Nepražiopsokime bruknių sezono! Pereiti į pagrindinį turinį

Nepražiopsokime bruknių sezono!

2009-08-29 23:59

Rudeniop miškuose sunokstančios bruknės – ne tik daili, bet ir be galo universali uoga. Šios raudonos uogos tinka ir prie mėsos, ir desertui, ir kaip vaistas.

Jau keletą savaičių bruknės raudonuoja pakelėse miško gardumynais prekiaujančių žmonių krepšiuose. Litrą bruknių pas prekiautojus galima įsigyti maždaug už 6 litus. Tačiau jei turite sodybą kaime, o aplink gyvena draugiškai nusiteikę vietiniai, už tokią kainą šių uogų galite gauti ir pusantro kilogramo.

Mėgstantys bruknes žino, kad jų panaudojimo galimybių yra begalės, bet prieš virdami uogienes (labai skanu maišytos su obuoliais ar kriaušėmis) ar kišdami į šaldiklį, būtinai pasigaminkite kokį nors desertą su bruknėmis. Pavyzdžiui, išsikepkite pyragą.

Štai vienas paprastas, bet visiškai neprastas receptas. Tokį šokoladinį pyragą su bruknėmis paruošite ir iškepsite maždaug per valandą.

Reikės:

175 g sviesto,

3 didelių kiaušinių,

300 ml (300 g) cukraus,

200 ml (140 g) miltų,

100 ml (50 g) kakavos miltelių,

žiupsnelio druskos,

stiklinės bruknių.

Paruošimas:

Ištirpinkite sviestą ir palikite jį ataušti. Tuo metu išsukite kiaušinius su cukrumi. Kitame inde sumaišykite miltus ir kakavą, įmeskite žiupsnelį druskos. Į kiaušinių ir cukraus masę supilkite sviestą, suberkite kakavos ir miltų mišinį. Viską gerai išmaišykite ir supilkite į sviestu išteptą skardą. Dabar – maloniausia dalis. Ant viršaus supilkite nuplautas ir perrinktas bruknes, jas tolygiai paskirstykite ir šaukite į įkaitintą orkaitę. Pyragą kepkite pusvalandį 175 laipsnių temperatūroje.

Rekomenduojama patiekti su vaniliniais ledais. Šokoladas, ledai ir rūgštokos bruknės – skonis tikrai vertas valandėlės darbo.


Apie bruknes

Bruknė, kaip pasakytų senoliai, ir vaistas, ir maistas. Jose randama natūralaus cukraus, pektinų, rauginių medžiagų, organinių rūgščių (citrinos ir obuolių). Uogose gausu vitaminų C, P, B grupės, karotino, geležies, kalio ir kalcio. Bruknių lapais gydomi šlapimo takų ir pūslės uždegimai.

Bruknės – gana rūgščios uogos, todėl prieš valgant jos beveik visuomet verdamos ir pasaldinamos, taip iš jų pagaminama uogienė, kompotas, sultys ar sirupas. Žalios (nevirtos) uogos taip pat dažniausiai sumaišomos su cukrumi, kuris išlaiko jų maistingąsias savybes ir skonį, netgi leidžia jas laikyti kambario temperatūroje. Taip paruoštos bruknės dažnai patiekiamos su mėsos patiekalais, kepenėlėmis.

Švedijoje ir Norvegijoje elniena tradiciškai patiekiama su bruknių padažu. Bruknių konservai čia valgomi su kotletais ir bulvėmis. Kai Švedijoje ir Rusijoje cukrus buvo prabangos prekė, bruknės buvo tiesiog dedamos į butelį vandens – taip buvo paruošiamas unikalus gėrimas, naudojamas ne tik atsigaivinti, bet ir skorbutui gydyti. Rusų liaudies medicinoje šis gėrimas buvo naudojamas kaip vaistas nuo vidurių užkietėjimo. Lenkijoje bruknės dažnai maišomos su kriaušėmis – taip pagaminamas padažas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų