Tuštinant virtuvės lentynas pravers džiovinimo menas (receptai) | KaunoDiena.lt

TUŠTINANT VIRTUVĖS LENTYNAS PRAVERS DŽIOVINIMO MENAS (RECEPTAI)

Prisipirkote mandarinų ir nespėjate suvalgyti? Vasarą privirėte uogienių, o dar pernykštės nesuvartotos? Nereikia išmesti – galima sudžiovinti ir mėgaujantis suvalgyti. Džiovinimas – seniausias būdas produktams išsaugoti, o šiais laikais jį galima taikyti visus metus, maksimaliai išsaugant produktų naudingąsias medžiagas.

Tinka daugeliu atvejų

Pasak feisbuko grupių „Neatrastas džiovinimo menas“ ir „Biosprendimai“ kūrėjo Marko Rosenthalio, socialiniuose tinkluose mielai besidalijančio savo žiniomis ir patirtimi, džiovinimas – vienas iš maisto produktų konservavimo būdų, kuris puikiai gali būti taikomas visus metus.

„Man džiovinimas padeda ne tik išsaugoti sodo, daržo gėrybes, bet ir sunaudoti įvairių maisto produktų, kad jų nereikėtų išmesti, – sako pašnekovas. – Aš nesu racionalus pirkėjas, tad neretai nusiperku kažko per daug. Pavyzdžiui, labai mėgstu mango vaisius – jeigu pamatau gražių, perku daug. Tačiau būna taip, kad kelis suvalgai ir nebesinori, jie pradeda gesti. Supjaustau mangą gabalėliais ir išdžiovinu džiovyklėje arba sutrinu, įdedu priedų ir išsidžiovinu pastilę, kurią vėliau pjaustau ir valgau kaip saldainį.“

Markas Rosenthalis. / M. Rosenthalio asmeninio archyvo nuotr.

Džiovinimą Markas teigia žinantis nuo vaikystės, nes derlių džiovindavo jo tėvai.

Tiesa, jis pats tai darydavo retai, nes vargino padėklų dėliojimas iš vienos vietos į kitą norint, kad produktas gerai išdžiūtų. Tačiau kartą pamatė brangią džiovyklę ir išsiaiškino, kodėl ji tiek kainuoja – buvo sukurta taip, kad nereikėtų padėklų kaitalioti. Tada vyras ir ėmė eksperimentuoti su įvairiais produktais.

„Kai pradėjau gilintis, turėjau daug produktų, kuriuos reikėjo džiovinti, – pasakoja pašnekovas. – Mes, pavyzdžiui, kasmet turime labai daug obuolių – su jais reikia kažką daryti. Šaldytuve šaldyti produktai ar uogienės lentynose užima labai daug vietos, ir jų kur nors į kelionę kaip užkandžio nepasiimsi. Tad nusprendžiau džiovinti.“

Bebandydamas Markas atrado, kad galima džiovinti ne tik daugeliui įprastus produktus – obuolius, grybus, bet ir dar daug visko. Jis, pavyzdžiui, pavasarį džiovina dilgėlių, pienių, kurias naudoja sveikiems kokteiliams rytais, įvairių kitų augalų, iš kurių vėliau darosi arbatą – sako jau neprisimenantis, kada arbatžolių pirko. Sėkmingai džiovino ir pušų pumpurus, kuriuos galima sergant naudoti arbatoms, inhaliacijoms.

Man džiovinimas padeda ne tik išsaugoti sodo, daržo gėrybes, bet ir sunaudoti įvairių maisto produktų, kad jų nereikėtų išmesti.

Vyro teigimu, džiovinti galima viską, išskyrus avokadą, kai kurių veislių salotas, lapinius kopūstus. Džiovinti galima net raugintus, marinuotus kopūstus, mėsą, žuvį, jeigu, tarkime, prisipirkote per daug atsargų. Tiesa, džiovinant kiaulieną reikia nupjauti riebalus, prieš džiovinant mėsą ją reikėtų pamarinuoti, ypač vištieną, arba naudoti prieskonių. Žuvį prieš džiovinant reikėtų palaikyti užpylus druska, paskui praplauti ir džiovinti.

Daugumai sodo, daržo produktų laikyti reikia specialių sąlygų. Pavyzdžiui, morkas, obuolius ar kai kuriuos kitus produktus žmonės laiko rūsiuose, smėlyje, pjuvenose ir dauguma net nesusimąsto, kad atsiranda nematomas pelėsis, kurį paskui vartoja. Negana to, produktai praranda išvaizdą, pavasariop jau tampa nevalgomi ir tenka išmesti. O, tarkime, džiovinti obuoliai, kriaušės, svarainiai, morkos puikiai susivalgo ir tinkamai laikomi – negenda.

Svarbios džiovinimo taisyklės

Pasak Marko, esant palankioms oro sąlygoms – sausiems, šiltiems orams, – džiovinti galima be kokių nors papildomų priemonių, tik tai užtrunka. Negana to, reikia žinoti, kad negalima džiovinti tiesioginiuose saulės spinduliuose – džiovinimas turi vykti pavėsyje, kur yra mažesnė temperatūra ir daugiau vėjo, geresnė ventiliacija.

Kur kas paprasčiau džiovinti turint būtent tam skirtą džiovyklę arba džiovyklę-orkaitę. Tiesa, anot Marko, orkaitėse labiau ne džioviname, o kepame, nes ten nėra reikiamos oro kaitos. Nors dabar orkaitės su džiovinimo funkcija, bet džiovinimas nevyksta taip kokybiškai, kaip specialiai džiovinti skirtoje įrangoje. Nuo to, kur džiovinsite, priklauso ir džiovinimo kokybė.

„Džiovinimas nėra ilgas procesas, kaip dažnas įsivaizduoja, – sako pašnekovas. – Tai greitas procesas. Supjaustome viską, sudedame į džiovyklę ir baigta – vyksta džiovinimas. Kiek laiko reikia džiovinti, priklauso nuo produkto, jo paruošimo būdo, storio. Be abejo, daug kas priklauso ir nuo turimos įrangos – vienoje džiūsta greičiau, kitoje – lėčiau. Tačiau jeigu verdame uogienę, tai procesas yra daug ilgesnis: paruošti stiklainius, sterilizuoti, virti, vakuoti, paskui dar laukti, ar jie iššaus ar neiššaus. Galiausiai viską nunešame į rūsį ar dar kokį tamsų kambarį ir apie tai pamirštame.“

Džiovintas maistas negenda, jį galima laikyti labai ilgai – nors rekomenduojama laikyti metus dvejus, bet jam nieko neatsitinka ir ilgiau, jeigu jis laikomas tinkamai. Džiovintų produktų nereikėtų laikyti drėgnose vietose, neturėtų jie būti ir ant tiesioginių saulės spindulių, reikėtų naudoti sandarius indus, būtina juos apsaugoti nuo maistinių kandžių.

Dar vienas džiovinimo pranašumas – džiovintas maistas užima mažiau vietos ir yra daug lengvesnis negu, tarkime, konservuotas. Pavyzdžiui, konservuojant pomidorus iš 1 kg jų išeina apie 1,3 kg produkcijos, o išdžiovinus – 100 g. Džiovintus pomidorus galima arba valgyti kaip traškučius, arba naudoti į troškinius, sriubas, gaminti prieskonius.

Naudoja įvairiai

Pasak Marko, yra keletas būdų, kaip naudoti džiovintus produktus. Galima juos valgyti džiovintus, galima gabaliukais džiovintas daržoves dėti į sriubas, troškinius.

„Tarkime, žinau, kad mano mėgstamai sriubai riekia po 100 g tam tikrų daržovių, ir man patinka, kai vienos jų būna supjaustytos kubeliais, kitos – žiedais. Tad, prieš džiovindamas daržoves, būtent taip ir supjaustau. Kai užsinoriu sriubos – pasiimu džiovintų daržovių tiek, kiek man reikia, ir įmetu į verdantį vandenį“, – sako pašnekovas.

Anot jo, kokybiškai išdžiovintas produktas pradeda brinkti ir jo tūris atsikuria, verdant sriubą belieka įberti prieskonių. Lygiai taip pat išbrinkusius produktus galima naudoti kitiems patiekalams gaminti, pyragams kepti ir pan.

„Aš, pavyzdžiui, gaminu net džiovintą adžiką. Džiovinimas naudingas tuo, kad gaminant adžiką nereikia naudoti acto kaip konservanto, pomidorų virti labai aukštoje temperatūroje, kai prarandami fermentai ir vitaminai. Adžikai naudojamus produktus tiesiog sutriname, išpilame plonu sluoksniu ant džiovyklės padėklų ir išdžioviname. Kai reikia adžikos, – tam tikrą kiekį užpilame šiltu vandeniu, viskas išbrinksta, turime tyrę. Džiovinta adžika laikosi labai ilgai“, – pasakoja vyras.

Ką džiovinti dabar?

Žiemą, pasak žinovo, galima džiovinti moliūgų, kurių ne vienas dar turi nuo rudens ir kurie dar ilgiau laikomi tiesiog suges. Galima gamintis moliūgų miltelių prieskoniams, moliūgų pastilių. Moliūgų prieskonių panaudojimo galimybių labai daug. Naudojant juos vienus ar sumaišius su kitais prieskoniais, džiovintų moliūgų milteliai gali būti panaudojami sriuboms, salotoms, vaisių ir daržovių kokteiliams, kepiniams ir desertams, mėsos patiekalams, jogurtams, padažams ir kitur. Markas teigia džiovinantis net trintą moliūgų sriubą – ją vėliau tereikia užpilti karšu vandeniu.

Jei vasarą ir rudenį prišaldėte vaisių, uogų, nes reikėjo kažkur dėti derlių, o dabar niekas jų nevalgo – galima atšildyti ir pasigaminti pastilių. Šis laikas ir būdas tinkamas senoms uogienėms, kurios kur nors rūsyje laikomos jau ne vienus metus, sunaudoti. Tiesa, jas prieš džiovinant reikėtų labai stipriai skiesti kitais produktais, pavyzdžiui, trintu aguročiu, ir taip sumažinti saldumą.

Jeigu turite marinuotų ar raugintų agurkų, kurių prisigaminote, bet nesuvalgėte – juos irgi galima išdžiovinti supjaustytus griežinėliais ir valgyti kaip traškučius arba išdžiovintus naudoti sriuboms, troškiniams, susmulkinus padaryti iš jų prieskonius.

Markas pataria išnaudoti ir sezoninius vaisius: „Jeigu aš gyvenu Lietuvoje, kur neauga persimonai, tai nereiškia, kad man nepatinka džiovinti persimonai – man jie labai patinka, tad aš juos džiovinu.“

Žiema – imbiero sezonas, juos džiovinant galima pasigaminti cukatų – imbierų saldainių. Cukatų galima pasidaryti ir iš citrusinių vaisių, kurių šiuo metu parduotuvėse gausu – mandarinų, apelsinų, taip pat iš moliūgų. Visi šie produktai tinka ir pastilių gamybai – džiovinant išsaugoma daug naudingųjų medžiagų, vitaminų. Dauguma vaikų labai mėgsta riekelėmis supjaustytus ir išdžiovintus bananus. Tereikia turėti džiovyklę ar orkaitę, žinoti pagrindinius džiovinimo principus ir nebijoti eksperimentuoti.

Mandarinų pastilė

600 g mandarinų,

300 g obuolių,

1/2 šaukštelio cinamono,

žiupsnelis vanilės.

Nulupkite mandarinus.

Obuolius kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių.

Visus produktus sudėkite į trintuvą ir sutrinkite iki vientisos masės.

Maisto džiovyklės tvirtus padėkliukus, skirtus pastilei, patepkite pasirinktu augaliniu aliejumi (kad po džiovinimo lengviau nusiimtų pagamintos pastilės) ir, pasidėję padėklą atokiau nuo džiovyklės pagrindo, supilkite paruoštą vaisių tyrę ant padėkliuko.

Padėklus su tyre uždėkite ant maisto džiovyklės ir džiovinkite 45 °C temperatūroje apie 10–12 val. Norint išsaugoti daugiau maistingųjų medžiagų, galima džiovinti žemesnėje temperatūroje, bet tuomet džiovinimo laikas prailgės.

Moliūgų latės kava

Moliūgų latės kava (pasaulyje vadinama – pumpkin spice latte) – populiariausia šaltojo metų laiko kava pasaulyje, po truputį atrandanti savo gerbėjų Lietuvoje. Jei dar neragavote arba ragavote tik kavinėje, siūliau šią rudens simboliu pasaulyje tampančią kavą nesunkiai pasigaminti savo namuose.

Moliūgas,

kava,

paprastas ar augalinis pienas (nebūtina),

mėgstami prieskoniai – cinamonas, maltas imbieras, gvazdikėliai, muskatas, kvapnieji pipirai,

kardamonas.

Tikrai nebūtina naudoti visų prieskonių – sąrašą galite sutrumpinti arba naudoti tik vieną mėgstamą prieskonį. Taip pat galite kavą paskaninti klevų ar kitu mėgstamu sirupu.

1 žingsnis – moliūgų prieskoniai

Moliūgo džiovinimas

Moliūgą supjaustykite dalimis, tada visas daleles kruopščiai nulupkite, išvalykite sėklas (beje, jei norite, galite džiovinti ir moliūgo žievelę). Supjaustykite daleles į mažesnius gabalėlius ir virtuviniu kombainu ar trintuvu juos susmulkinkite (sutarkuokite).

Paskirstykite susmulkintą moliūgą ant maisto džiovyklės padėklų. Nustatykite 55 °C temperatūrą ir džiovinkite apie 10–12 valandų, priklausomai nuo moliūgo drėgmės / sultingumo. Norint išsaugoti daugiau maistingųjų medžiagų, galite džiovinti žemesnėje temperatūroje, bet tuomet džiovinimo laikas pailgės.

Moliūgų miltelių (prieskonių) paruošimas

Jeigu moliūgų miltelius iš džiovinto moliūgo gaminsite ne iš karto, prieš sumalant džiovintą moliūgą į miltelius, rekomenduojama jį papildomai padžiovinti. Norėdami tai padaryti, paskirstykite džiovintas moliūgų drožles ant padėklų ir papildomai padžiovinkite porą valandų.

Džiovintas drožles sumalkite kavamale arba trintuvu ir persijokite per sietelį, kad nesusidarytų gumuliukų ir į miltelius nepatektų nesumaltų didelių dalelių. Išsijotas daleles, kurios neprabyrėjo pro sietelį, vėl smulkinkite ir kartokite procesą, kol visos moliūgo dalelės susimala iki miltelių.

2 žingsnis – kava

Įprastu būdu pasigaminkite mėgstamą kavą (su pienu arba be, pasaldintą arba ne), dėkite moliūgų miltelių ir prieskonių pagal savo skonį.

Trintų moliūgų pastilės

Moliūgas (1,5–2 kg),

1–2 obuoliai,

apie 300 g medaus,

1 šaukštelis malto cinamono,

1 šaukštelis vanilinio cukraus,

1 šaukštelis smulkinto imbiero,

2–3 šaukšteliai alyvuogių aliejaus.

Nuplaukite moliūgą ir obuolius. Moliūgą nulupkite, išimkite sėklas su minkštimu, supjaustykite mažais gabalėliais. Nulupkite obuolį, išimkite sėklas, tada supjaustykite. Sudėkite šiuos ingredientus į trintuvą ir susmulkinkite iki vientisos masės. Supilkite tyrę į gilų indą.

Į indą su tyre įpilkite medaus, įberkite prieskonių: cinamono, vanilinio cukraus, smulkinto imbiero. Gerai išmaišykite mentele, kad masė būtų vientisa.

Maisto džiovyklės padėkliukus, skirtus pastilei, lengvai patepkite pasirinktu augaliniu aliejumi (kad po džiovinimo būtų lengviau nuimti pastiles) ir, pasidėję padėklą atokiau nuo džiovyklės pagrindo, supilkite paruoštą tyrę ant padėkliuko (kiekis priklauso nuo vaisių džiovyklės modelio).

Padėklus su tyre uždėkite ant maisto džiovyklės. Jeigu norite, kad moliūgų pastilės išdžiūtų greičiau, galite jas džiovinti apie 8–10 val., nustatydami 60–70 °C temperatūrą, bet aš džiovinu 45–50 °C temperatūroje (taip džiovinimo laikas pailgėja, bet išsaugoma daugiau maistingųjų medžiagų).

Persimonų džiovinimas ir receptai

Dievų vaisiumi vadinamas, savo ryškiai oranžine spalva išsiskiriantis persimonas – vienas populiariausių šaltojo sezono vaisių ir ne veltui – persimonai yra daugelio mėgstami ne tik dėl savo saldaus skonio, bet ir dėl to, kad jie turtingi maistinių skaidulų ir naudingų mikroelementų, antioksidantų.

Nors persimonai ir taip išsiskiria savo ryškiu skoniu, visuomet įdomu iš skanių vaisių pasigaminti ką nors įdomesnio prie puodelio kavos ar arbatos.

Persimonų duona

1 puodelis džiovintų persimonų,

3 1⁄4 puodelių miltų̨,

1 puodelis cukraus,

1 1⁄2 puodelio verdančio vandens,

1 arbatinis šaukštelis cinamono, malto muskato, gvazdikėlių,

1⁄2 puodelio mėgstamų skaldytų riešutų,

1 puodelis aliejaus,

4 kiaušiniai,

1 arbatinis šaukštelis druskos,

2 arbatiniai šaukšteliai valgomosios sodos.

Džiovinti persimonai

Nuplauname apie 8–10 persimonų ir pašaliname stiebelius. Supjaustome persimonus lygiais griežinėliais, išdėliojame juos viena eile ant padėklo (džiovinant lipnius vaisius ir kitus produktus, išdėlioju juos ant plono tinklelio ir tik tuomet dedu ant padėklo – taip vaisiai neprilimpa prie padėklo ir juos patogiau nuimti).

Patarimas: pačioje apačioje (į apatinį padėklą) rekomenduoju įdėti tvirtą padėkliuką tam, kad ant jo subėgtų pjaustant galimai likusios persimonų sultys.

Maisto džiovyklėje pasirinkę 45–50 °C temperatūrą, džiovinkite 10–12 val. (priklausomai nuo drėgmės patalpoje ir griežinėlių storio). Norėdami išsaugoti daugiau maistingųjų medžiagų, galite džiovinti žemesnėje temperatūroje, bet tuomet džiovinimo laikas prailgės.

Persimonų duonos gaminimas

Pamirkykite džiovintus persimonus karštame vandenyje, kol džiovinti vaisiai taps minkšti. Sutrinkite išmirkytus vaisius trintuvu iki vientisos masės.

Sodą ištirpinkite puodelyje vandens (į puodelį įpilkite apie 50 ml̨ vandens).

Sumaišykite sutrintus džiovintus persimonus, cukrų, druską, aliejų, prieskonius, kiaušinius ir sodą. Įberkite miltus ir riešutus. Gerai išmaišykite.

Supilkite tešlą į dvi kepimo formas ir kepkite 180 °C̨ temperatūroje apie vieną valandą. Po valandos išimkite iš orkaitės ir palikite duoną atvėsti.

Persimonų pastilė su plakta grietinėle

1 persimonų pastilė,

25 g plaktos grietinėlės.

Pirmiausia pasigaminkite pastilę. Persimonus sutrinkite trintuvu. Maisto džiovyklės padėkliukus, skirtus pastilei, lengvai patepkite pasirinktu augaliniu aliejumi (kad po džiovinimo būtų lengviau nuimti pastiles) ir, pasidėję padėklą atokiau nuo džiovyklės pagrindo, supilkite paruoštą tyrę ant padėkliuko.

Padėklus su tyre uždėkite ant maisto džiovyklės ir džiovinkite apie 10–12 val. 55 °C temperatūroje. Norint išsaugoti daugiau maistingųjų medžiagų, galite džiovinti žemesnėje temperatūroje, bet tuomet džiovinimo laikas prailgės.

Plaktą grietinėlę užtepkite ant pagamintos persimonų pastilės. Pastilę susukite į ritinėlį̨, supjaustykite 5 cm griežinėliais.

Džiovinti marinuoti agurkai

Išbandykite puikų būdą, kaip ne tik atlaisvinti lentynas nuo dulkėmis nuklotų stiklainių su marinuotais agurkais, bet ir atrasti naujų šios daržovės skonių.

Džiovinti marinuoti (ar rauginti) agurkai bus puikus daržovių paruoštukas, kurį galėsite dėti į sriubas, įvairius daržovių ir mėsos ar kitus patiekalus arba tiesiog naudoti kaip užkandį.

Marinuotus arba raugintus agurkus supjaustykite 5 mm storio griežinėliais. Išdėliokite agurkų griežinėlius ant maisto džiovyklės padėklų. Džiovinkite agurkus maisto džiovyklėje 60 °C temperatūroje apie 6–7 valandas (drėgmė turi visiškai išgaruoti).

Tinkamai išdžiovinti agurkai turi būti tvirti ir traškūs. Ilgiau laikomi jie tampa elastingesni, bet savo skonio nepraranda.

Morengai

Prancūziškas morengas yra visiems gerai pažįstamas, vos iš kelių ingredientų gaminamas burnoje tirpstantis desertas, bet ar žinojote, kad šį lengvumu ir trapumu pasižymintį dangišką saldumyną visai nesudėtingai galite pasigaminti maisto džiovyklėje?

Kadangi morengams nebūtina aukšta temperatūra, pasigaminti šį desertą maisto džiovyklėje daug paprasčiau nei orkaitėje – nereikės kontroliuoti ir prižiūrėti proceso, baimintis, kad morengai perkeps. Tiesiog palikite morengus džiūti džiovyklėje, o kol gaminsis desertas, galėsite skirti laiko sau.

4 kiaušinių baltymai,

200 g miltelinio cukraus,

1 arbatinis šaukštelis citrinos sulčių,

200 g šaldytų uogų, kurių sultis galima panaudoti gaminant natūralų dažiklį (nebūtina).

Pasiruoškite gaminti iš anksto: išimkite kiaušinius iš šaldytuvo, kad gaminant jie būtų kambario temperatūros, indą, kuriame plaksite kiaušinio baltymus, palaikykite šaldytuve (arba trumpam įdėkite į šaldiklį), kad jis būtų šaltas. Svarbu, kad indas, kuriame gaminsite morengus, būtų stiklinis arba emaliuotas, bet tik ne aliuminis, nes toks indas sugadins morengų spalvą. Šaldytas uogas atšildykite, kad iš jų galima būtų lengvai išspausti sultis.

Kruopščiai atskirkite kiaušinių baltymus nuo trynių. Į indą su baltymais išspauskite citrinos sulčių ir plakite plakikliu baltymus iki standžių putų (plakti pradėkite nuo mažiausio, palaipsniui didinant greitį). Nedideliais kiekiais berkite į indą miltelinį cukrų ir toliau plakite apie 6–8 minutes (iki pasirodys kauburėlių).

Svarbu: idealiems morengams pagaminti labai svarbu neperplakti baltymų. Kaip patikrinti, ar baltymai jau pakankamai išplakti? Pakelkite plakiklio antgalius į viršų ir pasižiūrėkite – masė turi būti standi, nuo antgalių turėtų nutįsti tvirtos, smailios viršūnėlės, o pavertus indą morengų masė neturėtų išsipilti.

Jei norite, kad morengai būtų skirtingų spalvų, į atskirą indą iš atšildytų uogų išspauskite sulčių ir supilkite į jau padarytą plakinį. Vėl šiek tiek paplakite, kol pasirodys kauburėlių, ir šaukštu plakinį sudėkite į konditerinį maišelį arba švirkštą.

Maisto džiovyklės padėklus lengvai patepkite pasirinktu augaliniu aliejumi (kad po džiovinimo morengai nepriliptų prie padėklo) ir atsargiai išspauskite ant padėklo norimos formos ir dydžio kauburėlių. Maisto džiovyklėje pasirinkite 60 °C temperatūrą ir džiovinkite apie 2–2,5 val.

GALERIJA

  • Tuštinant virtuvės lentynas pravers džiovinimo menas <span style=color:red;>(receptai)</span>
  • Tuštinant virtuvės lentynas pravers džiovinimo menas <span style=color:red;>(receptai)</span>
  • Tuštinant virtuvės lentynas pravers džiovinimo menas <span style=color:red;>(receptai)</span>
  • Tuštinant virtuvės lentynas pravers džiovinimo menas <span style=color:red;>(receptai)</span>
  • Tuštinant virtuvės lentynas pravers džiovinimo menas <span style=color:red;>(receptai)</span>
  • Tuštinant virtuvės lentynas pravers džiovinimo menas <span style=color:red;>(receptai)</span>
  • Tuštinant virtuvės lentynas pravers džiovinimo menas <span style=color:red;>(receptai)</span>
M. Rosenthalio asmeninio archyvo ir interneto nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS