Pirmą kartą Kūčių stalą ruošiantiems žmonėms – patarimai ir patiekalų receptai | KaunoDiena.lt

PIRMĄ KARTĄ KŪČIŲ STALĄ RUOŠIANTIEMS ŽMONĖMS – PATARIMAI IR PATIEKALŲ RECEPTAI

  • 1

Nors sakoma, kad Kalėdos – šeimos šventė, specialistai ragina šiemet su artimaisiais šilčiausiais linkėjimais pasidalinti virtualiai.

Šia proga lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai dalijasi patarimais, ką daryti, jeigu šventinį stalą šiais metais pirmą kartą teks dengti savarankiškai.

Ant vieno stalo – tradiciniai ir mėgstami valgiai

Maisto gamybos departamento direktorė Brigita Baratinskaitė teigia, kad planuojant šventinį stalą, pirmiausia reikėtų sudaryti meniu, kokie patiekalai bus gaminami. Ji pastebi, kad nepaisant metai iš metų puoselėjamų tradicijų, šventiniame meniu atsiranda ne tik tradiciniai, bet ir nauji, kartais iš Vakarų pasaulio nusižiūrėti patiekalai.

„Šventinis stalas apipintas įvairiomis tradicijomis, tačiau ruošiant vaišes kiekviena šeima jas pritaiko pagal savo poreikius. Kūčių vakarienei ruošiami patiekalai dažniausiai būna su žuvimi, daržovėmis, grybais, bulvėmis ir miltine tešla, tačiau skirtingas jų patiekimas gali padėti įnešti ne tik įvairovės, bet ir sutrumpinti paruošimo procesą, ypač, jei patiekalus tenka gaminti pirmą kartą“, – aiškina B. Baratinskaitė.

„Maximos“ atstovė atkreipia dėmesį, kad paisant tradicijų reikėtų pasirūpinti, jog Kalėdų išvakarėse ant stalo šeimos nariai rastų kalėdaičių, o taip pat aguonų pieno, kisieliaus ir kūčiukų. Tai yra ne tik maistas, apie kurį per šventes ne vienas pagalvoja pirmiausiai, tačiau ir tradiciniai valgiai, kuriems priskiriama net ir atitinkama simbolika. Pavyzdžiui, kalėdaitis – simbolinė duonelė, o kūčiukai ir aguonų pienas yra tapatinami su sugrįžtančios saulės ir meilės simboliu bei simbolizuoja duoklę protėvių vėlėms.

Tradiciniai patiekalai netradiciškai

Kadangi Kūčių dieną, laikantis papročių, patiekalų su mėsa reikėtų vengti, B. Baratinskaitė pataria stalo vaišes paįvairinti žuvimi. Vienas iš tradicinių patiekalų – silkė su daržovėmis arba grybais. Šis patiekalas nereikalauja nei daug laiko, nei įgūdžių.

Viskas ko reikia – pasirūpinti silkės filė bei mėgstamomis daržovėmis. Tai gali būti morkos ir svogūnai, pagardinti kepintomis saulėgrąžomis, arba virti burokėliai su obuoliais ir pan.

Silkei su daržovėmis reikės:

3 bulvių,

1 virto burokėlio,

200 gramų silkių filė,

1 svogūno,

šiek tiek aliejaus, sezamo sėklų ir petražolių.

Virtas bulves ir burokėlius sutarkuokite per smulkią tarką bei gerai sumaišykite pagardindami druska ir pipirais. Tuomet silkę supjaustykite nedideliais kubeliais bei sumaišykite su smulkintu svogūnu. Trupučiu aliejaus suvilgę rankas, kad ingredientai prie jų nepriliptų, iš burokėlių ir bulvių masės padarykite paplotėlį, į jo vidų įdėkite silkės įdaro, paplotėlį užspauskite bei pirštais suformuokite braškės formą. Tam, kad ant stalo braškės atrodytų gražiau, jas papuoškite trupučiu sezamo sėklų bei šviežiomis petražolėmis.

Patiekalus ant šventinio stalo gali papildyti ir keptas karpis, kepta jūrinė lydeka, lašiša bei kita žuvis. Ją apdorojant svarbu pasirinkti gaminimo būdą. Žuvį galima kepti net tik keptuvėje, bet ir orkaitėje ar garų puode. Tiesa, reikėtų prisiminti, kad gaminant žuvį nereikėtų persistengti su prieskoniais. Prieskoniais reikėtų stengtis žuvies skonį atskleisti, o ne jį sukurti, todėl geriausiai tiktų įvairios žolelės ir citrina. B. Baratinskaitė dalijasi orkaitėje keptos lašišos receptu.

Keptai lašišai reikės:

6 vienetų lašišos filė arba pjaustinių,

300 ml sultinio,

1 šaukšto garstyčių,

2 šaukštų citrinos sulčių

tiek česnako, druskos, krapų, rozmarino, pipirų ir aliejaus.

Lašišos filė įtrinkite druska, pipirais, citrinos sultimis ir prieskoninėmis žolelėmis su išspaustu česnaku bei palikite valandai ar dviem pasimarinuoti. Jei laukti nenorite, galite iškart paruoštus lašišos gabalėlius sudėti į aliejumi pateptą kepimo indą bei sultiniu su garstyčiomis. Paruošę žuvį kepimui šaukite ją į iki 190 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 15 minučių. Patiekti galite su ryžiais arba bulvėmis.

Tam, kad šventinis stalas neprimintų žuvies šventės, reikėtų pasirūpinti ir kitais patiekalais. Mėgstantys miltinius patiekalus Kūčių stalą gali praturtinti pyragėliais ar kibinais su grybais ar kopūstais.

Pyragėliams su grybais reikės:

1 pakuotės šaldytos sluoksniuotos bemielės tešlos,

300 g džiovintų, sūdytų ar virtų grybų,

2 svogūnų,

2 valgomųjų šaukštų sviesto ir mėgstamų prieskoninių žolelių,

1 arbatinio šaukštelio druskos,

žiupsnelio maltų juodųjų pipirų,

200 ml pomidorų pastos bei 1 kiaušinio.

Tešlą atšildykite ir supjaustykite dideliais kvadratėliais. Grybus, jei naudojate džiovintus, iš vakaro pamerkite į vandenį, o gamindami nuspauskite ir susmulkinkite. Smulkiai supjaustykite ir svogūnus bei pakepkite juos ant sviesto, kol pagels. Į svogūnų masę suberkite smulkintus grybus, šiek tiek pakepinkite, pagal skonį įberkite druskos, pipirų ir žolelių. Paruoštą grybų masę atvėsinkite, kad tešlos lakštai neišskystų, o po to griebdami po šaukštą padalinkite ant kiekvieno tešlos kvadratėlio. Pyragėlių kampus dailiai užlankstykite, aptepkite plaktu kiaušiniu ir 20 minučių kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Švęsti sočiai, bet nepersivalgant

Kadangi šiais metais, tikėtina, laikydamiesi saugumo reikalavimų, lietuviai prie stalo sės mažesnėmis žmonių grupėmis, „Maximos“ atstovė pataria nepamiršti ir vieno kąsnio krepšelių bei šaukštelių. Tam, kad po švenčių galvos skausmu netaptų maisto likučiai, toks maisto patiekimas gali padėti patiekalų kiekius apskaičiuoti tiksliau.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Kung.

Neklaysykite spue tuos išgalvotas 12 patiekalų juos nustate biznio aferistai, kad kuo daugiau pirktumėte maisto.Prakarteleje ar matote nors kiek maisto, jokio nėra. Gimsta Jėzus prakateleje, kurioje gyvūnai ir šienas.Jokios prabangos .Apie ką sukčiai Š.mala.Kūčios jokia šventė ,tai tikybos , šeimos susikaupimo diena.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS