kitomis dekoracijomis. O kadangi šios Kalėdos – pirmos naujuose namuose, tai labai nekantrauju juos puošti. Kalėdos man yra šeimos šventė, kuri asocijuojasi su ramybe, tradicijomis, buvimu kartu su visais prie bendro stalo. Svarbiausia per didžiąsias metų šventes, mano įsitikinimu, ne dovanos, o turėti su kuo jas praleisti, žmonės, kurie yra šalia".

Mitybos specialistė teigia Kūčių ir Kalėdų stalo neįsivaizduojanti be silkės – su morkomis, burokėliais, džiovintais baravykais, taip pat be baltos mišrainės. Saldumynai ant kalėdinių vaišių stalo taip pat būtini. Tačiau viską, ką ruošiame šventiniam stalui, galime šiek tiek patobulinti, kad maistas būtų sveikas, o ir po švenčių jaustumėmės gerai.

Padėkime skrandžiui

A.Katinauskienė žino daugelį kamuojančią problemą – o kaip po švenčių grįžti į įprastą mitybos režimą? Juk nuo didelio maisto kiekio "išsitampęs" skrandis nori dar didesnio maisto kiekio, norisi ir dažniau valgyti, o vos tik organizmas pradės valytis nuo noro saldumui – užeina nenumaldomas poreikis jį patenkinti...

Pabudus po sočių vaišių atrodo, kad nė kąsnelio negalėsi sukramtyti – toks sotumo jausmas. Vis dėlto Agnė ragina: papusryčiauti, kad ir labai lengvai – būtina. Po to planuokitės mitybą taip, kad valgytumėte kas 3–4 valandas, rinkitės kuo sveikesnį maistą, o jei norite pabaigti šventinio stalo likučius – maisto kiekį mažinkite per pusę. Kitomis dienomis šventinį maistą po truputį keiskite sveikesniu. Valgykite daug šviežių daržovių.

Noriu įrodyti, kad sveika mityba yra labai įvairi ir skani, o dar ir duoda puikius rezultatus, jei tik tampa gyvenimo būdu.

Pašnekovė primena, kad svarbu gerti kuo daugiau vandens. Vanduo greitina medžiagų apykaitą, padeda organizme greičiau pernešti maistines medžiagas, suteikia kurį laiką sotumo jausmą, valo organizmą. Taip pat reikia aktyviai pajudėti – išeikite į lauką.

Saldumo poreikį numalšinti bus sunkiau, nes nuo jo atprasti prireiks kelių dienų ar savaitės. Cukrus – kaip narkotikas, tad čia reikia kovoti su savo mintimis, kurios nori cukraus.

"Jeigu labai norisi numalšinti tą norą ir negalite kentėti, tiesiog suvalgykite mažą gabaliuką šokolado arba atsigerkite kavos su saldikliu. Po truputį, diena po dienos, tas noras dings ir galėsite grįžti į režimą", – sako mitybos specialistė.

Ji siūlo nelaukti Naujųjų, kai išsikeliame sau tikslus ir pažadame jų siekti. "Jei leisime savo organizmui pailsėti iki Naujųjų – tai bus jam tik į naudą", – ragina A.Katinauskienė ir šiuo laikotarpiu maitintis sveikiau.

Tobuli šonkauliukai Kalėdų stalui

1,5 kg kiaulienos šonkauliukų.

Marinatui:

Apie 200 ml BBQ padažo,

3 šaukštai garstyčių,

2 šaukšteliai paprikos miltelių,

2 šaukšteliai česnakinės druskos,

1 šaukštelis paprastos druskos,

2 šaukštai rudojo cukraus.

Produktus sumaišykite. Ingredientų dėkite tiek, kad pavyktų įtrinti šonkauliukus marinatu. Šonkauliukus dėkite į kepimo rankovę arba foliją. Uždenkite ir kepkite orkaitėje 2,5 val. 140 laipsnių temperatūroje. Šonkauliukai būna tobulo skonio, mėsa tiesiog plyšta nuo kaulo.

Įdaryti kiaušiniai

3 kiaušiniai,

svogūno laiškų,

50 g kalakutienos kumpio,

šaukštelis graikiško jogurto,

citrinpipirių.

Kiaušinius išvirkite, perpjaukite išilgai, išimkite trynius. Į indą sudėkite sutrintus trynius, smulkintą kumpį, svogūno laiškus, sumaišykite su jogurtu ir prieskoniais. Masę dėkite į kiaušinio baltymo "loveles".

Grūdėtos varškės salotos su lašiša

Reikės:

grūdėtos varškės,

svogūno laiškų,

krapų

sūdytos lašišos,

mažų pomidoriukų.

Viską sumaišykite. 10 minučių – ir turėsite puikias salotas šventinei vakarienei. Vienos mano mėgstamiausių!

Kukurūzų laiveliai

Kukurūzų laiveliai (mini taco tubs),

1 agurkas,

vyšniniai pomidorai,

saulėje džiovinti pomidorai,

1 kepta vištienos krūtinėlė,

fetos sūris,

Visus ingredientus susmulkinkite ir sudėkite į laivelius.

Kalėdinis pyragas

40 ml alyvuogių aliejaus,

50 g rudojo cukraus,

1 citrinos sultys ir nutarkuota žievelė,

370 g graikiško jogurto,

150 g speltos miltų,

10 g kepimo miltelių,

2 kiaušiniai,

2 kiaušinių baltymai,

270 g maskarponės sūrio,

1 buteliukas vanilės ekstrakto,

šilauogės.

Aliejų suplakite su cukrumi. Pilkite citrinos sultis, berkite žieveles, graikišką jogurtą, įmuškite 2 kiaušinius. Išplakite. Tada dėkite miltus ir kepimo miltelius. Vėl viską gerai išmaišykite. Berkite šilauoges ir pilkite vanilės ekstraktą. Sumaišykite. Į kitą dubenį dėkite maskarponę, dviejų kiaušinių baltymus ir rudąjį cukrų. Viską išmaišykite iki vientisos masės. Į kepimo indą dėkite pusę pirmosios masės su šilauogėmis. Ant viršaus dėkite sluoksnį su maskarpone. Ant viršaus – likusią masę su šilauogėmis. Kepkite 30–40 min. iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Iškepus palikite atvėsti ir papuoškite.

Apelsinų keksas

2–3 vidutiniai apelsinai,

450 g rikotos sūrio,

saldiklio pagal skonį,

1,5 šaukšto kukurūzų miltų,

1 šaukštas kokoso miltų,

1 kiaušinis,

1 šaukštelis kepimo miltelių.

Apelsinus nuplaukite, perpjaukite pusiau ir pavirkite 10–12 min. Kad geriau susismulkintų, dar pasmulkinkite peiliu ir dėkite į smulkintuvą (su žieve). Ant viršaus dėkite rikotą ir vėl suplakite. Tada kiaušinį, saldiklį ir kepimo miltelius. Dar paplakite ir pilkite į didesnį dubenį, sumaišykite su miltais. Gerai išmaišę pilkite į norimą formą ir kepkite 190 laipsnių temperatūroje 30–40 min. Puoškite ir gardinkite pagal fantaziją. Paruošimas greitas, tačiau skonis – išskirtinis.

Naminiai "Rafaello"

Sveikesnė versija, be pridėtinio cukraus, kiaušinių, miltų.

250 ml kokosų kremo,

150 g kokosų drožlių,

130 g maskarponės sūrio,

keli skonio lašiukai ar saldiklis.

Produktus gerai išmaišykite šaukštu. Leiskite šiek tiek pasrovėti. Tada formuokite rutuliukus, apvoliokite kokosų drožlėse ir dėkite į šaldymo kamerą penkiolikai minučių. Vėliau perkelkite į šaldytuvą.

Keksiukai

260 g maskarponės sūrio,

1 kiaušinis,

saldiklio pagal skonį,

1 šaukštelis vanilinio cukraus,

1 šaukštelis kepimo miltelių,

30 g kokoso miltų,

30 g kukurūzų miltų,

6 braškės.

Visus ingredientus, išskyrus braškes, sumaišykite iki vientisos masės. Braškes supjaustykite smulkiai ir įmaišykite į tešlą. Pilkite į formeles, geriausia silikonines, ir kepkite 180 laipsnių temperatūroje 20 min. Papuoškite. Aš ištirpinau 95 proc. juodo šokolado su šlakeliu kokosų pieno, užpyliau ant keksiukų viršaus ir uždėjau braškių.

GALERIJA

  • Šventiška: A.Katinauskienė visada puošia didelę gyvą eglę, o namus gražina girliandomis ir kitomis dekoracijomis.
  • Vertybės: Agnė įsitikinusi, kad per Kalėdas svarbiausios ne dovanos ir vaišės, o jaukus buvimas su šeima – vyru Rolandu ir sūnumi Adu.
  • Kalėdų vaišės gali būti ir skanios, ir sveikos
  • Kalėdų vaišės gali būti ir skanios, ir sveikos
  • Kalėdų vaišės gali būti ir skanios, ir sveikos
  • Kalėdų vaišės gali būti ir skanios, ir sveikos
  • Kalėdų vaišės gali būti ir skanios, ir sveikos
  • Kalėdų vaišės gali būti ir skanios, ir sveikos
  • Kalėdų vaišės gali būti ir skanios, ir sveikos
  • Kalėdų vaišės gali būti ir skanios, ir sveikos
A. Katinauskienės asmeninio archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS