„Perlų“ kruopos užmirštos nepelnytai (receptai) | KaunoDiena.lt

„PERLŲ“ KRUOPOS UŽMIRŠTOS NEPELNYTAI (RECEPTAI)

  • 4

Perlinių kruopų košės skonį tie, kas vasaras leido pionierių stovyklose, prisimena puikiai. Pervirta, gliti, neaiškaus skonio. Žodžiu, ne košė, o košmaras. Gaila, kad sovietinės valgyklos paliko tokį blogą atsiminimą apie perlines kruopas, iš kurių galima pagaminti išties puikių, o svarbiausia sveikatai naudingų patiekalų.

Kuo naudingos

Perlinės kruopos – tai nupoliruoti miežio grūdai. Dėl to kuopos ir vadinamos perlinėmis, nes nušlifuotos kaip perlai.

Perlinė košė itin naudinga. Joje daugybė aminorūgščių, pavyzdžiui, lizino, kuris skatina kolageno gamybą. Kaip žinia, šis stangrina ir jaunina odą. Be to, lizinas taip pat naudingas širdžiai, padeda organizmui kovoti su peršalimo virusais.

Perlinių kruopų košėje daugybė mikroelementų: jodo, kalcio, cinko, kalio, mangano, chormo, seleno, geležies. Taip pat gausu ir vitaminų B, A, PP, D ir E.

Šių kruopų rekomenduojama valgyti vaikams, nes jos turi medžiagų, būtinų augančiam organizmui. Be to, perlinės kruopos turi priešuždegiminį, raminamąjį, diuretinį poveikį, malšina spazmus.

Perlinės kruopos, panašiai kaip ir ryžiai bei avižos, verdamos išskiria nemažai baltymų — krakmolo gleivių, todėl labai tinkamos ruošiant gleivėtas sriubas. Tokios sriubos mažiau nei kitos skatina skrandžio sekreciją, nesuaktyvina žarnyno peristaltikos. Gleivėtos sriubos įtraukiamos į dietinį valgiaraštį, kai gydoma paūmėjusi skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligė, lėtinis pankreatitas ar kolitas. Šias ligas paprastai lydi ir žarnyno veiklos sutrikimai, kuriuos padeda įveikti perlinių kruopų sriubos.

Kaip išsirinkti

Tinkamai išsirinkti perlines kruopas nesunku, jei žinai kelis niuansus. Pirmiausia – produkto spalva. Geros kruopos yra baltai gelsvos. Svarbiausia patikrinkite, kad pakuotėje nebūtų priemaišų, nes tokių kruopų kokybė bus netinkama. Na, ir žinoma, drėgmės. Jei įsigijote perlinių kruopų ir tik tada pastebėjote, kad pakuotėje yra drėgmės, jas išmeskite, nes gaminti iš jų negalima.

Mirkyti nebūtina

Mirkyti perlinių kruopų nebūtina, tačiau šis procesas pagreitina jų gaminimą. Tiesa, ne visiems patiekalams tinka mirkytos kruopos. Pavyzdžiui, perlotto reikėtų gaminti iš nemirkytų kruopų. Virti perlines kruopas reikėtų 40-45 minutes, vandens reikia pilti tiek, kad kruopas jis apsemtų per tris pirštus.

Kuo gardinti

Virtuvės šefai tikina, kad idealiausi prieskoniai perlinėms kruopoms gardinti yra čiobrelis ir česnakas. Sūdyti kruopas reikėtų baigiant virti. Skani tiek saldi, tiek ir sūri šių kruopų košė. Tiesa, ji ne itin dera prie žuvies.


Receptai

Perlotto su avinžirniais

 

Reikės:

1 svogūno,

3 šaukštų aliejaus,

100 ml raudonojo vyno,

2 virtų burokėlių,

250 ml virtų arba konservuotų avinžirnių,

jūros druskos, šviežiai grūstų juodųjų pipirų, smulkintų žalumynų,

2 l sultinio

300 g perlinių kruopų.

Smulkiai supjaustytą svogūną pakepinkite aliejuje, suberkite nuplautas kruopas ir supilkite vyną. Kai vynas išgaruos, kaitindami po truputį supilkite sultinį. Kitoje keptuvėje pakepinkite aliejuje kubeliais supjaustytus burokėlius. Kai kruopos jau bus beveik išvirusios, suberkite burokėlius, įberkite druskos, pipirų ir dar truputį patroškinkite. Pabaigoje suberkite avinžirnius. Patiekdami apibarstykite smulkintais žalumynais, puoškite burokėlių skiltelėmis.

Perlinių kruopų troškinys su daržovėmis

 

Reikės:

500 g virtų perlinių kruopų

1 nedidelės cukinijos,

2 pomidorų,

1 svogūno,

3 šaukštelių aliejaus,

kelių šakelių mėtos,

stiklinės vandens,

druskos, pipirų.

Pomidorus supjaustykite skiltelėmis, cukiniją ir svogūną kubeliais. Įkaitintame aliejuje porą minučių pakepinkite svogūną, tada sudėkite ir pomidorus su cukinijomis, ant mažos ugnies kepkite apie 10 min. Įmaišykite kruopas, supilkite vandenį, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir patroškinkite dar 10 min. Paruoštą troškinį dėkite į dubenėlius, papuoškite šviežiomis mėtomis. Labai skanu su pomidorų padažu.

Cukinijos su perlinėmis kruopomis

 

Reikės:

2 jaunų cukinijų,

2 stiklinių perlinių kruopų,

40 g razinų,

40 g kepintų migdolų drožlių,

2 šaukštų medaus,

1 šaukšto baltojo vyno acto,

4 skiltelių česnakų,

druskos, pipirų.

Razinas užpilkite karštu vandeniu ir palikite brinkti. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite labai plonomis juostelėmis pjaustytas cukinijas (tai geriausia padaryti bulvių skustuku) ir kelias minutes kepkite, kol švelniai parus. Išgriebkite ir laikykite šiltai. Į keptuvę, kurioje kepė cukinijos, sudėkite smulkintas česnako skilteles, šiek tiek pakepę supilkite vyno actą, medų ir troškinkite, kol išgaruos actas. Suberkite razinas, virtas perlines kruopas ir pagardinkite druska bei pipirais. Galiausiai sudėkite cukinijas, išmaišykite ir dar troškinkite kelias minutes. Tiekdami troškinį apibarstykite migdolų drožlėmis.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

S

Sovietinio lagerio aukos. Okupantu ruporai. Varykit nx is Lietuvos i ta savo SSSr.

Y

Kas tik blogai tai iškarto sovietai. O iš vakarų tai jau viskas šventa. Šlykštu jau.

Anonimas

prie ko čia sovietinės valgyklos, jei konkrečiai šeimininkė buvo prasta. Teko tada valgyti ir labai neblogos košės.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS