Skanaus maisto paslaptis – ne tendencijos, o širdies balsas (receptai) | KaunoDiena.lt

SKANAUS MAISTO PASLAPTIS – NE TENDENCIJOS, O ŠIRDIES BALSAS (RECEPTAI)

„Sveikos mitybos principus vaikams diegiu savo pavyzdžiu. Neverčiu jų valgyti, ko nenori. Barniai prie stalo tinkamo požiūrio nesuformuos“, – sako maisto tinklaraštininkė Skirmantė Sirevičienė. Tinklaraštyje „Raudona virtuvė“ ji dalijasi lengvai paruošiamų patiekalų visai šeimai receptais ir savo virtuvės istorijomis.

Skirmantės virtuvės taisyklės

S.Sirevičienė pasakoja nesivaikanti maisto gamybos tendencijų. Tinklaraščio sekėjams ji pateikia šeimos pamėgtų receptų. Dviejų berniukų mama savo veikla siekia ir kitus paskatinti dažniau gaminti.

Pasak pašnekovės, pagaminti skanų ir maistingą patiekalą yra paprasta. Svarbiausia – gaminti su meile ir kūrybiškai. Skirmantė pastebi, kad moterys neretai be reikalo apsunkina savo gyvenimą manydamos, jog dėmesio verti tik įmantrūs receptai. Tačiau skanaus maisto paslaptis – ingredientų šviežumas ir produktų sudėtis.

„Pati stengiuosi ir kitiems patariu maistą gaminti iš produktų, kurių sudėties aprašymas trumpas. Pavyzdžiui, morka yra tiesiog morka, o malta mėsa yra tiesiog malta mėsa. Tačiau jei perkame faršą, tai jau malta mėsa su druska, prieskoniais, skonio stabilizatoriais, maisto priedais. Tokios mėsos geriau nesirinkti, nes negalite žinoti, kokios kokybės priedų į ją įdėta“, – pataria Skirmantė.

Taisyklės, kurių S.Sirevičienė laikosi savo virtuvėje, yra šios: kuo mažiau pridėtinio cukraus, konservantų, kenksmingų maisto priedų.  Svarbu gaminant naudoti kuo daugiau šviežių daržovių, sezoninių ir vietinių ingredientų. Tai padės pagaminti sveiką, maistingą ir skanų patiekalą.

„Gaminant svarbios net smulkmenos. Pavyzdžiui, neretai skundžiamasi, kad makaronai yra prėski. Paslaptis – virti juos pasūdytame vandenyje. Nesvarbu, kad vėliau makaronus sumaišome su padažu ir prieskoniais. Jie nebus tokie skanūs, jei virdami nepasūdysime, – atkreipia dėmesį pašnekovė. – Vis kitokio skonio patiekalui gali suteikti netgi skirtingai supjaustytos daržovės. Vienoks efektas bus smulkiais kubeliais pjaustytų morkyčių, kitoks – jei morkas pjaustysime stambesniais griežinėliais.“

Visada stengiuosi įsiklausyti į tai, ko nori mano organizmas. Todėl žiemą nevengiu sotesnio ir aštresnio maisto.

Mėgsta vieno puodo patiekalus

Skirmantė kasdien gamina trims savo šeimos vyrams – sutuoktiniui Arūnui ir sūnums Vainiui ir Vytarui. Pašnekovė žino ne vieną gudrybę, kaip taupyti laiką gaminant.

„Mažiausiajam Vytarui – dar tik ketveri, bet devynmetis Vainius jau valgo tiek pat, kiek tėtis. Tad dažniausiai gaminu daug ir sočiai, – juokiasi S.Sirevičienė. – Kad būtų lengviau gaminti, mėgstu vieno puodo patiekalus – troškinius, sriubas ir orkaitėje kepti mėsą.“

Beje, S.Sirevičienė pripažįsta, kad jos šeimoje mėsos valgoma nemažai. „Kad nereikėtų kiekvieną dieną stovėti prie puodų, dažniausiai pagaminu daugiau troškinio ar kepsnių. Kitą dieną tereikia pasiruošti garnyrą – taip sutaupau laiko. Kadangi skirtingas garnyras tam pačiam patiekalui gali suteikti naujo skonio, jį ruošiu vis kitokį, – pasakoja pašnekovė. – Sūnūs ne visada valgo tą patį, ką ir mes, tad garnyrą stengiuosi patiekti kiekvienam pagal norą. Tarkime, mes su vyru pagrindinį patiekalą valgome užkąsdami salotomis, o vaikai – makaronais“, – pasakoja pašnekovė.

Svarbiausios mityboje – daržovės

Tinklaraštininkės virtuvėje svarbią vietą užima daržovės. Pašnekovė pastebi, kad lietuviai, deja, žiemą jų valgo per mažai. O gaila – juk daržovės yra ne tik vitaminų ir reikalingų skaidulų bombos, bet ir svarbūs skanių ir maistingų patiekalų ingredientai. Tad Skirmantė ragina atrasti ir dar neprisijaukintas daržoves.

„Vasarą mūsų noriai valgomi agurkai ir pomidorai šaltuoju laikotarpiu yra importuojami ir dažniausiai neturi skonio. Tačiau galima valgyti  kažkodėl mūsų pamirštus burokėlius, moliūgus, ropes, ridikus. Taip pat – atrasti egzotiškesnių daržovių, tarkime, batatus, – vardija ji. – Nepamirškite ir raugintų daržovių, kurios labai svarbios žarnyno mikroflorai. Pati dar vasarą užsiraugiu agurkų žiemai. Žinoma, marinuotų ar raugintų agurkų galima nusipirkti ir parduotuvėje. Jie tiks prie kotletų, bulvių košės ar į mėgstamą mišrainę.“

Pasak pašnekovės, natūralu, kad žiemą norisi riebesnio, sotesnio maisto. Tad šiuo metų laiku Skirmantė dažnai gamina mėsos patiekalus, troškinius. Šeimą ji lepina įdarytomis daržovėmis ir sočiais lietuviškais bulvių patiekalais: kugeliu, cepelinais.

„Visada stengiuosi įsiklausyti į tai, ko nori mano organizmas. Todėl žiemą nevengiu sotesnio ir aštresnio maisto. Pavyzdžiui, mūsų šeima šaltuoju metų laikotarpių mėgsta valgyti aštrią ir tirštą aitriųjų paprikų sriubą-troškinį su pupelėmis. Pastebiu, kad nemažai žmonių tokio maisto vengia, nes laiko jį nesveiku. Žiemą mūsų organizmui reikia tokio maisto, kad išlaikytume energiją. Todėl, nepamirštant saiko, tikrai galite pasimėgauti ir riebesniais patiekalais“, – tikina ji.

Nėra planavimo šalininkė

Gamindamos šeimai daugelis moterų mėgsta pirkinius susiplanuoti iš anksto. Skirmantė pasakoja taip pat išbandžiusi šiuo metu itin populiarų maisto planavimo būdą, kai iš anksto susidaromas visos savaitės pirkinių ir mitybos planas. Tačiau tokia praktika neprigijo.

„Sekmadienį atsisėsti ir suplanuoti visos savaitės mitybą yra ne mano stilius. Juk pirmadienį negali žinoti, ką norėsis valgyti penktadienį! Taip planuojant, šaldytuve gali užsilikti nemažai ingredientų, kurie pagal pirminį planą jau nebetinka. Todėl nustojau kruopščiai planuoti“, – pripažįsta Skirmantė.

Nors kruopštus mitybos planas nesudaromas, tačiau šeima maisto beveik neišmeta. „Visada sunaudojame visus likučius, – tikina pašnekovė. – Tiesą pasakius, taip ir gimsta įdomiausi receptai. Tarkime, šaldytuve liko šiek tiek paprikų, vištienos, kokosų pieno. Paeksperimentuoji su šiais ingredientais – štai ir naujas, puikus patiekalas, kurį kitą kartą jau gaminsi specialiai.“

Lengvai: savo sekėjams tinklaraštininkė dviejų vaikų mama S.Sirevičienė siūlo nesudėtingų šeimos pamėgtų patiekalų receptų. / Skirmantės Sirevičienės asmeninio archyvo nuotr.

Kūrybiškai panaudoja likučius

Užuot kruopčiai sudarius ateinančios savaitės mitybos planą, Skirmantė siūlo kiek kitokią strategiją. Verčiau gaminti iš to, ką jau turite. Tačiau naudojant šį būdą, reikia gerai apgalvoti, kokių pagrindinių produktų visada privalo būti spintelėse. Toks maisto planavimas bus lengvas, neužims papildomo laiko ir neįspraus į rėmus.

„Namų spintelėse ir šaldytuve visada turiu ilgai galiojančių produktų, kurių vis nusiperku per akcijas. Tai pagrindiniai, daugeliui patiekalų reikalingi ingredientai: miltai, makaronai, prieskoniai, ryžiai, kruopos, konservuotos pupelės, konservuoti pomidorai, marinuoti ir rauginti agurkėliai. Kiekvieną savaitę taip pat nusiperku greičiau gendančių produktų: pieno, kumpio, sūrio, šviežių daržovių, šviežios mėsos“, – pasakoja ji.

Užsimanius pagaminti tam tikrą patiekalą, ingredientą, kurio neturime,  nesunkiai galime pakeisti turimu. Pasak S.Sirevičienės, vienas kitą puikiai pakeičia grietinė ir majonezas, sūris ir varškė. Grietinėlę galima keisti kokosų pienu arba jogurtu. Skirmantė pataria neužmiršti sunaudoti likučių ir šaldytuve užsilikusių produktų.

„Patikėkite, taip gimsta geriausios idėjos, – šypsosi ji. – Jei liko šiek tiek maltos mėsos, jos galima įdėti į vištienos suktinukus ar pagaminti Bolonijos makaronų padažą. Užsiliko šiek tiek bulvių košės? Pagaminkite švilpikų. O iš daržovių likučių pavyksta skaniausi troškiniai ir sriubos.“

Racionalios mitybos principai

Skirmantės tinklaraštyje galima rasti nemažai sveikuoliškų patiekalų receptų. Tačiau pašnekovė tikina sveikos mitybos principų beatodairiškai nesilaikanti. Svarbiausia – saikas ir racionalumas.

„Kartais savo gaminamų patiekalų ingredientus pakeičiu sveikesnėmis alternatyvomis. Pavyzdžiui, vietoj cukraus naudoju datules ar stevijas. Vis dėlto yra receptų, kurie be cukraus neįmanomi. Tarkime, migdoliniai makarunai... Į baltą naminę mišrainę vietoj majonezo niekaip neįdėsi graikiško jogurto. Patiekalas tiesiog nebus skanus, – pastebi ji. – Tad elgiuosi racionaliai ir mažiau sveikus ingredientus pakeičiu tik tokiuose patiekaluose, kurių skonis dėl pokyčių nesuprastės. Apskritai, neskirstau maisto į sveiką ir nesveiką. Esu įsitikinusi, kad tereikia nepamiršti saiko ir racionalumo. Jei saldų pyragą valgysime kaip desertą, o ne kasdienį patiekalą, viskas bus gerai.“

Prie stalo – jokių ginčų

S.Sirevičienė nori, kad jos atžalos valgytų kuo daugiau daržovių ir maisto produktų, kuriuose gausu vitaminų. Tačiau, kaip ir daugumai vaikų, sūnums Vytarui ir Vainiui skanesni ne tokie sveiki užkandžiai.

„Iš pradžių labai dėl to jaudinausi, bet vėliau prisiminiau save vaikystėje. Tuo metu mano mėgstamiausi patiekalai buvo blynai, makaronai, karšti sumuštiniai ir keptos bulvės. Apie daržoves ir skaidulas man nesinorėjo nė girdėti. Atsimenu, kaip mama pykdavo, kai iš lėkštės išrankiodavau net mažiausius svogūno gabalėlius, nes man jie būdavo neskanūs, – prisiminimais dalijasi pašnekovė. – Tačiau su laiku viskas pasikeitė, net ir šiandien vis atrandu naujų skonių. Pavyzdžiui, prieš penkerius metus visiškai nevalgiau grybų, o dabar ne tik grybauju, bet ir gamindama naudoju grybus.“

Tad iš pradžių liūdėjusi ir pykusi dėl atžalų mitybos pasirinkimo, vėliau Skirmantė ėmė ramiau reaguoti. „Jei vaikai nori keptų bulvių, jų ir iškepu. Bet visada stengiuosi įsiūlyti paragauti ir sveikesnio maisto. Kartais būna stebuklų – paragavę salotų, jie prašo jų dar įdėti. Tačiau neretai paragavimu sveikesnė mityba ir baigiasi. Vis dėlto tikiuosi, kad savo pavyzdžiu berniukus paskatinsiu ateityje maitintis sveikiau. Juk ir aš pati ne iškart pamėgau daržoves, dėl mitybos kitados būta daug ginčų su mama, – mąsto ji. – Manau, kad geriausiai vaikai mokosi iš realaus pavyzdžio. Jeigu pats maitiniesi subalansuotai, atžalos anksčiau ar vėliau taip pat išsiugdys tokį įprotį. Nesinori barnių ir pykčių prie stalo, nes jie vaikams kelia stresą ir įtampą. Tad ieškau kompromisų ir stengiuosi sūnus užkrėsti savo pavyzdžiu.“


Vištienos ir avinžirnių troškinys

Maistingą vištienos ir avinžirnių troškinį pagaminsite per 20 min. Puikiai tinka vakarienei ar įsidėti į pietų dėžutę. Pasak Skirmantės, šiam patiekalui svarbu pasirinkti išraiškingesnio skonio prieskonius: puikiai tinka maltas imbieras, paprikos, aitriosios paprikos, ciberžolės, kuminai, karis, kalendrų lapeliai. Troškinys gali būti ir aštresnis. Druskos ji pataria nenaudoti arba berti labai nedaug, nes sojų padažas – sūrus.

500 g vištų krūtinėlių filė,

1 paprika,

4 skiltelės česnako,

2 pomidorai,

1 skardinė konservuotų avinžirnių,

sezamų sėklų,

50–80 ml sojų padažo,

1 šaukštelis krakmolo.

Keptuvėje apkepkite vištų krūtinėlių gabalėlius, papriką, česnaką. Įdėkite du pjaustytus pomidorus. Uždengę patroškinkite, kol viskas iškeps (apie 10 min.). Supilkite skardinę konservuotų avinžirnių (be skysčio). Užbarstykite prieskonių. Galima įberti sezamų sėklų ar lukštentų kanapių. Puodelyje sumaišykite sojų padažą (apie trečdalį puodelio) ir šaukštelį krakmolo. Šią masę pilkite į troškinio ir dar porą minučių pakepinkite lengvai maišydami, kad krakmolas su sojų padažu susijungtų.

Vištienos ir avinžirnių troškinys / Skirmantės Sirevičienės asmeninio archyvo nuotr.

Vištienos ir kalafiorų maltinukai

1/2 kalafioro,

1 vištos krūtinėlė,

1 kiaušinis,

3 šaukštai miltų,

druskos,

prieskonių vištienai,

aliejaus kepti.

Kalafiorą susmulkinkite, galima – smulkintuvu. Vištos krūtinėlę supjaustykite labai mažais gabalėliais. Įmuškite kiaušinį, suberkite miltus, prieskonius, druską. Kepkite su šlakeliu aliejaus ant vidutinio karštumo kaitros. Kalafiorai ir vištiena yra švelnaus skonio, todėl Skirmantė rekomenduoja papildomai įberti prieskonių.

Kadangi tai ne įprasti kotletai, svarbu įsiminti kelias taisykles. Formuokite mažesnius maltinukus. Jei darysite delno dydžio, subyrės. Kepdami neskubėkite apversti. Gerai apkepkite vieną pusę. Susidarys plutelė, todėl bus lengviau apversti. Užmaišę masę palaukite 10 min., tada miltai išbrinks ir ingredientai geriau susijungs. Nesusmulkinkite kalafioro per daug, nes išsiskirs sultys ir masė bus skysta. Kalafioras turi būti susmulkintas trupinukais; jokiu būdu neturi būti ištežusi masė.

Vištienos ir kalafiorų maltinukai / Skirmantės Sirevičienės asmeninio archyvo nuotr.

Morkų tango ant kepsnio

1 kg kiaulienos nugarinės,

prieskonių,

druskos,

1 svogūnas,

1 morka,

mangų ir aitriųjų paprikų padažo (tiks ir pomidorų padažas),

6 pievagrybiai,

200 g fermentinio sūrio.

Kiaulienos nugarinę supjaustykite piršto storumo griežinėliais ir pamuškite. Pabarstykite prieskoniais, druska. Kepkite orkaitėje 180 °C temperatūroje apie 15 min. Kol kepsnys kepa orkaitėje, keptuvėje pakepinkite svogūną, tarkuotą morką. Į keptuvę įpilkite mangų ir aitriųjų paprikų padažo. Jis suteikia gerą skonį ir sujungia ingredientus. Ant mėsos uždėkite keptų morkų, pievagrybių, sūrio griežinėlių. Dar pakepkite, kol sūris išsilydys.

Morkų tango ant kepsnio / Skirmantės Sirevičienės asmeninio archyvo nuotr.

GALERIJA

  • Lengvai: savo sekėjams tinklaraštininkė dviejų vaikų mama S.Sirevičienė siūlo nesudėtingų šeimos pamėgtų patiekalų receptų.
  • Vištienos ir avinžirnių troškinys
  • Vištienos ir kalafiorų maltinukai
  • Morkų tango ant kepsnio
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS