Maisto gaminimo gudrybės, naudingos piniginei, laikui ir sveikatai | KaunoDiena.lt

MAISTO GAMINIMO GUDRYBĖS, NAUDINGOS PINIGINEI, LAIKUI IR SVEIKATAI

  • 4

Norint pagaminti gardų ir sotų patiekalą nebūtinas ilgas ingredientų sąrašas. Kaip pagaminti pietus ar vakarienę vos iš kelių produktų, idėjų niekada nepristinga socialiniame tinkle „Instagram“ populiaraus tinklaraščio „5 produktai“ autorė Roma Labžentė.

Kuo įmantresnis patiekalas, tuo ilgesnis ingredientų sąrašas recepte, o išlaidos – didesnės. Pasak maisto tinklaraščio autorės, sukurti ir pritaikyti receptus mažam skaičiui produktų – nelengva užduotis, tačiau tikrai įmanoma.

„Kuo mažiau ingredientų, tuo pigesnis patiekalas, tad paprastesni receptai tikrai gali padėti sutaupyti. Tačiau norisi priminti, kad penki produktai gali būti puikus patiekalo pagrindas, iš kurių pagamintas maistas išeina tikrai gardus, bet jei norisi papildomų skonių, aromatų ir jų variacijų, ingredientų galima pridėti ir daugiau“, – sako tinklaraštininkė.

R.Labžentė pastebi, kad vos iš kelių ingredientų pagaminti patiekalai aktualūs dėl įvairių priežasčių: „Svarbu ne tik taupumas. Šiais laikais esame įsisukę į savo rutiną ir vos randame laiko poilsiui, tad, nenorint atsisakyti naminio maisto, patys paklausiausi yra greitai pagaminami, lengvi receptai. Tai žmones ir patraukia.“

Paklausta, kokiomis gudrybėmis vadovaujasi norėdama ne tik skaniai valgyti, bet ir sutaupyti laiko ir pinigų, R.Labžentė dalijasi esminiais principais.

• Atkreipkite dėmesį į sezoninius produktus, o brangius ingredientus įsigykite sulaukę nuolaidų. „Sezoninis maistas ir pigesnis, ir maistingesnis. Šiuo metu parduotuvėse karaliauja lietuviškos daržovės – kopūstai ir morkos, kurie puikiai tinka ruošiant salotas, troškinius, balandėlius. Moliūgas – idealus pasirinkimas troškiniams, sriuboms, blynams ir net pyragams. Žinoma, kaip be lietuviškiausių daržovių – bulvių, su kuriomis galima pasigaminti daugybę skirtingų patiekalų. Šie produktai daug nekainuoja, o brangesnius ingredientus rinkitės sekdami akcijas, pvz., ieškodami prekių su nuolaida specialioje „Barboros“ akcijų skiltyje“, – atkreipia dėmesį tinklaraštininkė.

• Suplanuokite bent keleto dienų arba savaitės meniu, atsižvelgdami į jau turimus produktus. „Visada susiplanuoju meniu ir, taupydama laiką, visus patiekalus gaminu dviem kartams – kad užtektų vakarienei ir kitos dienos pietums. Man labiausiai pasiteisinusi planavimo sistema – pirmiausia patikrinti, kas slepiasi šaldytuve ir spintelėse. Pasitikrinę, ką turite, neužsisakysite nereikalingų produktų, – taip ne tik sutaupysite, bet ir tausosite maistą“, – teigia R.Labžentė.

Apžiūrėjusi turimus produktus, tinklaraštininkė sako gerai pagalvojanti, ar iš jų pavyks kažką pagaminti. „Jei spintelėje yra avižinių dribsnių, vadinasi, galiu nors vieną rytą pusryčiams valgyti avižinę košę. Radau makaronų? Pagalvoju, su kuo norėčiau juos valgyti, kad pirktus ingredientus suvartočiau iki galo, o jeigu jų liks – ką papildomai iš jų galima pasigaminti. Ir tik susirašiusi tikslų produktų sąrašą keliauju apsipirkti. Maisto planavimas ne tik sutaupo laiko, nes nebereikia sukti galvos, ką čia suvalgius, bet ir padeda nešvaistyti maisto“, – patirtimi dalijasi R.Labžentė.

• Turėkite keletą pagrindinių universalių produktų – juos papildę skirtingais ingredientais, galėsite pasigaminti įvairių patiekalų. „Kiekvienam šie keli produktai, ko gero, būtų skirtingi, tai individualu. Man svarbiausia virtuvėje turėti duonos, vištienos, graikiško jogurto, avižinių dribsnių ir kiaušinių. Nors produktai atrodo skirtingi, jie tarsi pagrindas, o įtraukus keletą papildomų ingredientų, badauti jau nereikės“, – sako R.Labžentė ir dalijasi kelių paprastų patiekalų idėjomis.


Kepta avižinė košė

(2 dubenėliams)

2 bananai,

2 kiaušiniai,

100 g greitai paruošiamų dribsnių,

2 šaukštai medaus ar kitokio sirupo,

1 šaukštelis kepimo miltelių,

sviesto kepimo formelėms patepti.

Pagardų (cinamono, obuolių, riešutų ar šokolado gabaliukų).

Visus ingredientus sumeskite į maisto smulkintuvą ir suplakite iki vientisos masės. Palikite pastovėti 10 minučių, kol dribsniai išbrinks. Kepimo formelių kraštus ištepkite sviestu, sudėkite masę, pagardinkite norimais priedais ir dėkite į 185 °C orkaitę. Kepimo laikas priklauso nuo indelių dydžio. Mažuose indeliuose košė iškeps per 15 minučių.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

argi čia maistas?

ar tokio galima pavalgyt? neverta net orkatės jungt

užuojauta Tomui

labai matosi kad keptuve buvai mušamas

myliu tokias mergytes

kurios moteriškos ir moka skaniai gaminti
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS