Rudeniniai laimės hormonai Pereiti į pagrindinį turinį

Rudeniniai laimės hormonai

2013-04-25 15:31
Rudeniniai laimės                           hormonai
Rudeniniai laimės hormonai / Shutterstock nuotr.

Nors įprasta manyti, kad grybai turi labai nedaug naudingųjų medžiagų, kaupia žalingus mikroelementus ir apskritai yra nevirškinami, grybautojų pulkų miškuose tikrai nemažėja.

Iš tiesų – grybuose, priklausomai nuo rūšies, yra net iki 95 proc. vandens, juose randama baltymų, mineralinių medžiagų, organinių rūgščių, tačiau tai – sunkiai virškinamas ir pasisavinamas maisto produktas, kuriuo derėtų mėgautis tik progomis.

Be to, grybai lengvai pažeidžiami pelėsių, juose esančių lervų bei bakterijų, todėl, patingėję nuvalyti ir išvirti grybus tą pačią dieną, rizikuojate apsinuodyti. Apskritai nuodingų grybų rūšių Lietuvoje yra per 100, o iš viso mūsų šalyje auga apie 400 rūšių valgomų grybų, kurių tinkamų ir naudingų yra tik apie 100 rūšių.

Juokaujama, kad didžiausia grybų nauda žmogaus organizmui – gero skonio suteikiami laimės hormonai. Dėl puikaus kvapo, kurį suteikia patiekalams, grybai mėgstami daugybėje pasaulio šalių, be jų neįsivaizduojamas ir lietuvių stalas. Apdoroti grybus mokame įvairiausiai: džiovindami, sūdydami, marinuodami, kepdami, virdami, raugindami, šaldydami kt. Didžiausiu delikatesu ne vienas grybautojas pavadintų paprastą, bet genialų patiekalą: sauja šviežių grybų, pakepintų svieste, su grietine ir pora šviežių bulvių su krapais. Ir pridurtų, kad valgymo malonumas ne visuomet matuojamas vitaminais ir naudingomis medžiagomis. O sveikata.diena.lt šįkart siūlo paįvairinti grybautojo valgiaraštį neįmantriais, bet nuodėmės vertais patiekalais.

Grikių ir grybų maltinukai

Reikės

500 g grikių;

250 g grybų;

1 morkos;

2 v. š. grietinės;

1 v. š. sviesto;

1 svogūno;

3 skilelių česnako;

2 virtų bulvių;

2 kiaušinių;

3 v. š. miltų;

1 a. š. petražolių;

1 a. š. krapų;

druskos, pipirų.

Grikius nuplaukite, nuplikykite verdančiu vandeniu, tada užpilkite jo tiek, kad apsemtų grikius ir pamirkykite juos per naktį. Išbrinkusius grikius nusunkite, dėkite į dubenį kartu su susmulkintomis virtomis bulvėmis. Susmulkintą svogūną pakepinkite svieste kartu su išspaustu česnaku. Į keptuvę dėkite susmulkintus grybus ir sutarkuotą morką. Keletą minučių pakepinkite, masę atvėsinkite ir sudėkite į dubenį su grikiais ir bulvėmis. Įmuškite kiaušinius, suberkite miltus, žalumynus, dėkite grietinės. Viską sutrinkite trintuvu iki vientisos masės. Jei masė per skysta, įberkite dar miltų. Iš masės drėgnomis rankomis formuokite maltinukus. Kepkite karštame aliejuje keptuvėje arba be riebalų vidutinio karštumo orkaitėje apie pusvalandį. be jokių riebalų orkaitėje.

„Grybaujanti menkė"

Reikės:

4 menkių pjausnių ar filė;

800 g įvairių miško grybų;

1 ryšulėlio petražolių;

4–5 česnako skiltelių;

4 v.š. kedrinių pinijų;

6 v.š. parmezano drožlių;

6 v.š. alyvuogių aliejaus;

druskos, pipirų.

Iki vientisos masės sutrinkite petražoles, česnako skilteles, parmezaną, kedrines pinijas ir alyvuogių aliejų. Masę pilkite į dubenį. Nuplaukite grybus, didesnius pasmulkinkite, dėkite į dubenį ir atsargiai sumaišykite su mase. Viską dėkite į kepimo indą. Ant viršaus dėkite menkių pjausnius ar filė, berkite druskos, pipirų. Kepkite 20–25 min. iki 200 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje.

Raudonikių užtepėlė

Reikės

300 g raudonikių;

4 v.š. aliejaus;

1 svogūno;

½ paprikos;

3–4 skiltelių česnako;

½ a.š. citrinų sulčių;

krapų;

druskos, pipirų.

Raudonikius nuvalykite, nuskuskite kotus, stambiai supjaustykite. Kad nepajuoduotų, iškart dėkite į puodą su pasūdytu vandeniu. Prieš virdami grybus gerai nuplaukite. Užpilkite verdančiu vandeniu ir virkite apie 15 min. Tada vandenį nupilkite, puodą statykite ant mažos ugnies, įpilkite truputį vandens, berkite druskos, pipirų, pilkite citrinų sulčių ir troškinkite 15–20 min.

Svogūną ir papriką smulkiai supjaustykite ir pakepinkite aliejuje. Ištroškintus raudonikius sutrinkite trintuvu iki vientisos masės. Į ją įmaišykite kepintus svogūnus ir papriką, įspauskite česnako skilteles. Pagardinkite krapais ir patiekite su duona.

Vyne troškinti baravykai

Reikės

800 g baravykų;

200 g sviesto;

1 svogūno;

1 nedidelės morkos;

2 skiltelių česnako;

kelėtos šakelių čiobrelio;

raudonojo vyno;

1 a.š. cukraus;

druskos, pipirų.

Grybus nuplaukite, supjaustykite išilgai, atidėkite jų 50 g ir supjaustykite smulkiais kubeliais. Smulkiai supjaustykite svogūną, pakepinkite jį svieste. Dėkite kubeliais supjaustytus baravykus ir morką, sutraiškytą česnako skiltelę, čiobrelio šakelių ir keletą minučių patroškinkite. Tada pilkite 50 ml vyno, berkite druskos, pipirų ir cukraus. Patroškinkite.

Kitame puode išlydykite sviestą, dėkite sutraiškytą česnako skiltelę, čiobrelio šakelių, berkite druskos, pipirų. Sudėkite baravykus. Įpilkite vyno ir troškinkite ant silpnos ugnies 30–45 min.

Pirmąjį puodą su baravykų kubeliais vėl užvirkite, įdėkite 30 g sviesto, gerai išmaišykite.
Keptuvėje išlydykite 30 g sviesto, dėkite vyne troškintus baravykus ir apkepkite po porą minučių iš abiejų pusių. Grybus dėkite į lėkštę, užpilkite vyno padažo su baravykų kubeliais, užberkite petražolių, druskos, pipirų ir iškart patiekite su balta duona arba pakepinta apskrudusia bulvių koše.
Turite mėgstamą receptą? Dažnai tenka gaminti? Siųskite savo receptus su nuotraukomis el. pašto adresu: [email protected].

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų