Maisto gaminimas – būdas atsipalaiduoti, nusiraminti, kurti | KaunoDiena.lt

MAISTO GAMINIMAS – BŪDAS ATSIPALAIDUOTI, NUSIRAMINTI, KURTI

Nors Dalios Raimondos Mačenskienės profesija neturi nieko bendra su maistu, o gaminti ji išmoko ištekėjusi, dabar maisto ruošimas yra pagrindinis kaunietės pomėgis. Savo patirtimi ir patikrintais receptais ji dalijasi tinklaraštyje „Gera virtuvė“, o prieš keletą metų parašė ir „Didžiąją konservavimo knygą“.

Sukiotis virtuvėje – pomėgis

D. R. Mačenskienė pasakoja, kad vaikystėje buvo labai nevalgus vaikas, tad mama vis stengdavosi pagaminti kažką įmantriau, skaniau, kad tik dukra valgytų. Maistu šeimoje rūpinosi mama, bet ir tėvelis, kuris mokėjo dirbti visus darbus, turėjo kelis savo firminius patiekalus. Tikriausiai iš mamos pašnekovė ir perėmė maisto ruošimo meną.

„Gaminti pradėjau tik ištekėjusi, kai ir toliau norėjau skaniai valgyti, – pasakoja pašnekovė. – Iki to laiko mano pasireiškimai virtuvėje buvo labai reti, tad į virtuvės pasaulį įžengiau visiškai žalia, turėdama tik tėvų perduotą skonio pojūtį ir dvi valgių ruošimo knygas. Vadovaudamasi tomis tikrai geromis receptų knygomis pradėjau savo pirmuosius žingsnius virtuvėje.“

Dalia Raimonda Mačenskienė./ Nuotr. iš asmeninio archyvo.

D. R. Mačenskienės profesija ir darbas neturi nieko bendra su maisto gamyba – maisto ruošimas yra pagrindinis jos pomėgis. „Virtuvėje atsipalaiduoju, nusiraminu, kuriu, – sako moteris. – Jei nepatiktų gaminti, tikriausiai to ir nedaryčiau arba į virtuvės meną nelįsčiau taip giliai.“

Į virtuvės pasaulį įžengiau visiškai žalia, turėdama tik tėvų perduotą skonio pojūtį ir dvi valgių ruošimo knygas.

Dažniausiai ji gamina klasikinės virtuvės patiekalus – tiek lietuviškos, tiek kitų šalių. Tai populiariausi patiekalai, kurie plačiai pasklidę ir gerai žinomi visame pasaulyje.

Svečiose šalyse ragautą patiekalą, jei jis patiko, D. R. Mačenskienė stengiasi pati atkartoti arba ieško informacijos internete. Būna ir taip, kad tenka išbandyti kelis receptus, kol randa būtent tą, kuris atitinka ragautą patiekalą.

Įkvėpimo pagauta, sako kartais pradedanti kurti pati – juk yra begalė klasikinių skonių, kuriuos derinant tarpusavyje kuriami nauji receptai. „Turiu knygą „Skonių enciklopedija“, kurioje nurodyta, kurie maisto produktai ir prieskoniai dera tarpusavyje. Kurdama naujus derinius vadovaujuosi šia enciklopedija ir visada pasitikrinu, ar teisingu keliu einu derindama skirtingus produktus“, – pasakoja D. R. Mačenskienė.

Ir gamina, ir dalijasi

Nors savo virtuvėje sukasi jau 40 metų, apie maistą moteris pradėjo rašyti tik prieš 12 metų, kai iš draugų ar giminaičių sulaukė vis daugiau prašymų pasidalyti receptais.

Tuomet pradėtas rašyti tinklaraštis „Gera virtuvė“ buvo puiki receptų užrašų knygutė ne tik jai pačiai, bet ir pažįstamiems. Ten atsiranda tik šeimos ir artimiausių draugų išragautų patiekalų receptai, pagal kuriuos buvo gaminta ne vieną kartą.

D. R. Mačenskienės Kalėdų dovanos – jos užkonservuotos gėrybės – tapo paskata rimčiau užsiimti konservavimu. „Kažkada nuotrauką su keliasdešimt indelių, surikiuotų rūsyje, įkėliau į feisbuką. Tada sulaukiau ne tik daugybės komentarų, kad mano draugams pasisekė su dovanomis, bet ir pasiūlymo parašyti knygą apie atsargas žiemai ir konservavimą.“

Taip 2016 m. gimė D. R. Mačenskienės „Didžioji konservavimo knyga“. Nors intensyvus knygos rašymas ir konservavimas užtruko nuo pavasario iki rudens, tai buvo labai smagus procesas. Autorė dar ir dabar sulaukia klausimų, kada bus kita jos receptų knyga.

„Nežinau, gal kažkada bus. Tačiau žinau, kad saldumynų joje bus mažiausiai. Tik pastaruoju metu saldumynams pradedu skirti šiek tiek daugiau dėmesio ir laiko“, – sako pašnekovė.


Silkė su kariu

4–5 silkių filė (geriausiai šiam receptui tiktų silkės su galvomis),

1 svogūnas,

1 šaukštelis kario,

3 šaukštai grietinės,

3 šaukštai majonezo,

ryšelis laiškinių česnakų,

kepintų svogūnų dribsnių (parduodami prieskonių parduotuvėse).

Marinatui:

50 ml 9 proc. acto,

100 g cukraus,

150 ml vandens,

5 gvazdikėliai,

5 kvepiantys pipirai,

1 lauro lapas,

1 svogūnas.

Marinatą virkite, kol ištirps cukrus. Tuomet suberkite plonai plunksnelėmis supjaustytą svogūną ir iškart nukelkite puodą nuo ugnies. Atvėsinkite. Supjaustytas 1–1,5 cm gabaliukais silkes sudėkite į atvėsusį marinatą ir palikite parai pasimarinuoti šaltai. Po paros smulkiai supjaustykite svogūną ir jį pakepkite aliejuje, kol pradės gelsti. Įberkite kario ir atvėsinkite. Į indą sudėkite grietinę, majonezą, kepintus svogūnus ir smulkiai supjaustytą laiškinį česnaką. Viską gerai išmaišykite.

Išimkite silkės gabaliukus iš marinato ir sudėję juos į kario padažą atsargiai išmaišykite. Ant viršaus užberkite truputį laiškinio česnako ir svogūnų dribsnių.

Daržovių salotos

(Tinka prie kiaulienos ar grilyje keptos paukštienos)

0,5 nedidelio žiedinio kopūsto,

1 šaukštelis maltos paprikos,

1 šaukštelis maltos kalendros,

1 raudona paprika,

2 morkos,

3 trumpavaisiai agurkai,

3 skiltelės česnako,

žalumynų (svogūnų laiškų, petražolių, kalendrų).

Marinatui:

1 šaukštas vyno acto ar citrinų sulčių,

2–3 šaukštai augalinio aliejaus,

druskos.

Žiedinį kopūstą suskirstykite nedideliais žiedynais ir sumetę į verdantį vandenį, į kurį įberta 1 šaukštelis cukraus ir 1 šaukštelis druskos, apvirkite keletą minučių. Kopūstas turi išlikti traškus. (Kartais žiedinio kopūsto neapverdu.) Apvirtus žiedinius kopūstus sudėkite į indą. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir į jį suberkite maltą papriką ir kalendrą. Trumpai pakaitinkite ir viską užpilkite ant apvirtų žiedinių kopūstų. Visas likusias daržoves supjaustykite šiaudeliais ir išspaudę česnakus sudėkite į indą su kopūstais. Pasigaminkite marinatą, užpilkite juo daržoves ir palikite 1–2 val. pastovėti. Prieš pateikiant užberkite smulkiai supjaustytų žalumynų.

Lietiniai su bulvių košės įdaru

Šie lietiniai man skaniausi su iki geltonumo kepintais svogūnais ir traškia šonine, o mano vyrui – su grietinės ir raudonųjų ikrų padažu. Jums teks patiems apsispręsti, kaip jums skaniau.

3 dideli kiaušiniai,

0,5 l pieno,

150 g miltų,

1 šaukštelis cukraus,

druskos,

lydyto sviesto ar aliejaus blynams kepti.

Įdarui:

2 saujos bulvių košės,

1–2 kiaušiniai,

druskos.

Padažui:

šaltai rūkytos šoninės,

1 svogūnas.

Arba:

riebios grietinės,

raudonųjų ikrų.

Iš minėtų ingredientų susimaišykite tešlą ir iškepkite lietinius – turėtų išeiti devyni. Į vakarykštę bulvių košę įmaišykite suplaktą su druska kiaušinį. Dėkite įdaro ant lietinio ir jį susukite. Gerai apkepkite keptuvėje iš abiejų pusių. Jei blynelių ruošite daug, galite juos kepti orkaitėje įtiesę kepimo popierių ir įbėrę lydyto sviesto gabaliukų. Kepant orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C, vieną kartą blynelius reikia apversti.

Kol blyneliai kepa, kitoje keptuvėje pakepinkite šoninės juosteles. Kai jos gerai apkeps, sudėkite į lėkštę. Į keptuvę įdėkite sviesto ir gerai (iki geltonumo) pakepkite plunksnelėmis pjaustytus svogūnus. Patiekite su keptais lietiniais. Kitas variantas: grietinę ištirpinkite nedideliame puode ir supilkite į padažinę. Į ją įdėkite kelis šaukštelius raudonųjų ikrų ir gerai išmaišykite.

Pupelių sriuba

600 ml mėsos sultinio,

1 vidutinė bulvė,

0,5 morkos,

1 saliero stiebas,

1–2 pomidorai (gali būti konservuoti),

0,5 skardinės virtų baltų konservuotų pupelių,

3 rūkytos šoninės juostelės,

0,5 svogūno,

1–2 skiltelės česnako,

alyvuogių aliejaus,

kmynų, pipirų, druskos.

Storadugniame puode ar keptuvėje pakepinkite smulkiai supjaustytą šoninę, sudėkite smulkintą svogūną ir česnaką. Kai jie taps skaidrūs, sudėkite šiaudeliais pjaustytas morkas ir smulkiai supjaustytą saliero stiebą, dar pakepinkite. Supilkite sultinį, jei viską kepėte puode. Jei keptuvėje – supilkite viską į verdantį sultinį. Sudėkite kubeliais pjaustytas bulves. Virkite ant vidutinės kaitros. Kai daržovės bus minkštos, sudėkite smulkiai supjaustytą pomidorą ir virtas pupeles. Suberkite kmynus, pipirus, jei reikia, įberkite druskos. Pavirkite dar kelias minutes ir leiskite sriubai bent 10 min. ramiai pastovėti.

Vištiena, kepta su mandarinais ir česnakais

4 vištos šlaunelės arba 10 blauzdelių,

6 mandarinai arba klementinai,

1 česnako galvutė,

6 šakelės šviežių čiobrelių,

pipirų,

druskos,

alyvuogių aliejaus,

150 ml paukštienos sultinio arba verdančio vandens.

Vištieną apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir išmaišykite, kad aliejus pasiskirstytų ant visos mėsos. Įkaitinkite keptuvę, tinkančią naudoti orkaitėje. Įpilkite šaukštą aliejaus ir įdėkite vištieną. Apkepkite po 5 min. kiekvieną pusę. Mandarinus perpjaukite per pusę horizontaliai. Iš trijų mandarinų išspauskite sultis ir supilkite į keptuvę. Suberkite dviejų šviežių čiobrelių šakelių lapus, žiupsnelį druskos ir pipirų. Perpjaukite česnako galvutę per pusę horizontaliai. Aptepkite aliejumi nupjautas puses ir sudėkite į keptuvę. Supilkite sultinį ar verdantį vandenį. Likusius mandarinus ir taip pat sudėkite į keptuvę. Kepkite ant vidutinės kaitros apie 10 min. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Įdėkite keptuvę į orkaitę ir kepkite 30 min. Kepant orkaitėje vištieną apliekite sultiniu bent du kartus. Vėliau orkaitėje temperatūrą padidinkite iki 200  °C ir kepkite dar 6–10 min. Įdėjus į orkaitę galima uždengti dangčiu arba aliuminio folija. Baigiant kepti, kai temperatūrą padidinote iki 200 °C, dangtį nuimkite, kad vištiena apskrustų. Prieš patiekdami pabarstykite likusiais šviežiais čiobreliais.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

yja

nieko nežinomo, o pridėjus truputį fantazijos visuomet gali sukurt kažką savito

Anonimas

Saunuole, aciu uz receptus. Tik nesupratau ,kam tiek ilgai kepti vistiena,Bet butinai isbandysiu.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS