Šventiniam savaitgaliui – šventinė antienos krūtinėlė bei bretoniškos tešlos pyragas | KaunoDiena.lt

ŠVENTINIAM SAVAITGALIUI – ŠVENTINĖ ANTIENOS KRŪTINĖLĖ BEI BRETONIŠKOS TEŠLOS PYRAGAS

  • 0

Šventinį savaitgalį laidos „Gardu Gardu“ vedėjai pasiūlys pasigaminti šventiškų patiekalų ir linksmai praleisti šeštadienio rytą.

Anot Ali, „nuotaikingiausias kulinaras iš Italijos“ Gian Luca pademonstruos, kaip teisingai iškepti anties krūtinėlę bei patieks ją su tradiciniu itališku balzaminio acto padažu ir jame karamelizuotais vyšniniais pomidoriukais. Taip pat jis pasidalins, kad jau po trupučiuką jaučia, kaip iš lėto į Lietuvą ateina pavasaris, todėl šalia savo patiekalo patieks ir šviežių žalumynų salotų.

„Saldžiojoje“ laidos dalyje Ali vėl išliks ištikimas savo prancūziškiems konditerijos pradmenims ir iškeps bretoniškos tešlos pyragą su kreminiu šaldytų uogų įdaru. Namų šeimininkėms bus puiki proga panaudoti šaldikliuose užsilikusius įvairių šaldytų uogų likučius.

Daug naudingų patarimų, kad iš pirmo žvilgsnio sudėtingi patiekalai pavyktų, keletas negirdėtų faktų apie vanilę, na ir, žinoma, daug linksmų virtuvės „triukų“ – šį šeštadienį 9.30 val. televizijos laidoje „Gardu Gardu“ per TV3.

Antienos krūtinėlė su balzaminiame acte karamelizuotais vyšniniais pomidoriukais

Reikės:

    • 2 antienos krūtinėlės puselių

    • 3-4 šalotinių svogūnų

    • 1 šakelės šviežio rozmarino

    • 1 šakalės šviežio čiobrelio

    • 2 nuluptų česnako skiltelių

    • 6-8 vnt. vyšninių pomidoriukų

    • 1 arb. š. natūralaus medaus

    • 1 sultinio kubelio

    • Žiupsnelio druskos

    • Žiupsnelio maltų juodųjų pipirų

    • Ypač tyro alyvuogių aliejaus

    • Juodojo balzaminio acto

Salotoms reikės:

• 1 pakuotės salotų lapų mišinio

• Žiupsnelio druskos

• Žiupsnelio maltų juodųjų pipirų

 • Ypač tyro alyvuogių aliejaus

Gaminimas. Antienos krūtinėlę nuplauti, nusausinti ir nupjauti odos ar mėsos nereikalingas dalis. Odelės paviršių įpjauti rombais skersai ir išilgai, bet nepažeisti pačios mėsos. Sultinio kubelį ištirpinti verdančiame vandenyje (0,5 l).

Keptuvėje įkaitinti alyvuogių aliejų, įmesti česnako skilteles ir šviežio rozmarino bei čiobrelio lapelius. Pakepinti 1 minutę ir mentele nustumti į keptuvės kraštą. Ant keptuvės sudėti odele žemyn anties krūtinėlės puseles. Kepti 5 minutes, iki gražiai apskrus, apversti ir apibarstyti druska bei pipirais. Kitą pusę taip pat kepti 5 minutes. Tada krūtinėlę perdėti į kepimo skardą ir kepti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje 8-10 minučių. Jeigu turite orkaitę su termometru, matuojančiu mėsos vidinę temperatūrą, kepti 160°C temperatūroje iki mėsos vidinė temperatūra pasieks 60°C.

Šalotinius svogūnus nulupti ir supjaustyti į keturias dalis. Sudėti į keptuvę, kur kepė mėsa ir pakepinti 1-2 minutes. Užpilti samčiu sultinio, išmaišyti, įdėti šaukštelį medaus ir dar kartą gerai permaišyti. Tada gautą padažą nukošti per sietelį ir skystį supilti į prikaistuvį. Pastatyti prikaistuvį ant silpnos kaitros, įpilti keletą šlakelių juodojo balzaminio acto, išmaišyti ir kaitinti, kol pradės tirštėti. Tada sudėti per pusę perpjautus vyšninius pomidoriukus, išmaišyti ir pakepinti 1-2 minutes.

Iškepusią mėsą supjaustyti plonomis riekelėmis. Lėkštėse serviruoti svogūnus, ant jų dėti mėsos riekelės ir užpilti balzaminio acto padažu su pomidorais.

Šalia patiekti salotų lapų mišinį permaišytą su ypač tyru alyvuogių aliejumi bei žiupsneliu druskos ir pipirų.

Bretoniškos tešlos pyragas su kreminiu šaldytų uogų įdaru

Tešlai reikės:

    • 140 g cukraus

    • 150 g kambario temperatūros sviesto

    • 2 kiaušinių trynių

    • 200 g miltų

    • 1 arb. š. kepimo miltelių

Kremo įdarui reikės:

    • 220 g cukraus

    • 3 kiaušinių

    • 150 g išlydyto sviesto (skysto)

    • 30 g miltų

    • 0,5 vanilės ankšties

    • 250 g šaldytų uogų mišinio

Gaminimas. Sviestą išsukti kartu su cukrumi iki purios masės. Įdėti po vieną kiaušinių trynius ir vėl išsukti iki vientisos masės. Tada suberti miltus sumaišytus su kepimo milteliais ir gerai išmaišyti. Tešlą geriausia pasidaryti iš vakaro ir per naktį palaikyti suvyniotą maistinėje plevelėje per naktį.

Į virtuvinį kombainą įmušti kiaušinius, supilti sviestą, suberti cukrų, miltus ir įdėti iš pusės vanilės ankšties išimtas sėklytes. Visus produktus išmaišyti iki vientisos kreminės masės.

Atšalusią tešlą iškočioti 0,5 storio sluoksniu ir ja tolygiai iškloti kepimo formos dugną bei sieneles. Suberti į vidų šaldytas uogas ir užpilti kremu.

Kepti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje 40 minučių. Iškepusį pyragą atvėsinti. Galima apibarstyti cukraus pudra.

GALERIJA

  • Šventiniam savaitgaliui – šventinė antienos krūtinėlė bei bretoniškos tešlos pyragas
  • Šventiniam savaitgaliui – šventinė antienos krūtinėlė bei bretoniškos tešlos pyragas
  • Šventiniam savaitgaliui – šventinė antienos krūtinėlė bei bretoniškos tešlos pyragas
  • Šventiniam savaitgaliui – šventinė antienos krūtinėlė bei bretoniškos tešlos pyragas
TV3 arch. nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS