Tinkamai paruoštos uogienės: ne tik saldu, bet ir sveika (receptai) | KaunoDiena.lt

TINKAMAI PARUOŠTOS UOGIENĖS: NE TIK SALDU, BET IR SVEIKA (RECEPTAI)

  • 0

Lietuvių pomėgis iš vasaros gėrybių virti uogienes, o rudenį ar žiemą jomis smaližiauti išlieka populiarus. Tačiau dietologai perspėja, kad cukrus ir saldūs patiekalai yra mitybos piramidės viršūnėje, vadinasi, juos rekomenduojama valgyti rečiau. Pateikiame keletą gudrybių, kaip pasigaminti sveikatai naudingų uogienių.

Geriausia nekaitintos

Nuo senų laikų manoma, kad uogienes reikia virti. Vis dėlto, norint pasigaminti sveikatai naudingos ir vitaminų pilnos uogienės, karščio reiktų vengti. Kai kuriuose Lietuvos rajonuose populiarios šviežios uogienės iš spanguolių ir bruknių. Į šitas uogas galima visiškai nedėti cukraus, nes jose daug benzoino rūgšties, kuri yra geras konservantas. Jas tiesiog reikia užpilti atšaldytu virintu vandeniu (santykis – 0,5 litro vienam kilogramui uogų). Į vandenį galima įberti šiek tiek cinamono, gvazdikėlių.

Geriausios uogienės – tai neapdorotos, trintos su cukrumi uogos, laikomos šaldytuve mažuose stiklainiuose. Naudinga ir ta uogienė, kurią pasigaminsite prieš pat vartojimą, sutrynę šaldiklyje laikytas uogas. Virtos uogienės –„negyvos“, jose mažai natūralių, uogose ar vaisiuose esančių vitaminų.

Priklauso nuo uogų

Norint pasigaminti naudingos sveikatai uogienės, reikia atidžiai pasirinkti uogas. Vertingiausios yra trintos aktinidijų, smulkintų erškėtuogių, juodųjų serbentų, mėlynių, spanguolių uogienės. Pastarosios uogos labai gerai išlieka maistingos, todėl net nereikia iš jų virti uogienės – tinkamiausios yra laikytos šaltoje vietoje, prieš pat valgį nuplautos ir mediniu šaukštu sutrintos uogos, į kurias pagal skonį įdedama medaus ar cukraus. Toks trintų uogų desertas skanus, vitaminingas ir vertingas. Šios natūralios, aukšta temperatūra nepaveiktos uogienės yra vertingesnės už virtas. Pavyzdžiui, pora arbatinių šaukštelių citrinvyčio uogų, sutrintų su cukrumi, ryte pakeičia arbatos ar kavos puodelį. Tos pačios uogienės visuomet pabosta, todėl įvairesnės yra maloniau valgomos.

Laikymo sąlygos

Tam, kad nesugestų, šviežia uogienė turi būti laikoma šaldytuve arba rūsyje. Rudens ir žiemos mėnesiais stiklainius galima laikyti balkone: didelis cukraus kiekis neleidžia uogienei užšalti.

Namuose virtą uogienę galima laikyti ne ilgiau kaip 10 mėnesių, net ir idealiausiomis sąlygomis. Nors pažiūrėjus į stiklainį ir nematyti, tačiau produkte vyksta įvairūs procesai: ilgai laikant uogienė susisluoksniuoja, kristalizuojasi cukrus, žūsta likęs nedidelis kiekis vitaminų, dingsta būdingas kvapas, keičiasi skonis.

Verta žinoti

Saldus konservavimas

Vaisiai dažnai tiesiog džiovinami. Tačiau dar vienas būdas juos išsaugoti ilgesnį laiką – aplieti medumi. Tiesa, vaisius ar uogas galima virti ir cukraus bei vandens tirpale, tačiau seniau cukrus buvo ganėtinai brangus, todėl tokį konservavimo būdą galėjo rinktis tik labai turtingos šeimos.


Receptai

Agrastų ir kivių uogienė

Reikės

1,5 kg agrastų,

500 g kivių,

1 kg cukraus,

1 v.š. citrinų sulčių,

pakelio miltelių „Gelfix Klasik 1:1“.

Kivius nulupti, supjaustyti kubeliais, apibarstyti cukrumi ir palikti 3 val. Agrastus nuvalyti, kietesnius perpjauti pusiau, sudėti į puodą su kiviais, užvirinti ir maišant kaitinti 20 min. Pusę masės sutrinti maišikliu arba pertrinti per sietelį, sumaišyti su milteliais „Gelfix“ ir vėl sudėti į puodą su likusia uogiene. Maišant pakaitinti, kol masė pradės virti, supilti citrinų sultis ir nukelti nuo ugnies. Karštą uogienę išpilstyti į stiklainius ir sandariai užsukti.

Mėtų „uogienė“

Reikės:

1 kg cukraus,

2 citrinų,

500 ml vandens,

250 g mėtų.

Mėtų lapelius ir kotelius nuplaukite, šiek tiek apdžiovinkite ir susmulkinkite. Suberkite į puodą su vandeniu ir su smulkiai supjaustytomis citrinomis (su žievele) virkite apie 10 minučių. Mišinį palikite parai.

Paskui masę nuspauskite, į perkoštą skystį įberkite cukraus ir dar pavirkite. Karštą uogienę supilstykite į stiklainius. Puikiai tinka ledams, įvairiems desertams ir gėrimams gardinti.

Slyvų džemas su šokoladu

Reikės:

1 kg slyvų be kauliukų,

800 g cukraus,

80 g medaus,

2 citrinų sulčių,

5 g vanilinio cukraus,

100 g juodojo šokolado.

Slyvas nuplaukite, perpjaukite per pusę ir išimkite kauliukus. Sukrėskite į prikaistuvį ir užpilkite cukrumi. Kaitinkite ant mažos ugnies, kol cukrus pradės tirpti, o slyvos išskirs skystį. Padidinkite ugnį iki vidutinės ir virkite apie 30 min., kol gausite vientisą masę. Retkarčiais pamaišykite ją ir stebėkite, kad nepridegtų. Sudėkite medų ir supilkite citrinų sultis. Gerai išmaišykite ir kaitinkite, kol masė taps tiršta, džemo konsistencijos.

Nuimkite prikaistuvį su džemu nuo ugnies. Suberkite vanilinį cukrų ir mažais gabalėliais laužytą juodąjį šokoladą. Maišykite, kol šis ištirps. Supilstykite paruoštą džemą į stiklainėlius. Atvėsinkite ir uždenkite dangteliais. Laikykite džemą šaldytuve.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS