Lietuviai – vis išrankesni konditerijai: du sveikesnių pyragų receptai | KaunoDiena.lt

LIETUVIAI – VIS IŠRANKESNI KONDITERIJAI: DU SVEIKESNIŲ PYRAGŲ RECEPTAI

  • 0

Pyragai neabejotinai yra vieni populiariausių gardumynų pasaulyje – ne veltui metų kalendoriuje jiems dedikuota atskira diena.

Lapkričio 6-ąją minima Pyragų diena yra puiki proga ne tik pasimėgauti šiais skanėstais, bet ir patiems namuose išmėginti savo konditerinius gebėjimus.

Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ komercijos vadovė Vilma Drulienė sako, kad lietuviai iš tiesų mėgsta pasilepinti ne tik parduotuvėse pagaminta konditerija – vis dažniau pyragus ir kitus kepinius gamina namuose. Be to, tai darydami pirkėjai stengiasi rinktis ne tik įprastus kviečių ar rugių, bet ir kitų grūdų miltus.

„Pyragai ir kiti konditerijos gaminiai ant lietuvių stalo yra pakankamai dažnas svečias – ypač švenčių metu. Konditerijos gaminių populiarumas nemenksta, tačiau gyventojai jiems tampa išrankesni. Kai kurių mūsų parduotuvėse gaminamų konditerijos gaminių pardavimai šiemet sausio – spalio mėnesiais, lyginant su tuo pačių laikotarpiu pernai, gan ženkliai augo. Pavyzdžiui, plokštainio su vyšnių įdaru pardavimai augo dvigubai, griliažinio plokštainio 74 proc., o itališko tiramisu deserto – 52 proc.“, – sako V. Drulienė.

Jos teigimu, rinkdamiesi pyragus ir kitus desertus pirkėjai vis labiau domisi jų sudėtimi bei ingredientais, ieško naujovių. 

Anot V. Drulienės eksperimentuodami virtuvėje patys lietuviai taip pat vis didesnį dėmesį skiria produktų maistinei vertei. Dėl to pastaraisiais metais į viršų šoktelėjo pilno grūdo, grikių, speltų, migdolų ir kitų mažiau įprastų miltų pardavimai.

„Maximos“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas sako, kad pilno grūdo miltuose yra išsaugoma gerokai daugiau maistingųjų medžiagų nei nuvalytų grūdų miltuose. Pavyzdžiui, pilno grūdo grikių miltai yra geras baltymų šaltinis. Juose taip pat daug aminorūgščių ir B grupės vitaminų, kurie stiprina kraujagysles. Pilno grūdo grikių miltuose nėra glitimo, jie pasižymi didele mineralų ir antioksidantų koncentracija. Šie miltai padeda reguliuoti cukraus kiekį organizme ir gerina širdies veiklą.

Tuo metu speltų – senovinės kviečių veislės – miltuose yra daug magnio, kalio, geležies, cinko, magnio ir B grupės vitaminų. Nors speltų miltai pasižymi netgi didesniu glitimo kiekiu nei įprasti miltai, tačiau dėl kitokios šių grūdų struktūros jis neturi alergizuojančio poveikio.

A. Polenino teigimu, visi šie miltai gali būti naudojami pyragų kepimui ir pateikia tokių gardėsių receptų pavyzdžių.

Pyragų dienos receptai su skirtingų rūšių miltais

Grikių miltų obuolių pyragas

Prireiks:

300 g pjaustytų obuolių ( 4-5 vidutiniai obuoliai)

3½ šaukštelių cinamono

250 g grikių miltų

1½ šaukštelio kepimo miltelių

½ šaukštelio druskos

6 šaukštų sviesto

1 puodelio paprasto graikiško jogurto

110 g medaus

½ šaukštelio skystos stevijos (arba ½ puodelio daugiau medaus)

2 kiaušinių

1 valgomojo šaukšto vanilės ekstrakto

2 šaukštų rudojo cukraus

Paruošimas. Įkaitinkite orkaitę iki 175ºC. Apskritą formą išklokite pergamento popieriumi (arba riebalais). Į didelį dubenį sudėkite pjaustytus obuolius ir 2 šaukštelius cinamono. Kitame vidutinio dydžio dubenyje sumaišykite grikių miltus, 1 šaukštelį cinamono, kepimo miltelius ir druską.

Atskirame dubenyje iki purios masės suplakite sviestą. Įpilkite jogurto ir plakite, kol gerai susimaišys. Įdėkite medaus, skystos stevijos, įmuškite kiaušinius ir įpilkite vanilės – maišykite viską iki vientisos masės. Po truputį suberkite miltų mišinį. Tuomet šią masę supilkite į dubenį su pjaustytais obuoliais.

Sumaišykite rudąjį cukrų ir ½ šaukštelio cinamono nedideliame dubenyje pyrago viršui papuošti.

Pilkite tešlą į paruoštą pyrago formą, išlyginkite mentele. Tolygiai pabarstykite cinamono cukraus mišinį ant viršaus. Kepkite 175ºC temperatūroje apie 1 valandą. Prieš išimdami leiskite atvėsti apie 10 minučių. Skanaus!

Morkų ir speltų miltų pyragas

Prireiks:

260 g speltų miltų

100 g rudojo cukraus

2 šaukštelių malto cinamono

½ šaukštelio malto imbiero

½ šaukštelio maltų pipirų

½ šaukštelio malto muskato riešuto

1 šaukštelio kepimo sodos

¼ šaukštelio druskos

300 g alyvuogių aliejaus

3 didelių kiaušinių

600 g smulkiai tarkuotos morkos

Kremui:

500 g rikotos sūrio

40 g paprasto graikiško jogurto

3 šaukštų klevų sirupo

1 šaukštelio vanilės ekstrakto

Paruošimas. Įkaitinkite orkaitę iki 180ºC. Riebalais padenkite pyrago kepimo formą. Dideliame dubenyje išmaišykite sausus ingredientus, išskyrus morkas. Atskirame mažame dubenyje lengvai išplakite aliejų ir kiaušinius. Skystą mišinį įpilkite į sausus ingredientus ir plakite, kol susimaišys. Suberkite tarkuotas morkas ir išmaišykite. Supilkite tešlą į paruoštą pyrago keptuvę.

Kepkite 35–45 minutes arba tol, kol į centrą įkištas dantų krapštukas ištraukus pasirodys švarus. Palikite pyragą 10 minučių atvėsti.

Nedideliame dubenyje išplakite kremui skirtus ingredientus, kol jie visiškai susimaišys. Gautu glaistu ištepkite atvėsusio pyrago viršų. Patiekite ir ragaukite!

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS