Kulinariniai eksperimentai: stebinantys vasaros įkvėpimai Pereiti į pagrindinį turinį

Kulinariniai eksperimentai: stebinantys vasaros įkvėpimai

2025-06-08 23:00
Parengta pagal pranešimus spaudai

Vasarą mūsų virtuvė kraustosi į terasas ir kiemus, o lėkštėse atsiranda naujos spalvos ir nauji skoniai. Taigi, leiskimės į vasariškų atradimų kelionę, kurioje lydintys kulinarijos meistrai drąsina improvizuoti ir patys siūlo netikėčiausių patiekalų.

Lyg saldainis ant pagaliuko

Ieškantiems naujų idėjų, kaip paruošti vištienos blauzdeles, kulinarė Elvyra Semaška siūlo išbandyti receptą, ypač tinkantį grilio vakarėliui.

„Vištienos „ledinukai“ tokį pavadinimą gavo dėl to, kaip patiekalas atrodo. Skani mėsytė lieka pūpsoti ant kaulo, bet pašalinamos odelės ir kremzlės. Tuomet blauzdelės atrodo lyg saldainis ant pagaliuko – žaisminga ir originalu. Šitaip patiekus labai patogu ir valgyti – nebūtinos net atskiros lėkštės ir įrankiai gausiam vakarėliui, galima valgyti ne prie stalo. Paėmus blauzdelę už „pagaliuko“, galima ją tiesiog pamerkti į mėgstamą padažą ir mėgautis“, – pasakoja „Iki“ kulinarijos šefė.

Vištienos „ledinukams“ galite naudoti kokį tik norite marinatą – BBQ, su medumi, garstyčiomis, kario prieskoniais, saldžiarūgštį, su aštriais meksikietiškais prieskoniais, pirktiniu prieskonių mišiniu ar gaiviomis žolelėmis. Kulinarijos šefė siūlo išbandyti ir įkvėptą Azijos skonių, kurie primins artėjančias atostogas.

Šaltibarščių gerbėjams

Tinklaraščio „Cukrinis avinėlis“ autorė Berta Garuckė kviečia kulinariniam eksperimentui, kuris tikrai nepaliks abejingų, – ji iškepė šaltibarščių blynus.

Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti netikėta ar net keista, tačiau rezultatas – stulbinantis: ryškūs, rožiniai, purūs ir gaivūs blynai, kurių skonis ir išvaizda nustebins net didžiausius šaltibarščių tradicijų šalininkus.

Šaltibarščiai – ne šiaip sriuba, o platus skonių laukas, kuriame galima drąsiai kurti, žaisti ir atrasti netikėtus derinius, sako pašnekovė. Tai vienas universaliausių ir įdomiausių lietuviškos virtuvės patiekalų, o šaltibarščių blynai – puikus to įrodymas.

Šaltibarščiai – B. Garuckės šeimos tradicija, nuo pat vaikystės kvepianti vasara, močiutės kiemu ir mamos virtuve. Močiutė esą visuomet pati virdavo burokėlius, tarkuodavo juos rankomis ir dėdavo tiek, kad šaltibarščiai būtų ryškiai rožiniai. Vėliau šią tradiciją perėmė tinklaraštininkės mama, o dabar šį skonio paveldą tęsia ji pati, gamindama šaltibarščius savo šeimai ir kiekviename šaukšte atrasdama prisiminimus.

B. Garuckė yra ragavusi ne vieną šaltibarščių variaciją – kiekviena jų išsiskyrė savitu skoniu ir netikėtomis detalėmis, tačiau pati tinklaraštininkė labiausiai vertina klasikinius šaltibarščius.

Kokia vasara be ledų?!

Kiek žmonių – tiek ir nuomonių, kokie ledai patinka labiausiai: ant pagaliuko, vafliniame puodelyje, o gal visa dėžutė, kad su ja viena pavyktų nudžiuginti visą šeimą ar būrį svečių. Vieniems norisi vanilinių, kitiems – šokoladinių, tretiems – braškinių. Nors ir turime savo favoritus, vis tiek ieškome naujovių.

Konditeris Thierry Lauvray siūlo derinti ledus su šviežiais vaisiais, riešutais, šokoladu, netgi kepiniais, taip sukuriant naujus desertus. Ir, žinoma, primena klasiką – ledus su obuolių pyragu.

Smaguriaujant ledais, visada tiks naminė šalta kava, pavyzdžiui, itališkas „affogato“, graikiška „frappe“ ar amerikietiškas kokteilis. Bet tai dar ne viskas – galima ruošti ledų „sumuštinius“ su sausainiais arba kruasanais ir net... juos kepti!

„Kepti ledai – tai originalus desertas, kuris populiariausias Kinijoje ir Meksikoje. Šalti ledai apgaubiami traškia plutele ir iškepami – kontrastas būna tikra dovana pojūčiams. Toks desertas puikiai tiks ir neįpareigojantiems vakarėliams namuose, ir elegantiškoms šventėms. O jeigu nenorite jų kepti aliejuje – yra ir mažiau kaloringas, bet lygiai toks pat skanus variantas“, – pasakoja „Iki“ konditeris.


Vištienos „ledinukai“ grilyje

12 vištienos blauzdelių,

3 šaukštai Dižono garstyčių,

1 šaukštelis aliejaus,

2 šaukštai sojų padažo,

druskos,

pipirų,

sezamo sėklų.

Paruoškite vištienos blauzdeles – sukurkite „ledinukų“ efektą. Apipjaukite kaulą ten, kur mėsa susiaurėja. Nuo apatinės blauzdelės dalies nulupkite odelę, nuo kaulo pašalinkite mėsos likučius ir kremzles. Sumaišykite garstyčias, aliejų ir sojų padažą, šiuo marinatu aptepkite blauzdeles ir palikite marinuotis bent pusvalandį. Prieš kepant ant grotelių, blauzdeles pagardinkite druska ir pipirais. Paruoškite grilį netiesioginiam kepimui ir įkaitinkite jį iki 180–200 °C. Sudėkite vištienos „ledinukus“ į netiesioginio kepimo zoną ir kepkite apie 40–50 minučių, priklausomai nuo blauzdelių dydžio. Prieš baigiant kepti, dar kartą aptepkite blauzdeles marinatu ir pabarstykite sezamo sėklomis. Baikite kepti ir patiekite su mėgstamu padažu, šviežiomis salotomis ar kitu mėgstamu garnyru.

 

Šaltibarščių blynai

120 g „Malsenos“ kvietinių miltų,

200 ml kefyro,

1 virtas burokėlis,

1 kiaušinis,

1 šaukštelis kepimo miltelių,

1 šaukštelis cukraus,

1 šaukštelis druskos,

1 saujelė smulkintų šviežių krapų,

šlakelis citrinos sulčių,

aliejaus kepimui.

Kefyrą sumaišykite su smulkiai sutarkuotu burokėliu ir citrinos sultimis ir palikite kelioms minutėms pastovėti. Įmuškite kiaušinį, įberkite cukraus, druskos ir smulkintų krapų. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, suberkite į paruoštą kefyro, burokėlių ir prieskonių mišinį ir pamažu išmaišykite iki vientisos tirštos masės. Naudodami šiek tiek aliejaus, keptuvėje blynus kepkite iš abiejų pusių, kol jie šiek tiek apskrus.

 

Kepti ledai

1 l mėgstamų ledų,

120 g kukurūzų dribsnių,

1 šaukštas cinamono,

2 kiaušiniai,

1 šaukštas pieno,

aliejaus arba sviesto,

plaktos grietinėlės,

šviežių braškių.

Ledus padalykite į 6–8 porcijas ir išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Dėkite į šaldiklį bent valandai. Per tą laiką gerai sutrinkite kukurūzų dribsnius, suberkite į negilų dubenį, įberkite cinamono, išmaišykite. Jeigu mėgstate, galite įberti ir kokoso drožlių, įlašinti vanilės ekstrakto. Jeigu kepsite aliejuje, kitame dubenyje išplakite kiaušinius su pienu. Išimkite ledus iš šaldiklio ir kiekvieną porciją gerai apspauskite kukurūzų dribsnių mišiniu, suformuodami rutuliukus. Rutuliukus apvoliokite kiaušinių plakinyje, tuomet dar kartą – kukurūzų dribsniuose. Padarykite kuo storesnį sluoksnį, kad ledai kepant neišbėgtų. Dėkite vėl ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kelioms valandoms grąžinkite į šaldiklį. Geriausia – visai nakčiai. Gerai įkaitinkite pakankamą kiekį aliejaus ir atsargiai į jį sudėkite šaldytus ledų rutuliukus. Kepkite 8–10 sekundžių, tada apverskite ir kepkite dar 5–8 sekundes. Iškeptus ledus sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai, ir patiekite. Jeigu nenorite kepti aliejuje, į kukurūzų ir cinamono mišinį įpilkite šiek tiek ištirpinto sviesto ir kelias minutes pakaitinkite keptuvėje, kol jis taps auksinės spalvos ir kvapnus, tuomet sudėkite į negilų dubenį ir palikite atvėsti. Iš ledų suformuokite rutuliukus ir juos gerai ir gausiai apvoliokite dribsnių mišinyje, tada sudėkite atgal ant kepimo skardos ir grąžinkite į šaldiklį 10–15 minučių. Patiekite su plakta grietinėle ir šviežiomis braškėmis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra