Pusryčių nauda organizmui – ypatinga: pagardinkite juos ispaninio šalavijo sėklomis | KaunoDiena.lt

PUSRYČIŲ NAUDA ORGANIZMUI – YPATINGA: PAGARDINKITE JUOS ISPANINIO ŠALAVIJO SĖKLOMIS

  • 0

Sparčiai įsibėgėjantis pavasaris gali paskatinti ne vieną žmogų atsigręžti į savo sveikatą. Tokiais atvejais stengiamasi ne tik sportuoti, bet ir ruošti tokius patiekalus, kuriuose būtų gausu naudingų maistinių medžiagų bei vitaminų. Vis dėlto, mitybos specialistai pabrėžia, jog nesvarbu, žiema ar pavasaris bebūtų, vienas svarbiausių žingsnių geros savijautos link – visavertiški pusryčiai. Savo ruožtu lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai priduria, kad svarbu ne tik nepraleisti pusryčių, bet ir pasirūpinti jų maistingumu, palaikysiančiu jūsų energijos kiekį visai dienai. Anot jų, to pasiekti padės daug gerųjų medžiagų turinčios ispaninio šalavijo sėklos.

Tegu pusryčiai tampa dienos pradžios ritualu

„Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė pastebi, kad žmonės vis dažniau parduotuvių virtinose ieško daug maistinių medžiagų turinčių produktų. Anot jos, ypač išaugo sveikuolių pamiltų ispaninių šalavijų sėklų pardavimai, o tai rodo, kad pirkėjai aktyviau šį produktą pritaiko gamindami įvairius patiekalus ir gardindami jomis savo pusryčius.

„Pastebėta, kad vos per gegužės mėnesio pirmąsias savaites buvo nupirkta beveik tiek pat ispaninio šalavijo sėklų vienetų, kiek per visą šių metų balandį. Tokios tendencijos leidžia manyti, kad žmonės aktyviau renkasi sveikus maisto produktus, prižiūri savo mitybą bei stengiasi paįvairinti dienos valgiaraščių racioną“, – sako E. Dapkienė.

„Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė pastebi, kad šios sėklos yra jau seniai pamėgtos sportininkų, veganų bei vegetarų, nes savo sudėtyje turi daug A, B, D vitaminų ir netgi baltymų. Visos šios medžiagos prisideda prie širdies veiklos ir virškinimo procesų gerinimo bei cukraus kiekio sureguliavimo organizme. Super produktu pramintomis sėklomis savo pusryčius gardina ir daug laiko neturintys žmonės, kadangi jas galima pasiruošti iš vakaro, o ryte tiesiog greitai jomis pagardinti glotnučius, košes, baltymų kokteilius ir netgi blynus arba apkepus.

„Iš Meksikos ir Gvatemalos kraštų kilusios maistingos sėklos buvo vienas svarbiausių senovės actekų bei majų patiekalų ingredientų. Net ir pats žodis „chia“, išvertus iš majų kalbos, reiškia jėgą bei stiprybę, todėl jau ir anksčiau šios sėklos buvo pramintos tikru sportininkų maistu. Jomis pusryčių metu taip pat mėgaujasi jaunystę ir sveiką odą puoselėjantys žmonės. Tik prisiminkite, kad šį produktą kur kas skaniau berti į jogurtus ar dribsnius prieš tai bent pusvalandį pamirkius jį vandenyje“, – pasakoja B. Baratinskaitė.

Tiems, kurie dar į savo valgiaraštį nespėjo įtraukti ispaninio šalavijo sėklų, maisto gamybos ekspertė siūlo porą pusryčių receptų, kurie yra tikras vitaminų ir energijos šaltinis.

Pudingas su ispaninio šalavijo sėklomis

Reikės: 4 šaukštų ispaninio šalavijo sėklų, 250 ml jūsų pasirinkto pieno, 2 šaukštelių klevų sirupo, medaus ar agavos nektaro, 1 šaukštelio vanilės ekstrakto (nebūtina), žiupsnelio druskos, supjaustytų vaisių, granolos, uogienės ar riešutų.

Į nedidelį indą suberkite ispaninio šalavijo sėklas, pieną, klevų sirupą, vanilės ekstraktą bei druską. Viską gerai išplakite. Gautą masę sandariai uždenkite ir maždaug porą valandų palaikykite šaldytuve, kol viskas sustings. Vėliau paruoštą pudingą pagardinkite pasirinktais vaisiais, uogiene ar riešutais.

Lazdyno riešutų „Granola“ su ispaninio šalavijo pudingu

Reikės: 3 puodelių avižų, 8 šaukštų pjaustytų lazdyno riešutų, 8 šaukštų migdolų, 8 šaukštų nesaldintų kokoso drožlių, 4 šaukštų moliūgų sėklų, 4 šaukštų saulėgrąžų sėklų, 1 šaukštelio malto cinamono, pusės šaukštelio druskos, 10 šaukštų medaus, 4 šaukštų kokosų aliejaus, 1,5 šaukštelio vanilės ekstrakto, pusės šaukštelio jūros druskos, 3 puodelių užvirtos, o vėliau atvėsintos roibos arbatos, 12 šaukštų ispaninio šalavijo sėklų, 4 puodelių graikiško jogurto, 4 šaukštelių abrikosų uogienės.

Visų pirma, įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių temperatūros. Tuomet paimkite didelį dubenį ir į jį dėkite avižas, visus riešutus ir sėklas, taip pat berkite cinamoną ir druską. Vėliau paimkite mažesnį puodą – jame maždaug 2 min. pašildykite 8 šaukštus medaus, kokosų aliejų ir 1 šaukštelį vanilės ekstrakto. Kol šildysite šią masę, nepamirškite jos pamaišyti.

Tuomet ją pilkite į pirmąjį dubenį su riešutais. Viską gerai išmaišę, dėkite ant kepimo popieriumi padengtos skardos – pabarstykite druska ir viską šaukite į orkaitę. Granolą pakepę 10 min., ją trumpam išimkite, o gerai pamaišę, šaukite į orkaitę ir kepkite dar 8–10 min.

Kol iškepusi granola atvės, į atskirą sandarų indą pilkite arbatą ir ispaninio šalavijo sėklas. Tuomet uždengę šį mišinį, jį pakratykite ir leiskite ispaninio šalavijo sėkloms nusistovėti. Po 5 min. pakartokite tą patį ir šįkart palikite viską 15 min. Po to arbatą ir sėklas sumaišykite su prieš tai iškeptomis avižomis bei riešutais. Kai tai padarysite, į dar vieną dubenį supilkite jogurtą, 2 šaukštus medaus bei pusę šaukštelio vanilės.

„Paruoštą granolą po lygiai padalinkite į 4 dubenėlius, tuomet į juos proporcingai dėkite granolą, pudingą ir abrikosų uogienę. Ne paslaptis, jog šio patiekalo pagaminimui reikės šiek tiek daugiau laiko bei, žinoma, kantrybės, tačiau nebijokite imtis šio kulinarinio šedevro, o ir į maisto ruošimą pažiūrėkite kaip į galimybę atsipalaiduoti ir pailsinti savo mintis nuo darbų. Neabejoju, kad liksite nustebinti pudingo skoniu“, – šypsosi maisto ekspertė B. Baratinskaitė

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS