Šv. Velykoms – žuvis ir jūros gėrybės: trys gardžios idėjos netradiciniam švenčių stalui | KaunoDiena.lt

ŠV. VELYKOMS – ŽUVIS IR JŪROS GĖRYBĖS: TRYS GARDŽIOS IDĖJOS NETRADICINIAM ŠVENČIŲ STALUI

  • 1

Jau tapo įprasta, jog tradicinį šv. Velykų stalą lietuvių namuose puošia ne tik margučiai, bet ir šaltiena, kumpis, mėsos vyniotiniai ar netikras zuikis. Tačiau šventinius pietus paįvairinti galima ir žuvies bei jūros gėrybių patiekalais, kurie puikiai tiks ieškantiems lengvesnių, sveikesnių ir organizmui naudingų kulinarinių alternatyvų.

Ne veltui sveikos mitybos specialistai šį maistą rekomenduoja dėl gausaus vitamino D kiekio, kuris saugo sveikatą ir stiprina kaulus bei raumenis. Todėl lietuviškas prekybos tinklas „Maxima“ pataria, kaip šventėms tinkamai išsirinkti žuvį ir jūros gėrybes, kartu dalindamasis trimis gardžiomis patiekalų idėjomis.

Būtina mitybos dalis

„Maximos“ parduotuvėse atsisakius gyvos žuvies akvariumų, nuo šiol siūloma alternatyva – dar platesnis šviežiai išskrostos bei ant ledo atšaldytos žuvies asortimentas. Tai patvirtina ir „Maximos“ žuvies skyriaus darbuotoja Marina Gudanec, prekybos tinkle dirbanti jau 17 metų. Todėl, turėdama tokią solidžia patirtį, ji pirkėjams gali puikiai patarti, kaip tinkamai išsirinkti norimą produktą.

„Žuvies pasirinkimas – labai asmeniškas. Virtuvės naujokams siūlyčiau filė ir paprastą, bet užtikrintą jos gamybos receptą. Tuo metu gurmanams išties verta rinktis moliuskus. Šios jūros gėrybės puikiai tiks ir tradicinės virtuvės mėgėjams, nes jų turime ypač kokybiškų, šviežių bei skanių. Apskritai, išsirinkti gardžiausią žuvį galima tik ragaujant, ragaujant ir darkart ragaujant. Tuo tarpu jūros gėrybių – labai daug, o jų skoniai – be galo skirtingi. Aš pati dar visai neseniai tik nedrąsiai ragavau aštuonkojo. Dabar jis man – tikras delikatesas, kuris puikiai tiktų netgi ant šv. Velykų stalo“, – ryžtis naujovėms drąsina M. Gudanec.

Virtuvės naujokams siūlyčiau filė ir paprastą, bet užtikrintą jos gamybos receptą. Tuo metu gurmanams išties verta rinktis moliuskus.

Savo ruožtu Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė antrina: lietuviai žuvį bei jūrų gėrybes gražiausiai pavasario šventei renkasi vis dažniau. Tai, anot jos, neturėtų stebinti, nes šis maistas ir be galo skanus, ir sveikas.

„Žuvis ir jūrų gėrybės užtikrina visokeriopai puikią savijautą. Jos – lengvos, nekaloringos, neapsunkinančios organizmo. Valgant šį maistą galima sulieknėti, sumažinti grėsmingų ligų riziką. Tai ir vitaminų šaltinis grožiui, imuninei ir nervų sistemoms. Ne veltui į savo mitybos racioną žuvį įtraukti yra būtina ir ją valgyti reiktų bent kelis kartus per savaitę. Geriausia – kaskart rinktis skirtingą: liesą, dar vadinamą balta, ir riebią. Pirmoji turi daug visaverčių baltymų, o riebioji, pavyzdžiui, silkė, skumbrė ar lašiša suteikia Omega3 riebalų rūgščių, kurios ypač reikalingos, tačiau pats organizmas negali jų pasigaminti“, – apie šių produktų privalumus kalba B. Baratinskaitė.

Todėl „Maximos“ maisto ekspertė, išvardijusi minėtų valgių naudą, siūlo juos patiekti ant šv. Velykų stalo. Tai, pasak B. Baratinskaitės, padaryti ypač lengva vadovaujantis 3 gardžiais žuvies bei jūros gėrybių patiekalų receptais.

Menkė balzamiko padaže

Reikės:

500 g menkės filė,

1 svogūno,

1 skiltelės česnako,

50 ml sauso balto vyno,

1 citrinos,

1 valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus,

žiupsnelio druskos,

7 valgomųjų šaukštų balzamiko acto, ketvirčio jo stiklinės padažui,

5 valgomųjų šaukštų agavų sirupo.

Nuplaukite menkės filė, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir, išspaudę citrinų sultis, apšlakstykite jomis žuvį. Tuomet pabarstykite druska, palikite 15 minučių. Vėliau supjaustykite svogūnus, sutrinkite česnakus, keptuvėje įkaitinkite šaukštą alyvuogių aliejaus, viską suberkite, minutę pakepinkite. Tada sudėkite filė, apšlakstykite vynu, uždenkite ir troškinkite apie 10 minučių. Į prikaistuvį supilkite balzamiko actą, agavų sirupą, maišydami kaitinkite ant silpnos ugnies, kol padažas sutirštės. Kai jis atvės, apšlakstykite į lėkštes sudėtą menkės troškinį. Patiekite su šviežių agurkų ir pomidorų griežinėliais.

„Menkė pasižymi švelniu, maloniu skoniu. Kartu su balzamiko padažo, papildyto agavų sirupu, saldumu šis patiekalas nustebins sodrumu bei ryškiais karamelės akcentais. Tai išties netradicinis, bet labai įdomus ir skanus kulinarinis atradimas, kuris gali tapti tikra šv. Velykų stalo pažiba“, – sako B. Baratinskaitė.

Karališkas lašišos kepsnys

Reikės:

700 g atšaldytų atlantinių lašišų (Salmo Salar) didkepsnių,

1 apelsino,

1 citrinos,

šviežių petražolių,

3 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus,

1 arbatinio šaukštelio paprikos miltelių,

žiupsnelio druskos ir juodųjų pipirų.

Lašišos didkepsnius nuplaukite ir nusausinkite. Tuomet smulkia tarka nutarkuokite citrinos ir apelsino žieveles, smulkiai supjaustykite kelias petražolių šakeles. Lašišą įtrinkite šiuo prieskonių mišiniu ir palikite marinuotis šaldytuve kelioms valandoms arba net per naktį. Pasiruoškite antrąjį lašišos marinatą: dubenėlyje sumaišykite alyvuogių aliejų su prieskoniais. Išimkite žuvį iš šaldytuvo, nuvalykite nuo jos apelsino bei citrinos žieveles ir petražoles, ištrinkite prieskoniais su alyvuogių aliejumi. Ant kepimo grotelių paguldykite lašišos didkepsnius, prieš tai įkaitinę orkaitę iki 190 laipsnių. Kepkite apie 20 minučių, apšlakstykite citrinos sultimis, patiekite su ryžiais ir šviežiomis daržovėmis.

„Lašišą galima pavadinti tikra kulinarijos klasika. Gardžiai ją paruošti – lengva. Tinkami prieskoniai, skanus marinatas ir teisingas kepimas: tai ir yra visa šio paprasto recepto paslaptis. Visgi patiekalo skonis – nepaprastai gardus. Todėl gaminti lašišą šv. Velykoms patarčiau visiems“, – siūlo maisto ekspertė.

Saldžiarūgščių krevečių barbekiu

Reikės:

700 g šaldytų šiaurinių virtų krevečių,

50 g rudojo cukraus,

60 ml baltojo vyno acto,

3 žaliųjų citrinų,

1 galvutės česnako,

1 valgomojo šaukšto lupto ir tarkuoto imbiero,

1 arbatinio šaukštelio šviežiai smulkintų bazilikų,

žiupsnelio druskos.

Krevetes atšildykite, o tuo metu dubenyje išspauskite vienos žaliosios citrinos sultis, sumaišykite visus turimus ingredientus, išskyrus dvi žaliąsias citrinas. Tuomet sudėkite krevetes į užspaudžiamą plastikinį maišelį ir į vidų supilkite paruoštą marinatą. Maišelį užspauskite ir gerai pakratykite. Palikite šaldytuve apie 20 minučių. Per tą laiką įkaitinkite kepsninę ir pradėkite krevetes verti ant medinio iešmelio, įterpdami žaliosios citrinos griežinėlius. Iešmelius sudėkite ant kepimo grotelių ir kepkite kelias minutes iš abiejų pusių.

„Tai – labai gurmaniškas ir kitoks šv. Velykų užkandis. Jis puikiai tiks norintiems su pačiais artimiausiais šventę sutikti lauke bei pagaliau atidaryti kepsninių sezoną. Šios krevetės yra tikra šventinių pietų įžanga, o nuostabiai atsiskleidžiantys skirtingų skonių deriniai išties nepaliks abejingų“, – pažada B. Baratinskaitė.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

sventvargis

Velykoms viskas tinka: mesa, zuvis, vynas, viskis... Sventes yra sventes.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS